1

Temat: błąd w kalkulacji cenowej

Postępowanie o wartości ok. 120 000,00 zł brutto.
Otwarcie ofert.
Najkorzystniejsza oferta - cena 110 000,00 zł brutto
Druga w kolejności oferta 115 000,00 zł brutto.
Załącznikiem do oferty była kalkulacja cenowa.
Zliczam po kolei pozycje oferty najkorzystniejszej i wszystko się zgadza.
Zliczam pozycję z kalkulacji cenowej drugiej oferty i wychodzi mi że zamiast 115000,00 zł powinno być 90 000,00 zł. Czyli oferta nr 2 powinna być ofertą najkorzystniejszą. Widać tutaj ewidentnie błędne zsumowanie poszczególnych pozycji. Jeszcze nie zdążyłem za bardzo pomyśleć co z tym fantem zrobić i dzwoni do mnie Wykonawca, że się pomylił w kalkulacji ofertowej i nie doliczył sobie kosztów przez co zaniżył poszczególne pozycje, a kwota 115000,00 jest kwotą prawidłową tylko, że nie wynika ona z sumy poszczególnych pozycji i on nie jest w stanie zrealizować zamówienia za 90 000,00 zł.
Mam to poprawić jako oczywistą omyłkę rachunkową czy wezwać do wyjaśnienia treści oferty poprzez wskazanie  z czego wynika ta rozbieżność między kwotą wyliczoną przez Wykonawcę a wyliczoną przez Zamawiającego ???

2

Odp: błąd w kalkulacji cenowej

Teoretycznie powinno sie zastosować poprawienie omyłki rachunkowej którą należy zastosować z automatu.
Problem dla ciebie i wykonawcy bo wiecie że za te pieniądze tego nie zrobi a w takiej sytuacji typowanie tego wykonawcy do podpisania umowy mija się z celem. Tylko co  możesz zrobić w takiej sytuacji? Odrzucić ? Tak bez niczego, brak podstaw.
Inna omyłka? Wg mnie możliwość poprawienia ceny oferty na podstawie tego przepisu jest nieprawidłowa.
Wezwanie do wyjaśnień? Może po nich faktycznie bedziesz miał podstawę do uznania że oferta zawiera błąd w obliczeniu ceny którego nie da się poprawić?
Może jeszcze po dokonaniu poprawienia omyłki rachunkowej wezwać do wyjaśnienia rażąco niskiej ceny. Skoro wykonawca nie chce robić za tyle to powinien napisać że nie da rady wykonać zadania za tą cenę a ty masz podstawę do odrzucenia.

3

Idę tą drogą, że wzywam do wyjaśnień rozbieżności między sumą poszczególnych pozycji w kalkulacji ofertowej a ceną ofertową. Jeżeli Wykonawca przyzna mi się do błędu w obliczeniu ceny to odrzucam na podstawie 89.1.6 ?

4

Tutaj w przedstawionym wypadku ciężko będzie ofertę uratować, nie wiadomo jak omyłkę poprawić, bez wyjaśnień nie da rady a to powodować będzie negocjacje złożonej oferty.

5

Pytanie - jeżeli w ofercie powstaje błąd na etapie sumowania cen jednostkowych kosztorysu to zamawiający MUSI czy MOŻE poprawić te omyłki zgodnie z art 87.2.2?

6

Jeżeli omyłka jest do poprawienia to musi!

7

jarosław napisał/a:

Pytanie - jeżeli w ofercie powstaje błąd na etapie sumowania cen jednostkowych kosztorysu to zamawiający MUSI czy MOŻE poprawić te omyłki zgodnie z art 87.2.2?

Moim zdaniem poprawić omyłke jako omyłka rach. W związku z poprawioną omyłką rachunkową zamawiający może wezwać do złozenia pisemnych wyjaśnień w związku z dokonaną poprawką i o podejrzeniu rażąco niskiej ceny a następnie ustosunkować sie do wyjasnień. Moim zdaniem oferta będzie podlegać odrzuceniu (nawet po uzyskaniu oficjalnych wyjaśnień) jako błąd w obliczeniu ceny.