1

Temat: zwiększenie zakresu umowy/zamówienia

Witam i mam pewne wątpliwości stąd moje pytanie. Sytuacja jest następująca:
Postępowanie w trybie przetargu nieograniczonego na dostawy. Oferty na 3 części zamówienia. Rozstrzygnięto, dokonano wyboru ofert najkorzystniejszych.

Kilka dni po rozstrzygnięciu, jeszcze przed podpisaniem umowy, okazało się, że w jednej z części załączony do SIWZ formularz ofertowy nie zawiera kilku pozycji asortymentu, (zostało to przeoczone podczas sprawdzania SIWZ, jeszcze przed publikacją postępowania) czyli  zakres zamówienia jest mniejszy niż początkowo zamierzał udzielić zamawiający.
Zamawiający nie przewidział możliwości udzielenia zamówień uzupełniających.

Co zrobić w takiej sytuacji? Wartość szacunkowa tych brakujących pozycji nie przekroczy 14.000 euro.

2

Odp: zwiększenie zakresu umowy/zamówienia

unieważnić tą część.

3

Na jakiej podstawie chciałabyś to zrobić?

4

Podany został ograniczony zakres domniemam, że przez przypadek i tu spokojnie można uzasadnić jak się chce oczywiście. Można unieważnić i ogłosić ponownie dla tej części w pełnym zakresie lub uznać i realizować a brakującą część ogłosić w PN. Ale jaki jest sens dla tak małego asortymentu robić PN. Są jeszcze inne sposoby ale nie nadające się na forum. Nie radzę pozostałego asortymentu robić do 14 tys bo można się narazić.

5

Ale oferta na niepełną część jest ważna, ba zgodna z treścią SIWZ. Czy brak części asortymentu uniemożliwia wykonanie zamówienia? Jeżeli nie to wg mnie nie ma podstaw do uniewaznienia. W takiej sytuacji zamawiający powinien ogłosić kolejne postępowanie na brakujące elementy. Oczywiście pod warunkiem możliwości podziału zamówienia.

Gdyby zadanie nie było podzielne to wg mnie należałoby uzasadnić unieważnienie brakiem możliwości zrealizowania umowy. Ale nawet wtedy takie unieważnienie może zamawiającego narazić na zarzut naruszenia dyscypliny FP. Tu jest ewidentny błąd zamawiającego i on niestety w razie kontroli zostanie wykazany.

6 (edytowany przez bipi 2014-01-09 07:52:22)

I dyscyplinka się kłania - art. 17 ust. 3 ustawy o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny fp:
Naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego z naruszeniem przepisów o zamówieniach publicznych, określających przesłanki upoważniające do unieważnienia tego postępowania.
PS. Nic dodać nic ująć Jarosławie wink jestem tego samego zdania.

7

Wybór został dokonany, wykonawcy poinformowani, dopiero po nim wyszedł ten błąd.
Wartość szacunkowa całej tej części zamówienia na dostawy art. spożywczych (razem z tą pominiętą) nie przekraczała 14.000 euro.

Wartość tych pominętych 7 pozycji to około 8.000 zł.