Temat: wyłączenie ze względu na pokrewieństwo
jeżeli dziadek członka komisji i ojciec jednego z wykonawców, to bracia, to członek ten nie powinien brać udziału w pracach komisji?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Komisje przetargowe → wyłączenie ze względu na pokrewieństwo
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jeżeli dziadek członka komisji i ojciec jednego z wykonawców, to bracia, to członek ten nie powinien brać udziału w pracach komisji?
Raczej nie sądzę.
17.1.2 czyli stopień pokrewieństwa nie jest taki żeby wykluczyć. Pytanie czy nie działa tutaj 17.1.4 (stosunek faktyczny)
"taki stosunek faktyczny", to tak trochę jak w zakresie obowiązków: do zadań Pana należy, to, to, i tamto ORAZ inne zadania zlecone przez przełożonego
Powiem tak, gdyby kontrolujący znali wszystkie koneksje to naprawdę okazałoby się, że mało które oświadczenie jest prawdziwe...tutaj nazwisko może dać do myślenia.
a i nazwisk tych samych dużo ... NOWAK ...
Zgadza się, ale z tych Nowaków uwierz mi, czasami wystarczy nazwisko i miejscowość wrzucić w Gogola a wszystkiego się dowiesz...
w którym momencie powinien się wyłączyć przewodniczący komisji, jeżeli musi ze względu na pokrewieństwo? czy może otworzyć oferty, podać ceny a potem się wyłączyć z oceny, czy jak już na kopercie zauważy, że ofertę złożył jego krewny, to powinien zaprzestać w tym momencie dalszej pracy?
Wg mnie może otworzyć oferty.
Moim zdaniem jak najszybciej kiedy poweźmie informację, wystarczy jak będzie widział na kopercie kto złożył ofertę.
Moim zdaniem jak najszybciej kiedy poweźmie informację, wystarczy jak będzie widział na kopercie kto złożył ofertę.
Oczywiście jest to jak najbardziej poprawne działanie, ale art. 17 mówi o wyłączeniu z czynności w postępowaniu. Wg mnie chodzi o te czynności wykonywane przez członków KP na które mają oni jakikolwiek wpływ. Dlatego samo otwarcie ofert nie musi łączyć się z wyłączeniem członka KP
No nie musi, otwarcie to czysto techniczna czynność.
A jak schowa ofertę albo jej nie odczyta
Tak nie można
To go prokurator osadzi na 3 m-ce
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Komisje przetargowe → wyłączenie ze względu na pokrewieństwo
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc