1

Temat: Wiedza i doswiadczenie podmioty trzeciego

Od momentu wejścia w życie art. 26 ust. 2b w zakresie polegania na wiedzy i doświadczeniu innych podmiotów sytuacja (opinie) w tym zakresie się w różnych okresach czasu się zmieniała:
- jest opinia UZP że korzystając z wiedzy i doświadczenia innych podmiotów te podmioty winny uczestniczyć w realizacji zamówienia (np. jako podwykonawca)
- są wyroki KIO które mówią, iż opinia UZP nie stanowi przepisów prawa, więc inne podmioty użyczające wiedzy i doświadczenia mogą doradzać, opiniować, konsultować itp. ale nie koniecznie muszą fizycznie uczestniczyć w realizacji
- są wyroki KIO które mówią, że podmiot musi uczestniczyć w realizacji

Co w końcu należy przyjmować jako prawidłowe rozwiązanie, przy tak niejednoznacznych zapisach art. 26 ust. 2b?

2

Odp: Wiedza i doswiadczenie podmioty trzeciego

No i jak tu pracować - smile nie naruszając prawa (?)....Jednym słowem rozwinął się handel referencjami.

A jak ich zmusić by uczestniczyli - niech mi KIO i UZP powie.

Ja osobiście przyjmuję, że wcale nie muszą fizycznie uczestniczyć.

3 (edytowany przez covec 2013-11-28 09:17:08)

Wyrok KIO 2144/13 z dnia 18 września 2013 r. ? poleganie na potencjale podmiotu trzeciego
http://www.noweprzetargi.pl/page/39/4925/wyrok_kio_214413_z_dnia_18_wrzesnia_2013_r_8211_poleganie_na_potencjale_podmiotu_trzeciego.html
Meritum, ostatni akapit str. 17

4

Ja również jak Darek, uczestniczyć fizycznie nie musi.

5

Czyli doradztwo, konsultacje są jak najbardziej do przyjęcia?

6

Jak najbardziej, zresztą wiedz jest w cenie smile

7

To wszystko zależy jak sobie to opisałeś w SIWZ i co jest przedmiotem zamówienia.