Temat: netto i VAT w ofercie s. fizycznej
Jeśli osoba fizyczna , która nie prowadzi działalności gospodarczej wylicza mi w ofercie cenę netto i wartość VAT, to jak mam to potraktować?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → netto i VAT w ofercie s. fizycznej
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jeśli osoba fizyczna , która nie prowadzi działalności gospodarczej wylicza mi w ofercie cenę netto i wartość VAT, to jak mam to potraktować?
A brutto jest ?
tak jest brutto.
Ale czy taka osoba powinna w ogóle wyliczać mi netto i VAT?
Mój mózg się już przegrzewa.
Zazwyczaj cena netto=brutto, chyba że to przypadek szczególny
No dobrze, ale jeśli Wykonawca wpisał mi brutto, oraz netto, które nie jest równe brutto i wyliczył wartość VAT?
Zawsze możesz wyjaśnić to z wykonawcą ..
Zawsze możesz wyjaśnić to z wykonawcą ..
Napisałam prośbę o wyjaśnienia.
Próbuję tylko ustalić z góry dalsze postępowanie
mam odpowiedź:
Wykonawca jest osobą fizyczną nieprowadzącą działalności gospodarczej, a cena powinna wynosić... zł - tj. brutto = netto. Za pomyłkę Wykonawca przeprasza...
Uznać to za wystarczające wyjaśnienie?
I po prostu potraktować, że cena jest taka jak wskazano w brutto?
Ja już nie mogę, ciągle coś nie tak...
A widzisz koleżanko, bo zamówienia to jest taka działka w obrębie której trzeba znać się na wszystkim, również na podatkach. Spokojnie, wszystko przyjdzie z czasem
Skoro masz cenę netto, masz brutto i jakiś vat, a teraz wykonawca napisał że brutto=netto, to wg mnie szuka jelenia. Skoro masz cenę X (netto) i cenę Y (brutto) gdzie X<Y, to dla mnie znaczy, że masz dwie ceny w jednej ofercie, a Wykonawca teraz pisze, że Y=X skoro nie jest równe. Uważam, że wykonawca złożył dwie oferty, a teraz negocjuje przepchnięcie droższej.
Wiem, że poniższy tekst nie odpowiada sytuacji, ale sa w nim ciekawe wskazówki.
Pytanie:
W przetargu nieograniczonym na roboty budowlane o wartości mniejszej niż progi unijne do zamawiającego wpłynęło 10 ofert. W ośmiu ofertach wykonawcy zastosowali dwie stawki VAT w zależności od rodzaju prac, tj. 7% i 22%. W dwóch pozostałych ofertach wykonawcy zastosowali jedną stawkę VAT dla całego zamówienia, tj. 7%. W związku z powyższym zamawiający zwrócił się do wszystkich wykonawców z wezwaniem do złożenia wyjaśnień dotyczących podstawy zastosowania stawek VAT. W odpowiedzi na wezwanie wykonawcy złożyli wyjaśnienia, uzasadniając zastosowanie wskazanych w ofertach stawek podatku. Jeden z wykonawców w ramach wyjaśnień przyznał, że błędnie zastosował jedną 7% stawkę VAT dla całego zakresu zamówienia. W tym samym piśmie oświadczył, że podtrzymuje wskazaną w ofercie kwotę brutto i dokonuje jednocześnie korekty kwoty netto na część robót, które powinny być objęte 22% stawką VAT. W ofercie nie ulega zmianie cena brutto, ale zmienia się netto, a w miejsce jednej stawki VAT dla całego zamówienia zastosowano dwie stawki podatku. Czy przyznanie się do błędnego obliczenia ceny i dokonanie korekty (niepowodującej zmiany ceny brutto) kwalifikuje ofertę do odrzucenia na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp, jako zawierającej błędy w obliczeni ceny?
Odpowiedź:
Cena brutto jest prawidłowo obliczona, jeżeli wynika z powiększenia ceny netto o należną stawkę VAT. Zasadą powinno być, aby zamawiający w specyfikacji istotnych warunków zamówienia wskazał, jaką stawkę lub stawki tego podatku należy zastosować.
