1

Temat: Ogłoszenie o udzieleniu zam. uzupełniającego

W związku z zamówieniem uzupełniającym dokonujemy ogłoszenia o udzieleniu zamówienia, gdzie należy podać szacunkową wartość zamówienia - zamówienie uzupełniające wykonywane jest miesiąc po zakończeniu zam. podstawowego i teraz moje pytanie:

- szacunkową wartość zamówienia określiliśmy na podstawie kosztorysu inwestorskiego- czy ceny w tym kosztorysie powinny być cenami jakie wykonawca dał w ofercie? czy cenami na dany kwartał z sekocenbudu?
Ceny w zamówieniu uzupełniającym nie mogą być wyższe niż w podstawowym, wiec jak dla mnie wycenia się z należytą starannością na podstawie realnych cen czyli cen z oferty wykonawcy... ?

I w jednym i drugim przypadku nie przekroczy tych 50% zamówienia podstawowego

2

Odp: Ogłoszenie o udzieleniu zam. uzupełniającego

Jak praktykujecie?

3

Ceny nie muszą być takie jak w zam. podstawowym wszak to nowe odrębne zamówienie.

4

stadonn napisał/a:

Ceny w zamówieniu uzupełniającym nie mogą być wyższe niż w podstawowym,

Kto tak powiedział?

5

A czy jest korzystnym zamówieniem dla Zamawiającego? jeśli są wyższe i np wyższe również od cen innych wykonawców?
Dla mnie nawet jeśli robimy zamówienie z wolnej ręki to ma być to najkorzystniejsza oferta

6

stadonn napisał/a:

1. A czy jest korzystnym zamówieniem dla Zamawiającego? jeśli są wyższe i np wyższe również od cen innych wykonawców?
2. Dla mnie nawet jeśli robimy zamówienie z wolnej ręki to ma być to najkorzystniejsza oferta

1. Nie jest. Jeżeli ceny będą wyższe (a mogą być), dlatego nie musisz robić WR.
2. No to zrób sobie PN. Tam jest instytucja najkorzystniejszej oferty.