1

Temat: cena przekracza kwotę, jaką ma do dyspozycji Zamawiający

cena oferowana przez Wykonawców przekracza kwotę, jaką ma do dyspozycji Zamawiający, czy przed unieważnieniem postępowania (postępowanie poniżej progów) należy dokonywać oceny ofert, czy można od razu unieważnić postępowanie?

2

Odp: cena przekracza kwotę, jaką ma do dyspozycji Zamawiający

Można od razu unieważniać - aczkolwiek warto sprawdzić czy nie ma omyłek.

3 (edytowany przez mulinek 2013-09-11 07:50:48)

ale, czy wobec występujących omyłek celowe jest wzywanie Wykonawców do wyjaśnień i/lub uzupełniania dokumentów, jeśli jest to zabieg w danej sytuacji czysto formalny?

4

bipi napisał/a:

Zawsze się też nad tym zastanawiałem i do tej pory się zastanawiam np.
"Jeśli ceny ofert przewyższają kwotę, jaką możesz przeznaczyć na realizację zamówienia, to mimo tego zawsze przed unieważnieniem postępowania powinieneś dokonać oceny ofert, wybrać najkorzystniejszą ofertę i poinformować o wyborze uczestników postępowania (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 25 lutego 2008 r.; sygn. akt KIO/UZP 107/08)."

5

mulinek napisał/a:

ale, czy wobec występujących omyłek celowe jest wzywanie Wykonawców do wyjaśnień i/lub uzupełniania dokumentów, jeśli jest to zabieg w danej sytuacji czysto formalny?

Ja robię tak, wybieram najkorzystniejszą w informacji piszę że kwota przekracza kwotę przeznaczoną........, w związku z tym nie wzywa się do uzupełniania dok. X,Y,Z itd.
Jeżeli jednak zaistnieją omyłki rachunkowe które przyczynią się do zmniejszenia ceny ofertowej należy je poprawić, wówczas możliwe jest że kwota zmieści się w kwocie przeznaczonej.

6

Marcel napisał/a:
bipi napisał/a:

Zawsze się też nad tym zastanawiałem i do tej pory się zastanawiam np.
"Jeśli ceny ofert przewyższają kwotę, jaką możesz przeznaczyć na realizację zamówienia, to mimo tego zawsze przed unieważnieniem postępowania powinieneś dokonać oceny ofert, wybrać najkorzystniejszą ofertę i poinformować o wyborze uczestników postępowania (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 25 lutego 2008 r.; sygn. akt KIO/UZP 107/08)."

Ale Marcelku - to był inny stan prawny - nowelizacja (bodaj z 2010) zmieniła brzmienie art. 93.1.4: cena najkorzystniejszej oferty lub oferta z najniższą ceną przewyższa kwotę, którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, chyba że zamawiający może zwiększyć tę kwotę do ceny najkorzystniejszej oferty;

7

Wiem, ale pewności nadal nie mam, czy nie mogli zostawić tylko - oferta z najniższą ceną.

8

pewnie mogli, ale jak zwykle nikt logicznie nad tym nie pomyślał.
ja ewentualnie bym zbadał czy nie popełniono błędu w obliczeniu ceny, bo może się okazać, że ktoś się pomylił w rachunkach i cena oferty okaże się niższa od kwoty zamawiającego.

9 (edytowany przez Marcel 2013-09-11 08:26:39)

Sprawdzić trzeba, czy nie ma błędu, dla mnie sprowadza się to do wyboru oferty jak pisałem powyżej, co mi szkodzi - nic, a znacznie bezpieczniej  i d.pa kryta wink

10

Nic nie stoi na przeszkodzie żeby dokonać wyboru ale jest możliwość zaniechania wyboru (badania i oceny ofert).
@Marcel: Chodzi o to, że przy zamówieniach gdzie cena nie jest jedynym kryterium oceny ofert najtańsza oferta może nie przekraczać kwoty przeznaczonej na to zamówienie ale najkorzystniejszą nie jest (a najkorzystniejsza już porzekracza budżet) i w takim wypadku musimy dokonać wyboru oferty najkorzystniejszej.

11

No tak, wszak w naszej ustawie nie ma nic konkretnie czytelnego, nie mówię że racji nie masz ... bo masz jednak przyznam że dla spokoju postępuję tak jak przedstawiłem to powyżej.

12

To może oznaczać, że dużo roboty nie masz i możesz sobie pozwolić na zbędne czynności big_smile
... oczywiście żartuję wink

13

bipi napisał/a:

Ależ po co ! . od razu unieważnić - nowelizacja w 2009 roku.

14

Darek W. napisał/a:

A po to, że może się okazać, że nioe spełniona jest przesłanka unieważnienia postepowania np. poprawienie omyłki rachunkowej zmniejsza cenę oferty do wartości posiadanych środków wink I co wtedy???

15

bipi napisał/a:

To może oznaczać, że dużo roboty nie masz i możesz sobie pozwolić na zbędne czynności big_smile
... oczywiście żartuję wink

Ech tam, jedno pismo w tą czy w tą smile

16

Mówisz, że u Ciebie to już jest Manufaktura big_smile

17

bipi napisał/a:
Darek W. napisał/a:

A po to, że może się okazać, że nioe spełniona jest przesłanka unieważnienia postepowania np. poprawienie omyłki rachunkowej zmniejsza cenę oferty do wartości posiadanych środków wink I co wtedy???

Nic - bo spełniona jest przesłanka z 93.1.4 - czyli "... oferta z najniższą ceną przewyższa kwotę, którą zamawiający zamierza przeznaczyć ...." i nie może zwiększyć kwoty.  Jest to uprawnienie zamawiającego i wcale nie MUSI badać ofert, itp. itd.

18

W sumie tak.

19

Fakt, masz rację - wykładnia językowa jest nieubłagana tongue

20

Unieważnić bez oceny ofert wink

21

Dobrze jest poinformować wykonawcę co jest nie tak z ofertą po to żeby w kolejnym przetargu mógł ją tak przygotować żeby nie narazić się na odrzucenie.
Temat lekko problematyczny bo np Bipi uważa że nie trzeba ale już przy dodatkowych kryteriach trzeba - trzeba wskazać ofertę najkorzystniejszą.
Pewnie należałoby zbadać inne oferty jeżeli ta z najniższą ceną jest do odrzucenia a pozostałe za drogie.
Z praktycznego pkt widzenia najlepiej nie badać bo tak czy inaczej wynikiem postępowania będzie unieważnienie.

Bipi rozumiem że jeżeli masz za wysokie ceny unieważniasz bez badania ofert z wyjątkiem ceny i nie dokonujesz wyboru najkorzystniejszej oferty? Czy jakaś kontrola sprawdzała ci to?

22

RIO i IP - nie było zastrzeżeń