26

Odp: Nienależyte wykonanie usługi z wykazu

to jest jeden z tych plusów bycia urzędasem

27

bipi wytłumacz mi jedno, w jaki sposób mógłbym po udzieleniu zamówienia wykorzystać art. 24.2.3 mówiący o wykluczeniu W z postępowania ? :-)

28

A kto mówi, że po udzieleniu zamówienia??? Jaaa????

29 (edytowany przez Arek1980 2013-09-20 16:45:16)

Bipi przepraszam, tak wywnioskowałem z #19, #20 i #22 smile

30

Nie - po udzieleniu zamówienia to już musztarda po obiedzie wink Fakt - w #22 jest mowa o wyniku postepowania ale to jest odpowiedź na pytanie szad-a z postu #20. Chodzi o to, że ta informacja ma lub może mieć wpływ na to komu zostanie udzielone zamówienie - czyli w telegraficznym skrócie i uproszczeniu - na to kto wygra. wink

31

No i co RADA ustaliła?
Wykluczenie?
Wezwanie do uzupełnienia?
Uznanie referencji?

32

No właśnie siedzę i myślę jak to rozegrać  smile

Wykluczenie - ryzykowne tak na dzień dobry, na pewno by się próbowali bronić, że nie złożyli celowo informacji nieprawdziwych

uznanie referencji - no bez jaj.... smile

Wezwanie do wyjaśnienia/uzupełnienia - to jest droga, którą pójdę. Uzupełnienie chyba będzie bardziej logiczne, bo wyjaśniać chyba nie ma czego.
I teraz uzupełnienie może dotyczyć:

- albo dowodów potwierdzających należyte wykonanie tych 2 usług (wykonanych dla nas) i będziemy czekać co dadzą (referencji nie bo nie mają, mogą dać protokoły odbioru) i wtedy pismo o uzupełnienie bo my tych usług nie traktujemy jako należyte wykonanie, pomimo odbioru prac,

- albo od razu wzywać do uzupełniani wykazu, ponieważ wg naszej wiedzy te 2 usługi zostały wykonane nienależycie (na potwierdzenie mamy pismo innego działu z odmową wydania referencji i z opinią o nierzetelnym, nieterminowym wykonaniu).

Co lepsze ?

p.s. a jeszcze się meczę nad pismem w tej sprawie:
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=11523

33

Wg mnie par 1.3 rozporządzenia o dokumentach nie pozwala wezwać do uzupełnienia referencji. Pozostaje pierwsza opcja z wykazaniem dlaczego nie możecie uznać tej RB która była realizowana dla was.

34

Ja tam odradzam - pójść w stronę 90.1

35

No tak Bipi tylko z drugiej strony wykonawca partacz i do tego bezczelny a tu nie ma sposobu żeby się go pozbyć. Przepis rozporządzenia miał ułatwić pracę stronom a okazuje się że staje się orężem wykonawcy. Wykonawca nie dostanie referencji? A po co mu ona skoro wcale jej przedstawić nie musi.

Pytanie jakie środki przysługują wykonawcy w przypadku odmowy wystawienia referencji?

36

Ja uważam, ze to wina Zamawiajacego - po pierwsze po co odebrał a po drugie po co podpisał aneksy terminowe - mógł naliczyć kary i sprawa byłaby jasna. Moim zdaniem, skoro zawarł z Wykonawcą aneksy terminowe musiał też cos zawalić wink

37

W sumie masz rację.

38 (edytowany przez eva 2013-09-23 11:22:49)

Jeśli mowa o nienależytym wykonaniu umowy/zobowiązania:
z nienależytym wykonaniem zobowiązania będziemy mieli do czynienia w przypadku gdy pomimo jego wykonania interes wierzyciela nie został zaspokojony w sposób wynikający z treści zobowiązania. W takim znaczeniu o nienależytym wykonaniu zamówienia można mówić w aspekcie:

a) niezachowania terminu, czyli zwłoki w spełnieniu świadczenia (np. opóźnienie dostawy, niedochowanie terminu oddania robót),

b) niewłaściwego miejsca spełnienia świadczenia,

c) wadliwości świadczenia pod względem jakości w szerokim rozumieniu tego słowa, (np. świadczenie rzeczy uszkodzonej, brak opakowania i innych walorów promocyjnych lub ich niewłaściwość, nieprawidłowe składowanie, niezawiadomienie o przesłaniu lub nadejściu przesyłki itd.)

Jesli chodzi o odrzucenie oferty to zgadzam sie z bipi by iśc w kierunku art. 90 ust.1.
Jeśli wykonawca w ocenie zamawiającego nie udowodni, że zaproponowana przez niego cena nie jest rażąco niska to będzie mógł odrzucić ofertę.

