26

Odp: uzupełnianie ofert - odwieczny dylemat?

Żądasz dosłania oryginałów pocztą?

27

jarosław napisał/a:

Dla ścisłości, wszystkie dokumenty są w oryginale, dosłane.

No to jakie to uzupełnienie w innej formie niż pisemna? Po prostu oryginał poprzedzony faksem lub mailem.

28

Dokładnie tak, a więc sprawa jest jasna, tak to oczywiście można smile

29

No to zaraz, bo ja czegoś nie rozumiem. Dla mnie uzupełnienie faksem z dosłaniem po czasie oryginału jest wg was zgodne z rozporządzeniem czy nie?

30

Nie praktykuję tego osobiście, ale w gruncie rzeczy jest.

31

Pod warunkiem, że formę pisemną otrzymam przed upływem terminu uzupełnienia wink

32

No też problem sprowadza się do dotrzymania terminu przez wykonawcę przy składaniu dokumentu. Rozumiem że faks nie potwierdza spełniania warunku na czas oznaczony w wezwaniu do uzupełnienia. Musi to być oryginał.

33

Dla mnie - tak.

34

To dorzucę jeszcze jeden kamyczek. Pytanie, jakie zapisy zamawiający zawarł w siwz tzn. czy żądał aby oryginał oświadczenia woli wykonawcy wpłynął w określonym terminie (niezależnie od np. faksu) czy wyznaczył termin dopuścił faks a dodatkowo żąda równoległego wysłania oryginału. W takim przypadku faks dostanie w terminie a oryginał ho ho... może ładne parę dni później....
Dla zainteresowanych Sygn. akt: KIO 101/12 WYROK z dnia 25 stycznia 2012 r. 
ftp://ftp.uzp.gov.pl/KIO/Wyroki/2012_0101.pdf     str. 8-9

35

Ja w SIWZ nie zawieram nic odnośnie uzupełnień

36

No i czar uzupełniania faksem prysł. Ja czekam na w pełni "elektroniczne" postępowania.

37

covec napisał/a:

To dorzucę jeszcze jeden kamyczek. Pytanie, jakie zapisy zamawiający zawarł w siwz tzn. czy żądał aby oryginał oświadczenia woli wykonawcy wpłynął w określonym terminie (niezależnie od np. faksu) czy wyznaczył termin dopuścił faks a dodatkowo żąda równoległego wysłania oryginału. W takim przypadku faks dostanie w terminie a oryginał ho ho... może ładne parę dni później....
Dla zainteresowanych Sygn. akt: KIO 101/12 WYROK z dnia 25 stycznia 2012 r. 
ftp://ftp.uzp.gov.pl/KIO/Wyroki/2012_0101.pdf     str. 8-9

Jak zamawiacz dopuścił w siwz to musi uznać kopię przesłaną faksem, również jak zamawiacz dopuścił w wezwaniu do uzupełnienia faksem to musi uznać.

38

Ale dosłane po terminie? Tzn. najpierw np. faxem (w terminie), a potem potwierdzone w formie pisemnej (po terminie)?
Tak honorujesz?

39

Jak została dopuszczona forma przesłania faksem do dnia .............. to uznaję, jak zostało dopuszczone przesłanie faksem (informacyjnie) ale w wezwaniu określiłam również termin uzupełnienia oryginałów z pouczeniem, że w przypadku dostarczenia dokumentów po terminie oferta zostanie odrzucona to odrzucam. Ja osobiście wymagam złożenia uzupełnień w formie dopuszczonej rozporządzeniem o dokumentach.