W przypadku gdy wykonawcy nie zastosują się do wymogów zamawiającego w tym zakresie, zasadne jest odrzucenie ich ofert na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 6 ustawy Prawo zamówień publicznych, wobec stwierdzenia błędów w obliczeniu ceny.
Sytuacja komplikuje się, jeżeli zamawiający nie określił w specyfikacji obowiązującej na przedmiot zamówienia stawki podatku. W takim przypadku, jak wynika z najnowszej linii orzecznictwa KIO (wyrok z 15 stycznia 2009 r.; sygn. akt 1514/08), zamawiający nie ma prawa odrzucić oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp, w której została cena obliczona w inny sposób, niż zamawiający zakładał lub
uznaje za zgodny z obowiązującymi przepisami prawa podatkowego.
Zamawiający, który w specyfikacji nie przedstawił swoich wymogów dotyczących stawek podatku, powinien oprzeć się na wyliczeniach wykonawcy. W przypadku wystąpienia ewentualnych błędów w zastosowaniu stawki VAT to na podatniku (wykonawcy) będzie ciążyć obowiązek właściwego uregulowania podatku oraz będzie odpowiadał za jego
niewłaściwe naliczenie i przekazanie przed organami skarbowymi.
Osobiście nie zgadzam się z przedstawioną powyżej interpretacją, stojąc na stanowisku, że skoro na zamawiającym ciąży obowiązek prowadzenia postępowania w sposób zapewniający zachowanie uczciwej konkurencji (art. 7 ust. 1 ustawy), to powinien badać prawidłowość zastosowanej do obliczenia ceny brutto stawki VAT.
W zaistniałej sytuacji odrzuciłabym zatem oferty zawierające nieprawidłowe stawki VAT na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp, nawet jeżeli specyfikacja nie zawierała wskazań odnośnie do stawek tego podatku.
Jednocześnie stwierdzić należy, że przepisy ustawy Pzp nie pozwalają zamawiającemu na ingerencję w treść oferty wykraczającą poza uregulowanie zawarte w art. 88 ust. 2 ustawy Pzp. Zamawiający uprawniony jest zatem do poprawienia w treści oferty oczywistych omyłek pisarskich, oczywistych omyłek rachunkowych z uwzględnieniem konsekwencji rachunkowych dokonanych poprawek oraz innych omyłek polegających na niezgodności oferty ze specyfikacją, niepowodujących istotnych zmian w treści oferty.
Mając powyższe na uwadze, niedopuszczalne jest dokonanie korekty sposobu obliczenia ceny brutto nawet w sytuacji, gdy nie wpływa ona na jej wysokość.
źródło: http://www.portalzp.pl/porady/porada/czy-zamawiajacy-moze-uznac-za-prawidlowa-korekte-ktora-dotyczy-jedynie-sposobu-obliczenia-ceny-brutto-ale-nie-wplywa-na-wysokosc-ceny-netto-1046620/
Czyli powinnam odrzucić ofertę ze względu na błąd w obliczeniu ceny?
Ta osoba na pewno nie chciała wprowadzić mnie w błąd ani tym bardziej "naciągnąć" na wyższą cenę;)
W związku z tym, iż sama napisała, że popełniła błąd ma to tak właśnie potraktować?
Tak wiem, że tu trzeba być ekspertem w każdej dziedzinie...
Po prawdzie nie ma takiego pojęcia jak cena netto oferty (ustawa o cenach)
cena to jest całość kwoty łącznie z podatkami jakie Wykonawca chce uzyskać. Dlatego jednak uznałbym cenę brutto oferty.
jak wynika z najnowszej linii orzecznictwa KIO (wyrok z 15 stycznia 2009 r.; sygn. akt 1514/08)
Covec ... przynajmniej byś się uśmiechnął, bo jeszcze ktoś uwierzy ... Ale rarytas
Jednocześnie stwierdzić należy, że przepisy ustawy Pzp nie pozwalają zamawiającemu na ingerencję w treść oferty wykraczającą poza uregulowanie zawarte w art. 88 ust. 2 ustawy Pzp. Zamawiający uprawniony jest zatem do poprawienia w treści oferty oczywistych omyłek pisarskich, oczywistych omyłek rachunkowych z uwzględnieniem konsekwencji rachunkowych dokonanych poprawek oraz innych omyłek polegających na niezgodności oferty ze specyfikacją, niepowodujących istotnych zmian w treści oferty.
