1

Temat: Spółka cywilna a grupa kapitałowa

Witam.

Mam pytanie
1/  czy każdy z członków s.c. składa oświadczenie, że nie należy do grupy kapitałowej lub liste podmiotów czy wystarczy że takie oświadczenie/listę  złoży pełnomocnik w imieniu s.c.

2/ Czy członkowie s.c. powinni składać tylko listę podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej i ujmować w na liście siebie nawzajem. Czy s.c. to g. kapitałowa? Czy można należeć do s.c. i nie być w grupie kapitałowej?

pozdrawiam

2

Odp: Spółka cywilna a grupa kapitałowa

ostatnio na stronach uzp opublikowano artykuł o s.c. Wykonawcę s.c. nie należy traktować jako podmiot podlegający pod art.23

3

Ale się to zmienia smile, tak poza tym to oświadczenie że nie należy do grupy oddzielnie.

4

myszy1953 napisał/a:

ostatnio na stronach uzp opublikowano artykuł o s.c. Wykonawcę s.c. nie należy traktować jako podmiot podlegający pod art.23

Jeśli już o czymś piszesz (szczególnie tak nowatorskim) to wklej przynajmniej linka - ja tego nie znalazlem...

5

Czyli s.c. nie należy traktować jako podmiot podlegający pod art. 23 a jednak mimo to muszą składać oddzielne oświadczenia?

6

Nie znalazłem tego nowatorskiego "nowego" podejścia UZP więc proponuję postępować z s.c. jak do tej pory - wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia. Zresztą orzecznictwo KIO i SO potwierdza "stare" podejście do s.c.

7

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=11391

8

myszy1953 napisał/a:

Nieprawda - mowa jest tylko o reprezentacji - nie stosuje się art. 23.2 Pzp ale to nie jest nowe stanowisko wink

9

Marcel napisał/a:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=11391

Dzięki Marcel!

10

spółka cywilna nie jest konsorcjum wykonawców tylko podmiotem

11

znajdę to przekażę