1

Temat: SZACOWANIE ZAKUPU ART. SPOZYWCZYCH

Witam. Mam pytanie odnosnie szacowania wARTości zakupionych ART. spożywczych.

Ja robie to tak- spisuje w ciągu roku wszystkie zakupione ART. spozywcze do kuchni, bez róznicy czy to jest to chleb czy mięso i obojetnie kto go dostarczał.Sumuję cały rok odejmuję VAT od kazdego z produktów  i powiekszam o  wzrost wskaźnika cen na dany rok -jak wychodzi powyżej 14 tys to robie przetarg i sobie go dziele na kilka częśći np pieczywo , nabiał, mieso ...,  jak ponizej to zgodnie z regulaminem.

Czy robie to prawidłowo?

Z interpretacji pani intendentki wynika ,że jeże4li ona dokonuje ZAKUPU ART. spożywczych u róznych dostawców i tam gdzie jest taniej, albo są jakieś promocje to nie powinniśmy ogłaszać przetargu jezeli kwota zsumowanych produktów przektoczy 14 ooo euro.

kto ma rację?

2

Odp: SZACOWANIE ZAKUPU ART. SPOZYWCZYCH

Nie musisz sumować wszystkiego razem. Zapewne zauważasz po wynikach przetargów, że różni wykonawcy walczą o różne części. Zobacz jakie mieliście ceny i porównaj je z rynkowymi bo jest wysoce prawdopodobne, że wykonawca wkalkulował wahania ceny produktów na przestrzeni miesięcy i rację może mieć Twoja intendentka.

3

Odp: SZACOWANIE ZAKUPU ART. SPOZYWCZYCH

Nie musisz sumować wydatków zerknij w Informator Urzędu Zamówień Publicznych nr 8/2013 jest tam umieszczona opinia prawna dotycząca zasad szacowania wartości zamówienia na zakup produktów spożywczych. I wszystko w tym temacie.