Nawiązując do referencji (których nie ma - zostały wykonane na rzecz zamawiającego i nie ma obowiązku ich składania) to zastanowiłabym się nad pojęciem nienależytego wykonania umowy (czy zostało to uwzględnione w protokole odbioru, lub w inny sposób).  Jeśli były nienależycie wykonane to po co jak wcześniej wspomniano aneksy itd. Gdyby robota została neinalezycie wykonana to nie byłoby protokołu odbioru koncowego a co za tym idzie nie zapłaconoby faktury wykonawcy. Jesli chodzi o składanie nieprawdziwych informacji to też nie ma zbytnio do czego się przyczepić (po stronie zamawiającego stoi obowiązek udowodnienia, że wyk. złożył nieprawdziwe informacje). Wykonawca owszem wpisał do wykazu robót m.in. roboty wykonane na rzecz zamawiającego ale nic poza tym.

39

Więc chyba pójdzie uzupełnienie wykazu, gdyż dwie roboty o których mowa zostały w ocenie Z wykonane nienależycie, na potwierdzenie czego jest pismo z odmową wydania referencji i wyjaśnieniami dlaczego.

W tym samym piśmie przy okazji pójdzie 90.1 o rażąco niską cenę.

Teraz podpowiedzcie mi, jeśli mam cenę ryczałtową a na nią składa się kilkadziesiąt dokumentacji technicznych (każda ma swoją cenę w pomocniczym formularzu cenowym) to mogę wezwać do wyjaśnień dla każdej pozycji ?

Wiem, że przy ryczałcie nie mogę w sumie interesować się, że któraś tam pozycja jest dużo niżej wyceniona niż planowaliśmy. Z drugiej strony mam cenę ryczałtową, mam ceny składowe kilkudziesięciu dokumentacji, więc chyba muszę wezwać do wyjaśnień dla każdej pozycji skąd taka a nie inna cena ?

bipi (dot. #36) mi też się tak dobrze mówi po fakcie, ale jak masz wybranego W który robi u Ciebie po raz pierwszy, termin realizacji załóżmy 6 miesięcy, potem w tym samym roku RB na podstawie tej dokumentacji, a dopiero po 4 miesiącach okazuje się, że W to partacz, to nie masz czasu na nowe postępowanie, itp tylko pomagasz, ciągniesz tego W żeby to pokończył. Wlepisz takiemu kary to ci powie, że on już w ogóle nie ma kasy, i teraz to se możesz to robić sam bo on i tak to robił po kosztach. I leżą ci RB za kilkadziesiąt razy więcej kasy niż te projekty... smile

40

Jak się ma miękkie serce to trzeba mieć.......

41

Arek1980 napisał/a:

bipi (dot. #36) mi też się tak dobrze mówi po fakcie, ale jak masz wybranego W który robi u Ciebie po raz pierwszy, termin realizacji załóżmy 6 miesięcy, potem w tym samym roku RB na podstawie tej dokumentacji, a dopiero po 4 miesiącach okazuje się, że W to partacz, to nie masz czasu na nowe postępowanie, itp tylko pomagasz, ciągniesz tego W żeby to pokończył. Wlepisz takiemu kary to ci powie, że on już w ogóle nie ma kasy, i teraz to se możesz to robić sam bo on i tak to robił po kosztach. I leżą ci RB za kilkadziesiąt razy więcej kasy niż te projekty... smile

Ja wszystko rozumiem - dlatego odradzam wykluczenie. Czyli dobrze wyczułem sprawę wink Niestety Twoja sytuacja nie jest mi obca dlatego wiem o co kaman tongue W dalszym ciągu radzę 90.1. Przy wykluczeniu możesz przegrać... (większa szansa).

42

jarosław - czemu miękkie serce?
90.1 rozpoczynam
a wezwać muszę bo z wykazu nie wynika spełnianie warunku udziału (bez naszych usług)

43

eva napisał/a:

Gdyby robota została nienalezycie wykonana to nie byłoby protokołu odbioru końcowego a co za tym idzie nie zapłaconoby faktury wykonawcy.

z tego co piszesz, to wynika, że nienależyte wykonanie ma miejsce jedynie przy niewykonaniu zamówienia wogóle.

44

Miękkie serce bo trzeba było naliczyć karę a nie układać się i aneksować umowę.

45

W sumie tak. Inna sprawa, że naliczenie kar nie zmieniłoby za bardzo sytuacji. Pod kątem ustawy nic by się nie zmieniło...

46

I tutaj się mylisz - naliczenie kar jest wynikiem nienależytego wykonania umowy (co do zasady) i miałbyś teraz "czystą" sytuację. wink

47

Częściowo się zgodzę, na pewno wolałbym żeby kary były naliczone niż nie. Ale nie zmienia to faktu, że wykluczyć bym nie mógł bo nie ma takiej podstawy prawnej, po prostu bym tych 2 usług nie uznał i wezwałbym do uzupełnienia. Teraz zrobię to samo. Wg mnie wielkiej różnicy nie ma. smile

48

Pisząc o czystej sytuacji miałem na myśli właśnie nieuznanie tych dwóch usług wink

49

No dobra, oprócz wezwania z 26.3 skleciłem wezwanie do wyjaśnień z 90.1
Przypomnę, że na cenę ofertową składa się wykonanie kilkudziesięciu dokumentacji technicznych, cenę każdej z nich podano w formularzu cenowym.
W skład dok tech wchodzą: projekty, przedmiary, kosztorysy, stwior, przeniesienie praw autorskich i inne opłaty urzędowe, itp.

