26

Odp: Nowe zamowienie po udzieleniu zamówienia tego samego rodzaju

nie powinno się patrzec tylko na kasę, że została, ale również na to że kupuję/nabywa nawet tożsame produkty/usługi ale nie planowane wcześniej,

bo rozumiem że jeśli miałbym w planie 80 000 na kompy i jeszcze nie przeprowadziłem postępowania a doszło mi w miedzy czasie nie planowane zamówienie na 20 000 pln, no to wtedy trzeba łączyć i PN

27

Brak podstaw do wyłączenia - W przypadku zamówień udzielanych w częściach, do udzielenia zamówienia na daną część zamawiający może stosować przepisy właściwe dla wartości tej części zamówienia.

28

To się zgadza.

29

bipi napisał/a:

Ja także uważam, że szkolący jest w błędzie.

Nawet Prezes UZP, który dość rygorystycznie podchodzi do dzielenia zamówienia wskazuje w opinii (cała opinia na stronach UZP):
(...)Jeżeli potrzeba udzielenia określonego zamówienia ujawni się dopiero po udzieleniu innego zamówienia tożsamego przedmiotowo, to w tym przypadku nie mamy do czynienia z nieuprawnionym dzieleniem zamówienia z uwagi na fakt, iż brak jest tożsamości czasowej takich zamówień.(...)
Dla mnie to jest cała kwintesencja sporu - i po twierdzącej odpowiedzi na pytania wskazane przez Apolla możemy bez przeszkód udzielić zamówienia w procedurze odpowiadającej wartości tego nowego zamówienia.

30

Zgadzam się z kolegą smile

31 (edytowany przez nina 2013-10-10 19:27:22)

radas napisał/a:

A ja mam wątpliwości skoro w budżecie zarezerwowano 100 to tym samym planowano ... To jak planowano, to chyba dla zaskoczenia miejsca brak ... A zatem nowy przetarg powinien być.

No  Radas pozwolę sobie się z tobą nie zgodzić. Z celowym dzieleniem mamy do czynienia wówczas gdy dzielimy w celu uniknięcia stosowania ustawy. A we wspomnianym przypadku nie widzę tego. Od zawsze ogłaszam przetarg a jeśli pozostaną oszczędności po przetargu zlecam to na podstawie 4.8. Również stosuję art. 6a bardzo często. I wiecie co na to kontrole, zawsze każą dawać mi przetarg bez zamówień z 6a bo nie maja pojęcia jak go stosować i  nie mogą do tego się odnieść. Fakt jet taki , że kontrolującym bardzo marnie idzie z zamówieniami.

32

jarosław napisał/a:

Jako zainteresowany podałem jedynie przykład akademicki nie mający nic wspólnego z rzeczywistością. A pytam, bo ostatnie szkolenie oraz ogólna zgoda ze stanowiskiem szkolącego wywołała moje zdziwienie. Szkoleniowiec utrzymywał że te przykładowe 20 tys zł które zamawiający zaoszczędził należy łączyć z wcześniej wydanymi kwotami.

Bardzo proszę podaj inicjały tego szkolącego bo na pewno nie pojadę słuchać bzdetów. Zgodzę się że 20 tys należy łączyć z innymi nie udzielonymi a tożsamymi zamówieniami ale na pewno nie z udzielonymi. Jarosław nie słuchaj takich wywodów szkolących  bo za niedługo będziesz kupował paczkę śrubek w PN.

33

Zdaje się informator 4/11 zawiera dosyć obszerny materiał dotyczący szacowania. Jednym z przykładów jest zamówienie w częściach ogłoszone w jednym przetargu. Zgodnie ze stanowiskiem UZP brak rozstrzygnięcia dla jednej z części powoduje konieczność ponownego ustalenia przedmiotu zamówienia i wartości szacunkowej dla pozostałej/ pozostałych części a co za tym idzie możliwość udzielenia zamówienia na tą pozostałą część w trybie do 14 tys euro.
Wg mnie to najbardziej jaskrawy przyklad tego że to nie plan finansowy jednostki decyduje ostatecznie o stosowaniu odpowiednich procedur a tożsamość czasowa ma istotne znaczenie dla udzielania zamówień.

34

Jasna sprawa.

35

Gordon napisał/a:

moim zdaniem powinno być tak, że:

planowałem zakup np 20 komputerów i mam to w planie zamówień publicznych wpisane,
zrobiłem PN i zakupiłem te 20 komputerów, została kasa np 20 000 PLN,
"urodziła się" konieczność zakupu dodatkowych komputerów , więc zamówienie nie planowane czyli szacujemy oddzielnie, i tak logika podpowiada,

ale znając kontrolujących zobaczą, jedno postępowanie za 80 000 PLN a za 2 miesiące drugie za 20 000 PLN bez PzP czyli 4.8 i od razu krzyczą, że dzielenie zamówienia, unikanie pzp itp.

wiec dla świętego spokoju lepiej na te 20 000 PLN zrobić PN:)
chociaż tym rozumowaniem dojdziemy do ttego że nie ma nieplanowanych zamówień, i wszystko do jednego wora, co będzie absurdem,

