1

Temat: nieczytelne podpisy, brak pieczątek

temat ten był poruszany wiele razy, ale każdy przypadek jest inny więc proszę o wyrozumiałość.

1 ) ofertę złożyła spółka cywilna. Na pieczątce, w miejscu pieczęć wykonawcy, widnieją nazwiska wspólników, więc wiem jak ci wspólnicy się nazywają. na formularzu ofertowym i oświadczeniach są podpisani obaj wspólnicy. z podpisów mogę odczytać, ze jeden to faktycznie ten co widnieje na pieczątce spółki, ale drugi podpis nie pozwala mi na stwierdzenie, że to podpisał drugi wspólnik.
czy powinienem wezwać do złożenia wyjaśnień, że pod ofertą podpisał się faktycznie ten drugi wspólnik?

2) przypadek podobny, ale ofertę złożyło konsorcjum. na dokumentach i ofercie podpisali się właściciele obu firm. oczywiście podpisy nieczytelne. jednak na innych załączonych dokumentach (kosztorys ofertowy) są pieczątki firmowe obu panów a na nich podpisy, więc jestem w stanie stwierdzić czyj podpis do kogo należy . czy to wystarczy aby uznać, ze wszystko jest ok.

czy jeżeli na oświadczeniach, w miejscu pieczęć wykonawcy, widnieje pieczątka tylko jednego wykonawcy (w pełnomocnictwie wykonawca A wykonawcy B upoważnia do składania wszelkich oświadczeń), a na oświadczeniu widnieją podpisy obu (fakt, że nie czytelne, ale jak wspomniałem wyżej, można je przypisać konkretnemu wykonawcy), to uznać że jest ok?

2

Odp: nieczytelne podpisy, brak pieczątek

1. Wyjaśnienia jak najbardziej, właściwie tylko one pozostają w takiej sytuacji.,
2. ofertę należy rozpatrywać całościowo. Jeżeli podpisy na pieczątkach firmowo-imiennych są takie same jak na innych stronach oferty bez pieczątek to wg mnie ofertę podpisały te same osoby. Podpis to znak graficzny charakterystyczny dla osoby. Niestety nie musi być "czytelny", wystarczy że będzie powtarzalny. ,
3. z oświadczeniami w konsorcjach zdania są podzielone. jeżeli jest pełnomocnictwo i podpis umocowanego to jest wg mnie ok, a jeśli wykonawcy wspólnie podpisali to na pewno jest ok smile

3

odnośnie 2) to Uchwała KIO z dnia 20 października 2010 r., sygn. akt KIO/KD 75/10, rozwiewa moje wątpliwości

4

w tym pierwszym przypadku, w innym miejscu oferty mam podpisy obu wspólników a pod nimi pieczątkę spółki zawierającą ich nazwiska.

dla świętego spokoju mogę zapytać czy to faktycznie podpis wspólnika, bo i tak muszę wezwać do złożenia brakującego dokumentu.

5

Ad1. Orzecznictwo wyraźnie wskazuje, że aby uznać dany znak graficzny za podpis, nie zawsze musi być to podpis czytelny, ale musi umożliwiać identyfikację osoby, od której pochodzi, przynajmniej według takich kryteriów, jak cechy indywidualne i powtarzalne. Taką identyfikację osoby składającej podpis nieczytelny zapewnia w szczególności pieczątka imienna przystawiona obok tego podpisu.

6

na wszystkich dokumentach i oświadczeniach jest ten sam podpis.
czy pieczątkę spółki, w której widnieją nazwiska wspólników, mogę uznać za pieczątkę imienną? domyślam, się że nie mają swoich osobnych pieczątek tylko tą jedną.

skoro nad tą pieczątką mam 2 podpisy, z czego 1 czytelny, to drogą dedukcji ten nieczytelny podpis należy do drugiego wspólnika i mogę uznać że jest ok.

jest to najkorzystniejsza oferta, stąd moje dylematy, żeby w przyszłości nikt mi się do tego nie przyczepił.

7

Ja bym uznał że jest OK.

8

Ja też bym się nie czepiał , chociaż jakbyś chciał to mógłbyś bo tak jak wcześniej napisano podpis musi identyfikować osobę składającą podpis - musi być jasne kto podpis złożył by w razie czego móc potwierdzić autentyczność podpisu.

9

dzięki za opinie

10

Na zagadnienie kształtu własnoręcznego podpisu zwrócił uwagę Sąd Najwyższy w uchwale III CZP 146/93, stwierdzając, że ?Nie można zatem formułować ogólnych wskazań co do długości lub kształtu podpisu, poza tym, że ma on stanowić napisane nazwisko, niekoniecznie czytelnie, ale w sposób charakterystyczny dla osoby podpisanej. Istotne jest bowiem to, by napisany znak ręczny - przy całej tolerancji co do kształtu własnoręcznego podpisu - stwarzał w stosunku do osób trzecich pewność, że podpisujący chciał podpisać się pełnym swoim nazwiskiem oraz że uczynił to w formie, jakiej przy podpisywaniu dokumentów stale używa. Takiej pewności nie stwarzają same inicjały, czyli parafa, toteż nie mogą być one uznane za podpis wystawcy weksla. Podpis nieczytelny stanowi wyraz woli napisania nazwiska jedynie wówczas, gdy podpisujący w taki właśnie sposób pisze swoje nazwisko, składając podpisy na dokumentach.
2
Dlatego też podpis nieczytelny powinien być złożony w formie zwykle używanej przez wystawcę
weksla, a więc w formie, która jest tym samym znana szerszemu kręgowi osób. Tak wykonany
podpis, choć nie daje się odczytać, wyraża napisane nazwisko a zarazem pełni funkcję
identyfikacyjną.? (zob. KIO/KD 75/10). Złożenie przez wykonawcę oferty podpisanej podpisem
nieczytelnym, gdy wykonawca w taki właśnie sposób pisze swoje nazwisko, składając podpisy
na dokumentach, nie stanowi zatem podstawy do odrzucenia oferty.
Przepisy ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych nie stawiają
wymogów podpisania oferty na każdej stronie, wystarczy złożenie podpisu pod dokumentem
w taki sposób, aby wynikało, kto podpisał dokument oraz że wolą osoby podpisującej było
objęcie całości złożonego w nim oświadczenia, bowiem dla zastrzeżonej formy pisemnej oferty
niezbędne jest złożenie własnoręcznego podpisu na dokumencie (dokumentach) obejmujących
treść oświadczenia woli - co miało miejsce w ofercie złożonej przez odwołującego.
Podobnie stanowi wyrok Zespołu Arbitrów przy Urzędzie Zamówień Publicznych z dnia 16
stycznia 2006 r. UZP/ZO/0-30/06, cyt. ?Obowiązujące przepisy nie wymagają jakiejś szczególnej
formy odnośnie złożenia (w tym podpisania) oferty w ramach procedury zamówień publicznych -
oferta musi być złożona na piśmie i podpisana przez uprawnioną osobę. [...] Parafa plus pieczęć
imienna umożliwia zamawiającemu zidentyfikowanie osoby składającej podpis, a tym samym
weryfikację, czy osoba ta jest uprawniona do działania w imieniu składającego ofertę ...".