1

Temat: przedłuzenie terminu na uzupełenienie dokumetnów

PN unijny

wezwałem wykonawcę do uzupełnienia dokumentów w terminie do np 27 września do godz. 9

czy mogę mu na jego prośbę wydłużyć termin np o 3 dni ?
czy wystarczy notatka na ta okoliczność ?
czy musi zwrócić się z prośbą ?

2

Odp: przedłuzenie terminu na uzupełenienie dokumetnów

Powinien się zwrócić i nie widzę przeszkod na wyrażenie zgody. Tylko pamietaj, że jak jemy wydłużasz, to i pozostałym.

3

aha,

inni mi już uzupełnili dokumenty na szczęście:)

dziękuję smile

4

widzę że dużo chętnych fo pomocy ni ma sad

pogogolowałem i mam Sygn. akt: KIO 180/12

niby można zmienić/przedłużyć

5

Określenie terminu uzupełnienia dokumentów

KIO wyznacza również pewnego rodzaju standardy w zakresie określania stosownego terminu w wezwaniu do uzupełnienia dokumentów. Zdaniem KIO ?Termin 7 dni na dokonanie uzupełnień oferty nie jest terminem zbyt krótkim, gdyż w praktyce takie terminy występują niezwykle rzadko, a zwykle zamykają się w dwóch, trzech dniach, chociaż zdarzają się również krótsze terminy. Termin ten nie jest przeznaczony na uzyskiwanie nowych dokumentów, ale na uzupełnienie oferty o dokumenty, które wykonawca powinien mieć starając się o wzięcie udziału w postępowaniu w sprawie zamówienia publicznego. Przepis art. 26 ust. 3 pzp nakazuje wykonawcy spełnić żądanie zamawiającego w wyznaczonym przez zamawiającego terminie. Przesunięcie tego terminu, po jego upływie w stosunku do jednego z kilku wykonawców spotkałoby się z zarzutem nierównego traktowania wykonawców.? (KIO/UZP 1488/09). Warto również pamiętać, że zamawiający uprawniony jest do zmiany pierwotnie ustalonego przez siebie terminu na uzupełnienie dokumentów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pzp, o ile nie doszło do upływu wyznaczonego terminu. W ocenie KIO ?przesunięcie terminu na uzupełnienie dokumentów w trybie art. 26 ust. 3 pzp nie narusza w żaden sposób zasady jednokrotnego wzywania do uzupełnienia. Działania zamawiającego winny zmierzać do wyboru najkorzystniejszej oferty a nie eliminacji poszczególnych wykonawców poprzez np. wykluczenie ich z postępowania w skutek wyznaczenia im krótkiego terminu na uzupełnienie brakujących czy też błędnych dokumentów ale też np. poprzez odmowę przesunięcia tego terminu?(KIO 180/12). Na marginesie zaznaczyć należy że na etapie rozprawy w ramach postępowania odwoławczego przed KIO na konwalidowanie czynności w postaci zaniechania uzupełnienia oświadczenia w zakresie wymaganym przez zamawiającego nie ma miejsca. Zdaniem KIO ?Przyjęcie takiej możliwości przeczyłoby również zasadzie równego traktowania wykonawców i w istocie prowadziłoby do obejścia przepisów prawa, umożliwiając wielokrotne uzupełnianie dokumentów lub oświadczeń, które w świetle art. 26 ust. 3 w zw. z art. 24 ust. 2 pkt 3 ustawy pzp, zgodnie z ugruntowanym stanowiskiem orzecznictwa nie znajduje uzasadnienia.? (KIO/UZP 1847/09).

źródło: http://kancelariamytkowski.pl/blog/postepowanie-uzupelniajace-w-swietle-orzecznictwa-kio

6

nie możesz - może pojawić się zarzut nierównego traktowania wykonawców (faworyzowanie wykonawcy któremu przedłużono termin na uzupełnienie dokumentów) tym bardziej że pozostali wykonawcy już uzupełnili i mieli tyle samo dni co ten pierwszy

7

Uważam, że nie ma tutaj mowy o nierównym traktowaniu z uwagi na charakter uzupełnianych dokumentów - KRK, ZUS i US (wnioskujący) a wykaz (ten, który już uzupełnił). Oczywiście istnieje pogląd, że: (cyt. tekst covec-a) Termin ten nie jest przeznaczony na uzyskiwanie nowych dokumentów, ale na uzupełnienie oferty o dokumenty, które wykonawca powinien mieć starając się o wzięcie udziału w postępowaniu w sprawie zamówienia publicznego. ale żaden przepis nie zabrania uzyskania nowego dokumentu - KIO wręcz wskazuje, żeby tych terminów zbyt krótkich nie dawać: (cyt. tekst covec-a)Działania zamawiającego winny zmierzać do wyboru najkorzystniejszej oferty a nie eliminacji poszczególnych wykonawców poprzez np. wykluczenie ich z postępowania w skutek wyznaczenia im krótkiego terminu na uzupełnienie brakujących czy też błędnych dokumentów ale też np. poprzez odmowę przesunięcia tego terminu?(KIO 180/12).
Dlatego uważam, że można termin przesunąć.

8

sprawa jak zwykle dyskusyjna.  skoro wszyscy mieli wyznaczony ten sam termin, jedni zdążyli a jeden nie, to robienie wyjątku dla tego jednego trochę "podejrzane".
oczywiście pytanie czy zamawiający nie wyznaczył zbyt krótkiego terminu na złożenie dokumentów?

9

na uzupełnienie dałem 5 dni

aczkolwiek miałem PN podzielony na 3 zadania, i 2 wykonawców uzupełniło w  terminie

a temu co przedłużyłem to był z zadanie nr 3 gdzie jako jedyny złożył ofertę,

więc myślę że jest ok,

w przypadku gdy np w jednym zadaniu składa 3 wykonawców i dostają np 4 dni na uzupełnienie podobnych dokumentów to moim zdaniem nie powinno się przedłużać jednemu nawet na jego wniosek, bo wtedy to już jest nie równe traktowanie, no chyba że naprawdę to umotywuje jakimiś super nieprzewidywalna sytuacją,

ja przedłużyłem ale i tak okazało się że wykonawca gapa bo spółka cywilna i nie zdawał sobie sprawy że musi podwójne US i ZUS mieć, a złożył na początku ogłoszonego zamówienia pismo do US i ZUS o zaświadczenie dla jednego, ehhh:( co za ludzie, tylko w plecy 5 dni byłem

10

Gordon napisał/a:

jak jedyny wykonawca, to bym się nie czepiał. w końcu główną ideą jest ratowanie postępowania i wybór najkorzystniejszej oferty.

11

szad napisał/a:
Gordon napisał/a:

.............w końcu główną ideą jest ratowanie postępowania i wybór najkorzystniejszej oferty.

Po raz kolejny to czytam - nie wiem skąd to się wzięło  - na szkoleniach tak mówią ??jak już to " Ideą" jest wybór najkorzystniejszej oferty lub unieważnienie postępowania, a ratowanie ???

12

Z tym "ratowaniem postępowania" lub "ratowaniem wykonawcy" to czytałem nawet w wyrokach KIO. W pewnych okolicznościach można byłoby się zgodzić. Jak masz jednego wykonawcę, i dostajesz wniosek o wydłużenie terminu to wg przestępstwa nie popełniasz.