... poezja
Jakiś ty złośliwy radas, a sam placem nie ruszyłeś, żeby wskazać na jakieś rozwiązanie.
Moim zdaniem nie ma tutaj złej woli wykonawcy, ostatecznie można zweryfikować czy figuruje centralnej ewidencji. ja bym tam zostawił jak jest.
Zazwyczaj cena netto=brutto, chyba że to przypadek szczególny
Marcel, a znasz jakiś przypadek szczególny, kiedy osoba fizyczna, która nie prowadzi działalności gospodarczej jest jednocześnie vatowcem, bo ja niestety nie znam takiego przypadku.
W związku, że omawiany problem (co począć z człowiekiem, który przyznaje, że nie powinien uwzględniać VAT-u w swojej ofercie i jest oczywiste, że nie powinien tego robić) jest dosyć ciekawym zagadnieniem, dorzucam jeszcze kilka drew do ognia w tej naszej burzy mózgów.
Nie mogę niestety zgodzić się (w tym konkretnym przypadku) z edelka i cbud, że cena brutto jest tą właściwą ceną. Zgodnie z definicją ceny - podatek VAT uwzględnia się ale tylko w przypadku, jeżeli na podstawie odrębnych przepisów sprzedaż towaru (usługi podlega takiemu obciązeniu. Wniosek przeciwny jest taki, że nie uwzględnia się podatku, jeżeli nie trzeba tego robić ... bo ktoś np. nie jest VAT-owcem.
Wyjątkiem od tej zasady jest po częsci art. 91 ust. 3a pzp, kiedy zamawiający - w celu porównania ofert - powiększa cenę o podatek VAT (nie ma to jednak bezpośr. przełożenia na nasz przypadek, a szkoda, no taki przepis przydałby się w przypadku składania ofert przez nieprzedsiębiorców). Przy okazji polecam lekturę wyroku KIO 443/11 i KIO 2638/10 - inspirujace!
... a zatem co powiecie na następującą kwalifikację:
człowiek - omylna istota, a w budżecie jednostki pustki, (nie należy więc płacić za coś czego nie ma), nasz przypadek wymaga zatem pozostawienia kwoty netto jako właściwej ceny ofertowej po korekcie ceny w ramach:
1) oczywistej omyłki rachunkowej albo
2) innej omyłki - art. 87.2.3
...uff
Moim zdaniem nie ma tutaj złej woli wykonawcy, ostatecznie można zweryfikować czy figuruje centralnej ewidencji. ja bym tam zostawił jak jest.
Czyli jak?
Naprawdę nie wiem co robić.
Kilka postępowań w toku, każdy pogania, a sklonować się nie mogę...
Ta osoba napisała, że się pomyliła i cena jest ..... (czyli wskazała brutto).
Zrób jak radzi Radas. Utnij VAT i jest brutto. Czy pytałaś w wyjaśnieniach o prawidłową cenę czy tylko o zasadność naliczenia VAT?
Nie pytałam o prawidłową cenę.
Wezwałam do uzupełnienia o aktualny odpis z właściwego rejestru lub CEiDG, a w przypadku gdy Wykonawca jest osoba fizyczna nieprowadzącą działalności gospodarczej, o wyjaśnienie wpisania ceny brutto, netto i wartości VAT.
Otrzymałam odpowiedź: oświadczam, że jestem os. fiz. nieprowadząca działalności gospodarczej i cena podana w formularzu powinna wynosić: ... zł - brutto=netto. Za pomyłkę przepraszam.
Nie pytałam o prawidłową cenę.
No i pięknie - to oznacza, że było (jest!) oczywiste, że cena netto, a weryfikacja statusu wykonawcy to tylko tak dla spokojnego snu
zgodnie z definicja o cenie rozumiem?
Skoro w cenie uwzględnia się podatek od towarów i usług oraz akcyzowy, to osoba fizyczna (nieprzedsiębiorąca) podając cenę netto + VAt ma na myśli netto, gdyż VAT jej nie dotyczy?
Chyba pójde w tym kierunku.
Niezależnie jaką cenę uznam i tak ta osoba nie wygra przetargu...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → netto i VAT w ofercie s. fizycznej
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc