Temat: Termin na odpowiedź
Witam, dzisiaj odpowiadam na pytania do SIWZ tj. 17.09.2013r. TSO 23.09.2013 mieszczę się w Terminie na 6 dni przed TSO?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Termin na odpowiedź
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, dzisiaj odpowiadam na pytania do SIWZ tj. 17.09.2013r. TSO 23.09.2013 mieszczę się w Terminie na 6 dni przed TSO?
Jak dla mnie 23 jest 6 dniem. Brakuje jednego dnia.
Według mnie jest ok.
Zgadzam sie z Marcelem. Jest OK.
Skoro ma być 6 dni przed upływem terminu składania ofert (termin upływa 23go), to wg kalendarza przed 23-im jest 22-gi. Od 17go (którego nie liczymy) do 22go jest 5 dni.
KC Art. 111. § 1. Termin oznaczony w dniach kończy się z upływem ostatniego dnia.
§ 2. Jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło.
Skoro ma być 6 dni przed upływem terminu składania ofert (termin upływa 23go), to wg kalendarza przed 23-im jest 22-gi. Od 17go (którego nie liczymy) do 22go jest 5 dni.
KC Art. 111. § 1. Termin oznaczony w dniach kończy się z upływem ostatniego dnia.
§ 2. Jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło.
Chciałbym zauważyć, że ten porzepis odnosi się do liczenia terminu w przód KC nie ruguluje liczenia terminu w tył i można zastosować ten przepis jedynie per analogiam.
Dobrze, w takim razie jak rozumieć zwrot "przed terminem"? Wg Ciebie jest to ten sam dzień? w tym przypadku 23-ci.
A dlaczego 17 nie liczymy?
A kiedy publikujesz ogłoszenie to liczysz ten dzień również?
W tym przypadku 17 liczymy, 23 nie, więc wychodzi 6 dni.
Natomiast co do uwagi Bipi odnośnie stosowania art. 111.
111.2 rzeczywiście reguluje liczenie terminu "w przód" bo wymusza to jego konstrukcja językowa. Natomiast art. 111.1 jak najbardziej należy stosować uniwersalnie - językowo jest to przepis uniwersalny, ale przede wszystkim wymusza to art. 110.
A co ma do tego ogłoszenie???
Staram się zrozumieć Twoje rozumowanie przy liczeniu terminu wstecz. Nawet stosując art. 111 KC 17.09 nie jest ani początkiem terminu, ani żadnym zdarzeniem - dlatego nie rozumiem...
Wg mnie zdarzeniem jest (w tym przypadku) udzielenie odpowiedzi na pytanie.
W tym przypadku 17 liczymy, 23 nie, więc wychodzi 6 dni.
Natomiast co do uwagi Bipi odnośnie stosowania art. 111.
111.2 rzeczywiście reguluje liczenie terminu "w przód" bo wymusza to jego konstrukcja językowa. Natomiast art. 111.1 jak najbardziej należy stosować uniwersalnie - językowo jest to przepis uniwersalny, ale przede wszystkim wymusza to art. 110.
Co do stosowania KC do liczenia w tył sprzeczał się nie będę - i tak stosuję ale tak jak napisałem - per analogiam. Chodziło mi głównie o to co napisałeś w zdaniu 1 - początkiem liczenia terminu jest 23.09 a nie 17.09.
Wg mnie zdarzeniem jest (w tym przypadku) udzielenie odpowiedzi na pytanie.
To ma być zdarzenie pewne, które następuje niezależnie - odpowiedź na pytanie może nastąpić wcześniej. Poza tym, nie jest to początek terminu tylko koniec
Tak myślałem że jest ok, dzięki za odp.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Termin na odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc