1

Temat: PILNE !!! Termin

Poproszę o pomoc,bo się trochę "zamotałam".Przetarg ogłoszony 31.07. ,Termin składania 8.08.-kiedy upływa połowa wyznaczonego Terminu do wnoszenia wniosków o udzielenie wyjaśnień ?

2

Odp: PILNE !!! Termin

04 sierpnia?

3

no właśnie ..ale czemu ze znakiem zapytania smile))

4

bo to niedziela i sam sie zastanawiam

5

Odpowiem sobie sama smile .
Wychodzi mi z KC ,ze jeśli połowa terminu wypadła mi w niedzielę to termin ulega przesunieciu na poniedziałek.

6

Na pytanie złożone w poniedziałek masz szansę odpowiedzieć bez zmiany TSO smile

7

pytanie zostało złożone czy nie?

8

myszy1953 napisał/a:

pytanie zostało złożone czy nie?

Tak ,wczoraj. Mam wątpliwośc-czy jak odpowiem dzisiaj to musze przesunąc TSO?

9

Jeżeli dzisiaj (06.08) zostanie udzielona odpowiedź to należy przedłużyć TSO / art 38.1.3

10 (edytowany przez bipi 2013-08-06 08:15:27)

Co do zasady tak też robię jednak... jakie przepisy stosujesz do obliczenia terminu 2 dni przed tso?
PS. Myślę, że jeli dzisiaj poszłaby odpowiedź i nie zmieniłabyś terminu to nie tak łatwo będzie udowodnić naruszenie pzepisu wink

11

Konsultowałam to już z radcą-przepis może jest niejasny ale z ostrożności  przesunę jednak ten termin.Mozna to tak interpretować :jeżeli dzisiaj udzielam odpowiedzi to te dwa dni to będzie 7 i 8 , a upływ terminu  czyli TSO musi byc pózniej czyli  co najmniej 9-tego.

12

oczywiście terminy liczone zgodnie z KC (art.111  bodajże).

13

KC Art. 111. § 1. Termin oznaczony w dniach
kończy się z upływem ostatniego dnia.
§ 2. Jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach
jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu
terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło.

14

JEŻELI POCZĄTKIEM - a nie końcem.

15

Darek W. napisał/a:

JEŻELI POCZĄTKIEM - a nie końcem.

O właśnie - oto loto big_smile

16

Nooo..tym początkiem jest właśnie dzień udzielenia wyjaśnień,którego już nie liczę. wink

17

Skubidu1 napisał/a:

Nooo..tym początkiem jest właśnie dzień udzielenia wyjaśnień,którego już nie liczę. wink

Ale przecież termin 2 dni liczymy od dnia upływu TSO a nie od dnia udzielenia wyjaśnień wink

18

Jeżeli muszą być 2 pełne dni to chyba inaczej nie wyjdzie jak odp 5 a TSO 8.

19

bipi napisał/a:
Skubidu1 napisał/a:

Ale przecież termin 2 dni liczymy od dnia upływu TSO a nie od dnia udzielenia wyjaśnień wink

Żartowałam. Ale tak naprawdę z ostrożności to do tych dwóch dni nie policzyłam ani dnia w którym udzieliłam wyjaśnień ,ani dnia w którym upływa TSO i ... dopiero poczułam się bezpiecznie big_smile. Faktycznie KC nie określa jak nalezy liczyc  do/od  tyłu. Pozdrawiam upalnie  wszystkich forumowiczów.