26

Odp: ogłoszenie o unieważnieniu

Rozumuję następująco: Odrzucenie wszystkich ofert i unieważnienie postępowania jest wg mnie szczególnym przypadkiem wyboru najkorzystniejszej oferty i powinny go obowiązywać obowiązki takie o jakich napisała eva.
Co do "patentu". Zamawiający przez okres 120 dni zwraca się raz do wykonawcy, który ma najlepszą ofertę o uzupełnienie "referencji" (były zagraniczne i potrzebny był dodatkowy dokument) i czyni to na kilka dni przed końcem TZO. Otrzymuje je i unieważnia postępowanie bez podania przyczyn odrzucenia wszystkich (3) ofert. Dla mnie to jest dziwne.

27

Sądzisz, że zamawiający robiąc to kilka dni przed upływem TZO coś w ten sposób osiągnął?

28

Nie wiem. Wydaje się, że gdyby podał uzasadnienia odrzucenia ofert, to nie byłoby wątpliwości.

29

bicykl napisał/a:

Zamawiający przez okres 120 dni zwraca się raz do wykonawcy, który ma najlepszą ofertę o uzupełnienie "referencji" (były zagraniczne i potrzebny był dodatkowy dokument) i czyni to na kilka dni przed końcem TZO. Otrzymuje je i unieważnia postępowanie bez podania przyczyn odrzucenia wszystkich (3) ofert.

Zamawiający w takim wypadku powinien dokonać wyboru oferty, tu wykluczyć wykonawców lub odrzucić oferty podając właściwe uzasadnienia.
Kolejnym etapem jest dokonanie unieważnienia postępowania. Jeżeli brakuje uzasadnienia wykluczenia/odrzucenia przy wyborze najkorzystniejszej oferty (której oczywiście nie ma w tym przypadku) to zamawiający popełnił błąd.

30

jarosław napisał/a:

Zamawiający w takim wypadku powinien dokonać wyboru oferty, tu wykluczyć wykonawców lub odrzucić oferty podając właściwe uzasadnienia.
Kolejnym etapem jest dokonanie unieważnienia postępowania. Jeżeli brakuje uzasadnienia wykluczenia/odrzucenia przy wyborze najkorzystniejszej oferty (której oczywiście nie ma w tym przypadku) to zamawiający popełnił błąd.

Ale tutaj nie ma wyboru najkorzystniejszej oferty!!! Poprostu nie ma ocenianych ofert i nie ma wyboru - 92, w moim odczuciu, nie obowiązuje!

31

Tu nie może być wątpliwości, że art. 92 nie obowiązuje.

32

Tak czytam i myślę smile
Faktycznie jest to nieco inaczej jak mi się do taj pory wydawało.
Dla mnie czynności informacyjne opisane w art 92 muszą nastąpić pomimo faktycznego braku wyboru najkorzystniejszej oferty.
Jeżeli uznamy że 92 tutaj nie działa to zostaje 93.3 - zamawiający podaje uzasadnienie faktyczne i prawne.
Tak czy inaczej zamawiający musi wyjawić powód odrzucenia oferty.

Lecę zmieniać formularze big_smile:D:D

33

Zdecydujcie się o czym rozmawiacie: "ogłoszenie o unieważnieniu", czy " o "zawiadomienie o unieważnieniu"?

34

Reasumując temat zamawiający jest zobowiązany do podania uzasadnienia odrzucenia oferty/ofert. A co za tym idzie wykonawca wówczas ma prawo do środków ochrony prawnej tj. złożenia odwołania - art. 180 ust. 2 pkt 4. smile

35

W przypadku dokumentu "ogłoszenie" - nie. W przypadku dokumentu "zawiadomienie" - tak.