1

Temat: Roboty dodatkowe

Zamawiający na etapie przygotowania postępowania pominął istotne informacje dotyczące wykonania niezbędnych prac budowlanych. Nie włączył ich do zamówienia podstawowego, nie przewidział ich wykonania jako zamówienia uzupełniającego. Jednocześnie zamawiający wiedział o konieczności wykonania tych prac co potwierdzają dokumenty dołączone do SIWZ. Chodzi tu o dodatkowe warunki określone przez konserwatora zabytków które muszą zostać spełnione dodatkowo przy wykonaniu podstawowych prac.

Rozumiem że w tej sytuacji pozostaje przetarg nieograniczony. Jednak z pewnych względów (konieczność wykonania prac łącznie z zadaniem podstawowym) powierzenie wykonania zadania innemu wykonawcy jest mocno utrudnione - niemożliwe.

Czy widzicie jakąś możliwość rozwiązania tej sytuacji?
Jeżeli nie to co waszym zdaniem byłoby "mniejszym złem" - zamówienie dodatkowe 67.1.5 (jedna z podstawowych przesłanek jest niespełniona - zamawiający o konieczności wykonania zadania wiedział) czy może aneks do umowy (w umowie przewiduje się zmiany ale tylko związane z zadaniem opisanym projektem a dodatkowe prace prowadzone będą w oparciu o inny projekt budowlany)

2

Odp: Roboty dodatkowe

Ja bym poszedł raczej w uzupełniające. A czy w zamówieniu podstawowym były tożsame z tymi, które masz wykonać?

3

Ale uzupełniające nie były przewidziane w ogłoszeniu, SIWZ, nie oszacowano ich wartości. O tym rozwiazaniu nawet nie myślałem.

Chodzi o roboty drogowe (zadane podstawowe) i dodatkowe zabezpieczenie elementów drogi którego wykonanie przewidywano w późniejszym terminie.

Dylemat jest taki. Czy mieć sknocony tryb i dobrą umowę, czy próbować aneksować umowę podstawową.

4

Źle zrozumiałem, sorki. Wg mnie - wszystko jedno. I tak w najgorszym razie umowa na uzupełniające jest nieważna a w przypadku aneksu także jest umowa nieważna choć tylko w zakresie "dodanym" aneksem.

5

Czyli aneks. Przynajmniej zamawiający nie podłoży się z trybem, a zapisy obowiazującej umowy dotyczące zmian dają cień szansy na obronę stanowiska zamawiającego.

6

A o jaką kwotę chodzi ?

7

Niestety powyżej 14 tys euro

8

Ciężka sprawa, co można zrobić na pewno ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy i jak to nie jest dofinansowane z UE w tej części to może się śliźnie.

9

ale jaki aneks? kwotowy????????????? nie ma takiej formy. Zamawiający wiedział! i jak wynika z postu dołączył do siwz jakieś uzgodnienia Konserwatora i jak mniemam je upublicznij a więc Wykonawca był zobowiązany je ująć w wycenie

10

Orzeczenie Głównej Komisji Orzekającej w Sprawach o Naruszenie Dyscypliny Finansów Publicznych  z dnia 14 lipca 2011 r., sygn. akt BDF1/4900/50/56/11/1639:
"W związku z powyższym, Główna Komisja Orzekająca w oparciu o zebrany materiał dowodowy oraz wyjaśnienia strony skarżącej złożone w postępowaniu odwoławczym, stwierdza, iż w przedmiotowym zamówieniu nie został spełniony warunek konieczny stanowiący, iż udzielono zamówienia dodatkowego w związku z sytuacją niemożliwą wcześniej do przewidzenia. Z przedstawionych wyjaśnień wynika, iż obwiniony posiadał wiedzę, iż jednym z elementów remontu obiektu jest wykonanie ściany frontowej oraz budowa łącznika. Przemawia za tym to, iż zamawiający świadomie na jednym z etapów realizacji inwestycji wyłączył wskazane roboty z przedmiotowego zakresu inwestycji.
Główna Komisja Orzekająca uznaje, iż błąd projektanta jest możliwą do przewidzenia sytuacją, która nie uzasadnia zastosowania trybu z wolnej ręki. Na obwinionym, reprezentującym inwestora (Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w (?)) ciąży obowiązek dbałości o prawidłowość przebiegu całej inwestycji, również czynności podejmowanych w jego imieniu i na jego rachunek przez projektanta.
Odnosząc się do kwestii winy, Główna Komisja Orzekająca wskazuje, iż obwiniony w ustalonych okolicznościach sprawy, miał możliwość uniknięcia naruszenia dyscypliny finansów publicznych dochowując należytej staranności, która wymagana jest od osoby będącej kierownikiem jednostki sektora finansów publicznych. W szczególności, obwiniony mógł podjąć działania służące sprawdzeniu, czy przygotowany projekt zawiera prace związane z przedmiotowym zamówieniem, tym bardziej iż obwiniony posiadał wiedzę, iż na wcześniejszych etapach przygotowania inwestycji pominięto niektóre z elementów projektu".

11

no i? proszę o wnioski

12

Tu nie ma o czym gadać tylko Jarosław i tak chce robót dodatkowych. Pewnie, że nie jest to dozwolone ale jak chce to co.

13

jak chce to ma wizytę u smutnego pana

14

Ech. Jak może być to ja wiem, dlatego piszę o wyborze "mniejszego zła".

15

myszy1953 napisał/a:

ale jaki aneks? kwotowy????????????? nie ma takiej formy.

A kto Ci takich bzdur naopowiadał??? Oczywiście, że jest. wink