1

Temat: brak daty

Wykonawca na wezwanie zamawiającego uzupełnił dokument - odpis z centralnej ewidencji i informacji ............., na którym brak jest daty.
Wykluczam na podstawie art. 24 ust 2 pkt ....???

2

Odp: brak daty

4

3

Ja bym sprawdził w centralnej ewidencji czy wszystko się zgadza i zostawił.

4

Jak brak daty?
Dostałaś wydruk dokumentu elektronicznego czy kopię otrzymana z urzędu?

5

Hmm, ciekawy przypadek!?

6

wg mnie jest to wydruk elektroniczny, delikatnie przerobiony  bez wygenerowanej daty. Jest data wpisana ręcznie przez wykonawcę.
A czy urzędy wydają taki dokument ?????

7

I dlatego, że brak jest daty ja bym wykluczył wink

8

a może dać mu szansę, żeby się wykazał smile i poprosić o przedstawienie oryginału?

9 (edytowany przez bipi 2013-08-02 08:48:07)

Jeśli nie boisz się kontroli i zarzutów naruszenia 26.3 i 7, to dawaj mu szansę wink
PS. Zgodnie z opinią UZP to jest oryginał wink

10

Wg mnie z tą ewidencją to jest jakiś cyrk. Niby wszystko jest , można sprawdzić, a kosi się wykonawców na pierdołach.
Zakładam że jak się odwoła to litościwe KIO przyzna mu rację. No ale kontrola...... wink

11

To nie jest oryginał, bo na oryginale (wydruku z komputera) byłaby data, tak czy nie?
Pisząc w poprzednim poście -wykazał- chodziło mi o to, że tak naprawdę to nie wiem czy odpis potwierdza stan na dzień składania ofert czy też nie, bo nie mam nigdzie daty wystawienia dokumentu.
Czy mam uznać datę wpisaną przez Wykonawcę? Obłęd

12

Według mnie to już nie oryginał skoro data została dopisana.

13 (edytowany przez jarosław 2013-08-02 10:04:38)

No dobrze tylko czy gdziekolwiek jest określony wzór takiej informacji generowanej z systemu podobnie jak to ma miejsce w KRS?

Na razie stwierdziliśmy że orginału daty nie ma. Na jaki przepis Ola ma się powołać uzasadniając wykonawcy powód wykluczenia, bo chyba powinna wyjaśni co jej sie w tym zaświadczeniu nie podoba i dlaczego.

14

Nie potwierdza spełniania warunków na dzień składania ofert wink Wyprzedzając kolejne pytanie - złożony dokument nie odpowiada przepisom - fragment opinii UZP:
Cechy samodzielnie pobranych wydruków komputerowych, o których mowa w art. 4 ust. 4aa ustawy o KRS, określa treść rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 27 grudnia 2011 r. w sprawie ustroju i organizacji Centralnej Informacji Krajowego Rejestru Sądowego oraz trybu i sposobu udzielania informacji z Krajowego Rejestru Sądowego i wydawania kopii dokumentów z katalogu, a także struktury udostępniania informacji o podmiotach wpisanych do rejestru oraz cech wydruków umożliwiających ich weryfikację z danymi w Rejestrze (Dz. U. Nr 297, poz. 1760, z późn. zm.).  Zgodnie z § 9 ust. 2 ww. rozporządzenia pobrany samodzielnie wydruk komputerowy aktualnych informacji o podmiocie umożliwia jego weryfikację z danymi zawartymi w rejestrze, jeżeli posiada następujące cechy: (1) adres strony internetowej, na której zamieszczone są aktualne informacje o podmiotach wpisanych do Krajowego Rejestru Sądowego; (2) formę graficzną zgodną z załącznikiem nr 12 i 13 do rozporządzenia; (3) identyfikator wydruku. Jeżeli zatem, przedkładany przez zainteresowany podmiot samodzielnie pobrany wydruk komputerowy z KRS, nie posiada którejkolwiek z ww. cech, wówczas dokument ten pozbawiony jest mocy dokumentu urzędowego.

15

Przytoczona treść opinii UZP dotyczy KRS a nie CEIDG. Nie znam przepisów określających co powinien zawierać wygenerowany wydruk CEIDG. KRS jest pięknie opisany wymienionym w opinii rozporządzeniem.

16 (edytowany przez bipi 2013-08-02 10:53:50)

Masz rację...
Póki co wykluczyłbym i tak za brak potwierdzenia w dniu składania ofert - pozostaje nam czekać na wyroki KIO wink

17 (edytowany przez jarosław 2013-08-02 10:56:39)

Ale co dalej? smile

Acha

18

ale masz rację, że sprawa oczywista nie jest...

19

jarosław napisał/a:

Ale co dalej? smile

Acha

Każdy robi jak uważa big_smile

20

Wg mnie brak jasnych przepisów w tym przypadku przemawia na korzyć wykonawcy. Jedyne czego można się chwycić, to nie potwierdzanie spełnienia warunku na dzień składania ofert. W przypadku KRS i CEDIG jeżeli wykonawca nie ma ich wydrukowanych w teczce to w żaden sposób nie sprosta wezwaniu do uzupełnienia dokumentu.