Temat: dostawa klimatyzatora z montażem - robota czy dostawa?
czy to dostawa -art. 6 ust. 2 czy zgodnie z rozporządzeniem o robotach budowlanych - robota budowlana?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → dostawa klimatyzatora z montażem - robota czy dostawa?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy to dostawa -art. 6 ust. 2 czy zgodnie z rozporządzeniem o robotach budowlanych - robota budowlana?
Istotą jest dostawa klimatyzatora, a rzeczą wtórną jego instalacja (która już jest rb.) celem wykorzystania zgodnie z jego przeznaczeniem. Wydaje się być to dostawa art. 6 ust. 2.
Chyba, że najpierw kupujesz klimatyzator, a następnie szacuje jego instalację, ale to nie ten przypadek.
nie dobrze,
bo co jest nadrzędne art. 6 ust. 2 , czy rozporządzenie w sprawie robót bud. Nadrzędna jest ustawa. Ktoś pomoże.
A jaka wartość zamówienia ?
Podaj CPV
6.2 jeżeli zam. obejmuje r ó w n o c z e ś n i e dostawy oraz rozmieszczenie lub instalację. Zawsze można pokusić się o wykładnie znaczenia instalacja lub rozmieszczenie
Można spróbować poszukać uzasadnienia do projektu ustawy wprowadzającej art. 6.
Po co kombinować - jeśli jest CPV w rozporządzeniu - to r.b. i tyle.
Jak Darek
nikt nie chce kombinować,
chodzi o to co przyjąć jeśli z art. 6 ust. wynika że dostawa, a z rozporządzenia że robota budowlana.
Rozporządzenie czyli r.b. - różnica - termin na składanie ofert o 7 dni większy.
Coś bez przekonania Panowie. Janek musiałby podać CPV (jedno) z którego musiałoby wynikać, że jest to rb. Nie poda takiego, ponieważ owa rb. tylko towarzyszy głównemu celowi tj. klimatyzacji. Montaż tej klimy nie jest celem sam w sobie. Sytuacja odwrotna do 6.3. gdzie dostawa jest tylko niezbędnym elementem wykonania rb. która to jest celem zamówienia.
Pytanie jaki przepisy zastosujemy do; dostawa tapety i jej położenie - rb.?
Coś bez przekonania Panowie. Janek musiałby podać CPV (jedno) z którego musiałoby wynikać, że jest to rb. Nie poda takiego, ponieważ owa rb. tylko towarzyszy głównemu celowi tj. klimatyzacji. Montaż tej klimy nie jest celem sam w sobie. Sytuacja odwrotna do 6.3. gdzie dostawa jest tylko niezbędnym elementem wykonania rb. która to jest celem zamówienia.
Pytanie jaki przepisy zastosujemy do; dostawa tapety i jej położenie - rb.?
Yeap - r.b.
Dla poszczególnych czynności mogą być cpvały nawet zaczynające się na 45, i co z tego. Mogę mieć nawet kosztorys inwestroski. Skoro jak dobrze covec wskazuje, celem jest dostawa z instalacją klimatyzacji.
Nie zależy mi na żadnej opcji, zależy mi na wyborze właściwego rozwiązania w tej sytuacji. Ale widzę, że raczej dostawa.
Jeśli chodzi o tapetę, to też tak sądzę.
Idąc dalej, rozumiem, że każda dostawa z elementem rb. jest rb.?
covec do mnie piszesz,
ja nie pisze że tapeta to rb
Tapeta służy tylko jako przykład; rb -tapetowanie -CPV 45432220-2 (wg rozporządzenia) z dostawą tapety, niezbędną do wykonania rb -wytapetowania, jako celu.
covec, odpowiedz mi proszę bo ja po prostu się poddaję, a widzę że czujesz problem , podsumowując nasze rozważania, w opisanym przeze mnie problemie, dostawa i montaż klimatyzatora to rb czy dostawa. Istotą zamówienia jest uzyskanie działającej klimatyzacji.
Ma to znaczenie co przyjmiemy bo chodzi tu i o sposób łączenia zamówień i o terminy składania ofert.
RB
45.33 Wykonywanie instalacji cieplnych, wodnych, wentylacyjnych i gazowych, Klasa ta obejmuje: - urządzenia i przewody grzewcze, wentylacyjne lub klimatyzacyjne.
To wynika z wykazu robót budowlanych więc RB
Janek podaj główne cpv które wpiszesz w siwz i ogłoszenie.
Jarosław, podaj mi proszę przykład dostawy z rb, który będzie dostawą w myśl art. 6.2 ustawy
zaraz podam, jest to ustalane
A może zamówienie powinno nazywać się "wykonie instalacji klimatyzacji z dostawą klimatyzatora"? CPV 45331200-8
Np dostawa tomografu komputerowego czy innego urządzenia które wymaga przygotowania pomieszczenia.
W tym przypadku kluczowe jest rozporządzenie które porządkuje pewne niejasności. Bo np wiele razy wałkowaliśmy tutaj temat windy - dostawa czy RB?
Rozporządzenie rozwiewa te wątpliwości. Czytając je zobaczymy ze wykaz zawiera pewne pozycje do tej pory wątpliwe ale jak najbardziej powiązane z obiektem budowlanym stanowiące jego część, ulepszenie.
niech będzie 45 33 12 20 - 4 , czyli rb?
tak
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → dostawa klimatyzatora z montażem - robota czy dostawa?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc