1

Temat: podwykonastwo-formularz

Przetarg na roboty budowlane - budowa kolektorów sanitarnych.
Wykonawca w Formularzu oferty w częściach jakie zamierza powierzyć podwykonawcom wpisał ...konsultacje doradztwo oraz bezpośredni udział w charakterze podwykonawcy...,
Roboty branży elektrycznej
Wykonywanie przewiertów
Konsultacje doradztwo oraz bezpośredni udział w charakterze podwykonawcy..., wpisał w pisemnym zobowiązaniu jako zakres czynności który podmiot zobowiązuje się wykonać w charakterze podwykonawcy. . ( posługuje się wiedza i doświadczeniem podmiotu trzeciego )
Poprosiliśmy o wyjaśnienie formularza oferty z uwagi na fakt iż w zakres przedmiotu zamówienia w robotach budowlanych nie wchodzą konsultacje ani doradztwo.
poprosiliśmy również o wyjaśnienie pisemnego zobowiązania w jaki zakres czynności podmiot trzeci zobowiązuje się wykonać.
Wykonawca w odpowiedzi w dot. formularza oferty napisał że podmiot trzeci zobowiązał się min. so świadczenia konsultacji i doradztwa w zakresie realizacji kolektorów sanitarnych jak również do bezpośredniego udziału w realizacji przedmiotowego zamówienia  w zakresie wykonania części kanalizacji sanitarnej i deszczowej.
W zakresie pisemnego zobowiązania zawołam o uzupełnienie oryginały pisemnego zobowiązania z którwgo jednoznacznie będzie wynikało w jakim zakresie i charakterze podmiot trzeci będzie uczestniczył w realizacji zamówienia.
Nie wiem co mam zrobić z formularzem oferty.

2

Odp: podwykonastwo-formularz

A co masz na myśli pisząc że nie wiesz co z formularzem ofertowym?

3

Czy nie powinnam poprawić formularza ofertowego jako innej omyłki ( 87.ust.2 pkt 3) bo jak wiemy konsultacje i doradztwo nie są częścią zamówienia na roboty budowlane. Wg mnie częścią zamówienia mogą być rożnego rodzaju roboty wynikające z dokumentacji projektowej.

4

Na dzień dzisiejszy podmiot udostępniający konsultantem może zostać, podwykonawca to już raczej uczestnik fizyczny w wykonaniu zamówienia.

5

Czyli co nie muszę tego zmieniać w F.O.? I hipotetycznie podwykonawca wystawi fakturę za konsultacje i doradztwo ?

6

http://zamowienia-publiczne.net/udzial-pomiotu-trzeciego-uzyczajacego-wiedze-i-doswiadczenie-w-realizacji-zamowienia-2/

7

Wszystko ok. Rozumiem pisemne zobowiązania. Moje pytanie jest w oderwaniu od pisemnego zobowiązania i podmiotu trzeciego a dotyczy tylko podwykonawstwa. czy można zostawić w F.O. część robót (konsultacje i doradztwo)  której nie obejmuje przedmiot zamówienia. podwykonawstwo rozumie się jako wykonanie całości lub części przedmiotu zamówienia przez podmiot inny niż wykonawca a takiej części jak konsultacje i doradztwo nie ma w dokumentacji projektowej.

8

Podwykonastwo to udział fizyczny w wykonaniu części zamówienia.

9

ok. Ale ja dalej nie mam takiej części jak doradztwo i konsultacje w zakresie przedmiotu zamówienia .