1

Temat: Rękojmia za wady

Witam.

1 postępowanie :

1. Robota budowlana. Zaprojektowanie i wykonanie robót instalacyjnych i budowlanych polegających na przebudowie centralnego ogrzewania w budynkach X, Y i Z. Oprócz dokumentacji itp w zakres wchodziło :

a. wymiana instalacji centralnego ogrzewania wraz z wymianą grzejników,
b. powiązania i sprzężenia instalacji z doprowadzoną do budynków siecią,
c. wykonanie instalacji elektrycznej związanej ze sterowaniem i zasilaniem urządzeń centralnego ogrzewania,
d. wykonanie napraw elementów budowlanych i wykończeniowych budynku uszkodzonych w trakcie prowadzenia robót w ramach zadania  z doprowadzeniem do pierwotnego stanu,
e. zorganizowanie i przeprowadzenie wymaganych prób, badań i odbiorów,
f. rozliczenie i przekazanie protokólarne materiałów instalacyjnych i osprzętu z demontażu Zamawiającemu,
g. utylizacja  lub usunięcie gruzu i śmieci na wysypisko komunalne.

I pytanie: Zgodnie z KC jaki obowiązuje tutaj termin rękojmi? 1 rok od odbioru czy 3 lata?

2 postępowanie : Robota budowlana. Wymiana stolarki okiennej w budynkach X, Y, Z.
wraz x montażem oraz obróbką podokienników wewnętrznych z konglomeratów kamiennych, obróbką ościeży wewnętrznych.

I pytanie: Zgodnie z KC jaki obowiązuje tutaj termin rękojmi? 1 rok od odbioru czy 3 lata?

Dziękuję za pomoc!

2

Odp: Rękojmia za wady

Jak sobie zażądasz - lepiej zrobić:
1. 3 lata
2. 3 lata

3

na roboty budowlane ogólnie 3 lata rękojmi ale zawsze możesz poszerzyć o gwarancję np. do 5-ciu lat.

4

Na roboty dot. wad budynków jest 3 lata nie ogólnie na r. budowlane.

5

Ja tam zawsze zrównuję rękojmię z gwarancją i przeważnie daję 36 miesięcy na rb, aczkolwiek ostatnio na skatepoark dałem 48 miesięcy.

6

bipi napisał/a:

Ja tam zawsze zrównuję rękojmię z gwarancją i przeważnie daję 36 miesięcy

Ja również.

7

Marcel napisał/a:
bipi napisał/a:

Ja tam zawsze zrównuję rękojmię z gwarancją i przeważnie daję 36 miesięcy

Ja również.

I ja smile tak samo.

8 (edytowany przez Joanna88 2013-11-07 20:41:09)

Witam,
Jeśli w zamówieniu z wolnej ręki zawieram umowę na roboty budowlane (poprzednie przetargi nieograniczone nie wyłoniły wykonawcy) i w trakcie negocjacji wykonawca oświadcza, że będzie korzystał z podwykonawstwa, na dowód czego przedstawia oświadczenie podmiotu trzeciego na realizację zamówienia w danej części zamówienia, to przy podpisywaniu umowy z danym wykonawcą mogę żądać od niego przedstawienia umowy o podwykonawstwo.

Bardzo proszę o pomoc smile
Asia

9

To zależy jak wynegocjowałaś warunki umowy jak masz w umowie to opisane  to możesz żądać. Jeśli nie masz to też ale to nie znaczy że dostaniesz.

10

Raczej wskazane aby przedstawić umowę, a Wy jako Zamawiający zaakceptujecie podwykonawcę, to dla niego samego jest bezpieczniej w razie gdyby główny wykonawca nie wypłacił wynagrodzenia.