1

Temat: Zmiana materiału z asfaltu na polbruk... czy możliwa???

Witam.
Podpisaliśmy umowę na wykonanię nawierzchni z asfaltu.
W SIWZ zawarte były takie warunki odnośnie doświadczenia
" - co najmniej dwóch zadań polegających na wykonaniu nawierzchni (z kostki betonowej lub mieszanki bitumicznej)  o powierzchni nie mniejszej niż 2 000 m2 każda (nie można łączyć większej ilości zadań celem uzyskania wymaganej powierzchni)".
W dokumentacji technicznej jest mowa o nawierzchni asfaltowej.
W związku z powyższym mam pytanie czy w trakcie trwania umowy można zmienić materiał z asfaltu na kostkę brukową?  Uzasadnione jest to częstymi awaria sieci wodociągowej w tym miejscu i lepiej żeby nawierzchnia była jednak wykonana z kostki.
Jeżeli jest taka możliwość to na jakie paragrafy PZP się powołać?
Wiem, że mogą być głosy odnośnie ograniczenia konkurencji w przypadku takiej zmiany.
Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

2

Odp: Zmiana materiału z asfaltu na polbruk... czy możliwa???

Pilne :-)

3

Warunki nie mają znaczenia - jeśli nie masz bruku w przedmiocie zamówienia to nie możesz takiej zmiany zrobić - chyba, że przewidziałeś taką zmianę umowy.

4

A jako roboty zamienne to wykonać?

5

Opisanie warunku dopuszczające wykazanie wykonania nawierzchni z kostki betonowej lub mieszanki bitumicznej nie ma żadnego znaczenia dla podpisanej umowy i ewentualnych zmian.
Jeżeli SIWZ (opis przedmiotu zamówienia - dokumentacja projektowa) nie przewiduje wykonania nawierzchni z kostki betonowej to raczej trudno będzie uzasadnić potrzebę zmiany rodzaju nawierzchni. Potrzeba ta chyba nie wynika trudnych do przewidzenia wcześniej okoliczności.

6

Moim zdaniem raczej nie ale niech się inni wypowiedzą. To tak jakbyś zamawiał budynek drewniany a później zmienił na murowany.

7 (edytowany przez jarosław 2013-08-13 13:14:26)

Wg mnie jest to niestety błąd zamawiającego. Na etapie wykonania zaczyna wychodzić co i jak należy zrobić.
Niestety jeżeli nie ma elementów o których pisał Bipi (przewidywane zmiany) i ja (OPZ) to sprawa a właściwie umowa powinna trafić do prawnika i niech on sprawdzi co sięda z niej wycisnąć.

Z czego wynika potrzeba wykonania robót zamiennych? Wynagrodzenie kosztorysowe? Projektant dokona zmian w projekcie? Wykonawca zarobi więcej?

8

zmiana technologii wykonania mogła mieć wpływ na ilość wykonawców zainteresowanych postępowaniem przeczytał asfalt i nie startował