Temat: Dostawa: na rok budżetowy czy na 14 miesięcy ?
Sytuacja: jesienią roku 2006 przeprowadzono PN na dostawe tablic rejestracyjnych NA rok 2007. Niestety - zaczyna brakowac tablic. Naczelnik chce zrobić PN na kolejnych 15 m-cy, aby miec "z glowy" rok 2008. czy sluszna jest moja watpliwosc: powiat zwiazany jest z budzetem rocznym i nie obroni sie moim zdaniem teza, ze przekroczenie roku budzetowego w zobowiazaniu wynikajacym z umowy zwiazane jest z KONIECZNOSCIA biezacego wykonywania zadan (jest taka uchwala rady powiatu upowazniajaca do zaciagania zobow. przekraczajacych jeden rok budzetowy) bo mozna zrobic dwa oddzielne postepowania: do konca roku 2007 i na rok 2008.
Jezeli zgadzacie sie ze mna, to prosze, powiedzcie czy mimo iz poprzednie postepowanie przewidywalo dostawe NA rok 2007 ale bylo przeprowadzone w roku poprzednim - to obecnie moge zrobic zamówienie bez stosowania ustawy (wartosc na brakujace do konca roku tablice: ponizej 14.000 euro) ?
Rozumiem tez, ze w przyszlosci zadne dodatkowe zamowienie nie wchodzi w grę, bo to Dostawa a zamowien uzupelniajacych tez nie mozna w tym przypadku przewidywac w siwz bo art.67 ust.1 pkt 7) stawia za duzo - jak na tablice - warunkow. Dobrze mysle ?
Naczelnik robi w mojej niedoswiadczonej glowie "wode z mozgu" - mowi, ze to jest to samo zamowienie (bo tablice na rok 2007) i trzeba jak juz - koniecznie PN a nie - bez stosowania ustawy. Ratujcie, prosze, aby ta woda sie nie zagotowala w mojej glowie !