W tę stronę wszystko idzie niestety - saba też

36 (edytowany przez Marta 2014-01-27 12:16:09)

a co w takiej sytuacji:
10 dni przed planowanym podpisaniem umowy dowiadujemy sie ze mamy takową podpisac na wartosć zamówienia  2 tysiace zl
Plan zamówien nie jest na ta chwile zamkniety- zatwierdzony
ale mamy wiedze iz tego samego rodzaju usluga bedzie zamawiana w tym roku-ochrona budynku(innego) na kwote 120tyś zl w miesiacu pażdzierniku 2014.
Co w takiej sytuacji, czy ze wzgledu na termin-brak czasu na przeprowadzenie PN, mozemy udzelic takiego zamowienia (podpsiac umowe z dniem 01.02.2014r. na 1 miesiąc nie stosujac ustawy pzp lub tez  z art. 4.8?

37

ktos podpowie
moze mieliscie taki podobny problem na poczatku roku?

38

Oszacuj jak należy i zrób 6a na część dotyczącą II 2014

39

Nie ma co robić dla świętego spokoju, skoro jest faktycznie nie planowane, lub też dodatkowe środki to osobne niezależne postępowanie, nie dajmy się popaść w strach przed kontrolą!

40

Marcel napisał/a:

Nie ma co robić dla świętego spokoju, skoro jest faktycznie nie planowane, lub też dodatkowe środki to osobne niezależne postępowanie, nie dajmy się popaść w strach przed kontrolą!

Nie zgodzę się z Tobą. To są 2 zadania do zrealizowania w 2014 r. o których zamawiający wie i ma a nie zaplanowane pieniądze.
Dwie części ale jeden szacunek i możliwość zastosowania art 6a

41 (edytowany przez Marta 2014-01-27 13:25:23)

a jesli za miesiac okaże sie-(taka podejma decyzje ) ze chronimy ten obiekt jeszcze przez 2 czy 3 miesiace to tez moge zastosowac 6a?

42

Zgoda jeżeli wiemy i mamy zaplanowane zamówienie, jeżeli w planach go brak, jak również po zakończeniu danego zamówienia otrzymamy dodatkowe środki traktujemy jako niezależne postępowania!!!

43

Marta napisał/a:

a jesli za miesiac okaże sie-(taka podejma decyzje ) ze chronimy ten obiekt jeszcze przez 2 czy 3 miesiace to tez moge zastosowac 6a?

To zależy co wyjdzie z rachunków wynikających ze stosowania 6a.

44

jarosław napisał/a:
Marta napisał/a:

To zależy co wyjdzie z rachunków wynikających ze stosowania 6a.

nie przekroczymy 20% wartości zamówienia łącznego (rocznego)

45

To teraz moje pytanie w temacie oszczędności z przetargu.

My - jako jednostka terenowa realizujemy projekt centralny. W tym projekcie są pieniądze na materiały biurowe z UE > 30 000 euro (dla naszej jednostki jest to < 30.000 euro). Robimy postępowanie tylko na nam potrzebne materiały biurowe z projektu (zamówienie udzielane w częściach)  - PN. 
Dostawa była jednorazowa, jest już zrealizowana.

Mamy też pieniądze z naszego budżetu (nie z UE) tylko na nasze potrzeby <30.000 euro. Robimy PN (ze względu na ten nieszczęsny projekt).
Ze względu na ograniczone środki, nasz przedmiot zamówienia musi być dostosowany ilościowo (ograniczony) do wielkości naszych środków.
Robimy PN na sukcesywne dostawy materiałów.
Zapewne jakieś oszczędności nam pozostaną, po rozstrzygnięciu postępowania.

Jak potraktować te oszczędności? Mogę dodatkowo zakupić "poza umową" i tym zamówieniem materiały biurowe (część takich samych jak były w przetargu, część innych) bez stosowania ustawy?
Oczywiście chcielibyśmy wydać wszystkie pieniądze, które mamy przeznaczone na materiały biurowe, te oszczędności z przetargu również. Tylko jak je potraktować?

Pytam już na zapas...

46

Oszczędności wydajesz z 4.8/6a, bo to jest nowe zamówienie

47

A po kiego 6a?

48

Jeśli nowe to na jakiej podstawie 6a?

Czy jest to takie nowe zamówienie? Już teraz zamawiający wie, że chce kupić więcej mat. biurowych, ale nie wie ile będzie miał środków. Jest to na wpół zakup planowany.

49

oj nie napadajcie na mnie
źle doczytałam

napisano "Zapewne jakieś oszczędności nam pozostaną, po rozstrzygnięciu postępowania".
W jaki sposób zamawiający ma mieć wiedzę przed rozstrzygnięciem postępowania jakie oszczędności osiągnie?
Jeżeli już wie, że chce zakupić z oszczędności po przetargu, to nie wiem skąd wątpliwości, czy to jest nowe zamówienie.
Ja nie mam żadnych

50

czy w trakcie roku jak pojawi sie nowy sprzet i do niego trzeba kupic tonery,ktore nie sa objęte umowa zawarta na ten rok
mozna je kupic poza ustawa pzp jesli ich wartosc jest <30tys euro?