1

Temat: dostawa klimatyzatora z montażem - robota czy dostawa?

czy to dostawa -art. 6 ust. 2 czy zgodnie z rozporządzeniem o robotach budowlanych - robota budowlana?

2 (edytowany przez covec 2013-10-28 12:49:41)

Odp: dostawa klimatyzatora z montażem - robota czy dostawa?

Istotą  jest dostawa klimatyzatora, a rzeczą wtórną jego instalacja (która już jest rb.) celem wykorzystania zgodnie z jego przeznaczeniem. Wydaje się być to dostawa art. 6 ust. 2.
Chyba, że najpierw kupujesz klimatyzator, a następnie szacuje jego instalację, ale to nie ten przypadek.

3

nie dobrze,

bo co jest nadrzędne art. 6 ust. 2 , czy rozporządzenie w sprawie robót bud. Nadrzędna jest ustawa. Ktoś pomoże.

4

A jaka wartość zamówienia ?

5

Podaj CPV

6

6.2 jeżeli zam. obejmuje r ó w n o c z e ś n i e dostawy oraz rozmieszczenie lub instalację. Zawsze można pokusić się o wykładnie znaczenia instalacja lub rozmieszczenie smile
Można spróbować poszukać uzasadnienia do projektu ustawy wprowadzającej art. 6.

7

Po co kombinować - jeśli jest CPV w rozporządzeniu - to r.b. i tyle.

8

Jak Darek

9

nikt nie chce kombinować,

chodzi o to co przyjąć jeśli z art. 6 ust. wynika że dostawa, a z rozporządzenia że robota budowlana.

10 (edytowany przez Darek W. 2013-10-28 13:29:16)

Rozporządzenie czyli r.b. - różnica - termin na składanie ofert  o 7 dni większy.

11 (edytowany przez covec 2013-10-28 13:34:30)

Coś bez przekonania Panowie. Janek musiałby podać CPV (jedno) z którego musiałoby wynikać, że jest to rb. Nie poda takiego, ponieważ owa rb. tylko towarzyszy głównemu celowi tj. klimatyzacji. Montaż tej klimy nie jest celem sam w sobie. Sytuacja odwrotna do 6.3. gdzie dostawa jest tylko niezbędnym elementem wykonania rb. która to jest celem zamówienia.

Pytanie jaki przepisy zastosujemy do; dostawa tapety i jej położenie - rb.?

12

covec napisał/a:

Coś bez przekonania Panowie. Janek musiałby podać CPV (jedno) z którego musiałoby wynikać, że jest to rb. Nie poda takiego, ponieważ owa rb. tylko towarzyszy głównemu celowi tj. klimatyzacji. Montaż tej klimy nie jest celem sam w sobie. Sytuacja odwrotna do 6.3. gdzie dostawa jest tylko niezbędnym elementem wykonania rb. która to jest celem zamówienia.

Pytanie jaki przepisy zastosujemy do; dostawa tapety i jej położenie - rb.?

Yeap - r.b. smile

13

Dla poszczególnych czynności mogą być cpvały nawet zaczynające się na 45, i co z tego. Mogę mieć nawet kosztorys inwestroski. Skoro jak dobrze covec wskazuje, celem jest dostawa z instalacją klimatyzacji.

Nie zależy mi na żadnej opcji, zależy mi na wyborze właściwego rozwiązania w tej sytuacji. Ale widzę, że raczej dostawa.

14

Jeśli chodzi o tapetę, to też tak sądzę.
Idąc dalej, rozumiem, że każda dostawa z elementem rb. jest rb.?

15

covec do mnie piszesz,

ja nie pisze że tapeta to rb

16

Tapeta służy tylko jako przykład; rb -tapetowanie -CPV 45432220-2 (wg rozporządzenia) z dostawą tapety, niezbędną do wykonania rb -wytapetowania, jako celu.

17

covec, odpowiedz mi proszę bo ja po prostu się poddaję, a widzę że czujesz problem , podsumowując nasze rozważania, w opisanym przeze mnie problemie, dostawa i montaż klimatyzatora to rb czy dostawa. Istotą zamówienia jest uzyskanie działającej klimatyzacji.

Ma to znaczenie co przyjmiemy bo chodzi tu i o sposób łączenia zamówień i o terminy składania ofert.

18

RB

19

45.33 Wykonywanie instalacji cieplnych, wodnych, wentylacyjnych i gazowych, Klasa ta obejmuje: - urządzenia i przewody grzewcze, wentylacyjne lub klimatyzacyjne.

To wynika z wykazu robót budowlanych więc RB

20

Janek podaj główne cpv które wpiszesz w siwz i ogłoszenie.

Jarosław, podaj mi proszę przykład dostawy z rb, który będzie dostawą w myśl art. 6.2 ustawy

21

zaraz podam, jest to ustalane

22 (edytowany przez covec 2013-10-29 10:27:39)

A może zamówienie powinno nazywać się "wykonie instalacji klimatyzacji z dostawą klimatyzatora"? CPV 45331200-8

23

Np dostawa tomografu komputerowego czy innego urządzenia które wymaga przygotowania pomieszczenia.
W tym przypadku kluczowe jest rozporządzenie które porządkuje pewne niejasności. Bo np wiele razy wałkowaliśmy tutaj temat windy - dostawa czy RB?
Rozporządzenie rozwiewa te wątpliwości. Czytając je zobaczymy ze wykaz zawiera pewne pozycje do tej pory wątpliwe ale jak najbardziej powiązane z obiektem budowlanym stanowiące jego część, ulepszenie.

24

niech będzie 45 33 12 20 - 4 , czyli rb?

25

tak