Rzućcie okiem:

"zgodnie z art.90 ust.1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity Dz. U. z 2010r. Nr 113, poz. 759) zwracamy się do Państwa
o udzielenie wyjaśnień dotyczących elementów oferty mających wpływ na wysokość ceny.
Przedstawiona przez Państwa cena ofertowa stanowi 57,06% wartości szacunkowej zamówienia powiększonej o podatek VAT.
Powołując się na wyrok Zespołu Arbitrów z 19 czerwca 2007 r., sygn.akt UZP/ZO/0-696/07: "Rażąco niska cena grozi niebezpieczeństwem niewykonania lub nienależytego wykonania zamówienia w przyszłości", Zamawiający ma obawy o należyte wykonanie niniejszego zamówienia przy zaproponowanej przez Państwa cenie ofertowej.
Wyjaśnienia winny zawierać kalkulację ceny ofertowej, którą Wykonawca musiał zrobić we własnym zakresie przygotowując ofertę, w odniesieniu do każdej pozycji z formularza cenowego, z wykazaniem kosztów opracowań wchodzących w skład dokumentacji technicznych (zgodnie z §3 ust.1 wzoru umowy) oraz innych niezbędnych do należytego wykonania przedmiotu umowy.
Zwracamy uwagę na fragment wyroku Sądu Okręgowego w Warszawie z dnia 5 stycznia 2007 roku ? sygn. akt V Ca 2214/06: "Dla zakwalifikowania oferty do dalszego postępowania nie jest wystarczające złożenie jakichkolwiek wyjaśnień, lecz wyjaśnień odpowiednio  umotywowanych, przekonujących, że zaproponowana oferta nie zawiera rażąco niskiej ceny".
Jednocześnie informujemy, że jeżeli dokonana ocena złożonych wyjaśnień wraz
z dostarczonymi dowodami potwierdzi, że oferta zawiera rażąco niską cenę w stosunku
do przedmiotu zamówienia, Państwa oferta zostanie odrzucona na podstawie zapisów art.89 ust.1 pkt.4 w związku z zapisami art.90 ust.3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo
zamówień publicznych.

Wyjaśnienia należy dostarczyć na piśmie do siedziby Zamawiającego w terminie do dnia ...

50

Arek1980 napisał/a:

No dobra, oprócz wezwania z 26.3 skleciłem wezwanie do wyjaśnień z 90.1
Przypomnę, że na cenę ofertową składa się wykonanie kilkudziesięciu dokumentacji technicznych, cenę każdej z nich podano w formularzu cenowym.
W skład dok tech wchodzą: projekty, przedmiary, kosztorysy, stwior, przeniesienie praw autorskich i inne opłaty urzędowe, itp.

Rzućcie okiem:

"zgodnie z art.90 ust.1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity Dz. U. z 2010r. Nr 113, poz. 759) zwracamy się do Państwa
o udzielenie wyjaśnień dotyczących elementów oferty mających wpływ na wysokość ceny.
Przedstawiona przez Państwa cena ofertowa stanowi 57,06% wartości szacunkowej zamówienia powiększonej o podatek VAT.
Powołując się na wyrok Zespołu Arbitrów z 19 czerwca 2007 r., sygn.akt UZP/ZO/0-696/07: "Rażąco niska cena grozi niebezpieczeństwem niewykonania lub nienależytego wykonania zamówienia w przyszłości", Zamawiający ma obawy o należyte wykonanie niniejszego zamówienia przy zaproponowanej przez Państwa cenie ofertowej.
Wyjaśnienia winny zawierać kalkulację ceny ofertowej, którą Wykonawca musiał zrobić we własnym zakresie przygotowując ofertę, w odniesieniu do każdej pozycji z formularza cenowego, z wykazaniem kosztów opracowań wchodzących w skład dokumentacji technicznych (zgodnie z §3 ust.1 wzoru umowy) oraz innych niezbędnych do należytego wykonania przedmiotu umowy.
Zwracamy uwagę na fragment wyroku Sądu Okręgowego w Warszawie z dnia 5 stycznia 2007 roku ? sygn. akt V Ca 2214/06: "Dla zakwalifikowania oferty do dalszego postępowania nie jest wystarczające złożenie jakichkolwiek wyjaśnień, lecz wyjaśnień odpowiednio  umotywowanych, przekonujących, że zaproponowana oferta nie zawiera rażąco niskiej ceny".
Jednocześnie informujemy, że jeżeli dokonana ocena złożonych wyjaśnień wraz
z dostarczonymi dowodami potwierdzi, że oferta zawiera rażąco niską cenę w stosunku
do przedmiotu zamówienia, Państwa oferta zostanie odrzucona na podstawie zapisów art.89 ust.1 pkt.4 w związku z zapisami art.90 ust.3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo
zamówień publicznych.

Wyjaśnienia należy dostarczyć na piśmie do siedziby Zamawiającego w terminie do dnia ...

No .. No i fajnie .. smile