Odp: podwykonawstwo po nowemu
Czy w SIWZ opisujecie wymagania dot. umów których niespełnienie powoduje sprzeciw lub zastrzeżenie?
Czy należy to szczegółowo opisać czy macie jakieś ogólniki?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → podwykonawstwo po nowemu
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy w SIWZ opisujecie wymagania dot. umów których niespełnienie powoduje sprzeciw lub zastrzeżenie?
Ogólniki.
Jakie np?
Spotkałem się z takim zapisem SIWZ:
"Zamawiający nie wyrazi zgody na zawarcie umowy przez Podwykonawcę z dalszym Podwykonawcą"
Czy waszym zdaniem to dobry zapis?
Nie, na to wprost zezwala znowelizowana ustawa.
Ustawa w art 36a.1 reguluje relacje wykonawca - podwykonawca. O dalszych podwykonawcach nie ma mowy.
Czyli uważasz że zapis jest ok?
Nie wiem
Pomysł godny uwagi. Ale czy zgodny np z KC?
Według mnie nie jest ok, z samej nowelizacji jak również KC, tym bardziej że należy dopuszczać podwykonawców to dlaczego nie dalszych.
IMO takie ograniczenie, co do zasady, nie jest dopuszczalne.
w art. 36 ust. 2 pkt 11 jest zawarte sformułowanie ..., jeżeli zamawiający określa takie informacje.
tak faktycznie, to do obecnego wzoru siwz nie muszę dodawać nic nowego, jeżeli nie określam tych informacji.
wystarczy jak do projektu umowy dołożę wymagania określone w art. 143d.
dobrze to interpretuję?
Do umowy obligatoryjnie zapisy 143d.
jeżeli wykonawca w ofercie wskazuje, że sam wykona zamówienie, to czy potem w czasie realizacji może zgłosić mi że chce wziąć podwykonawcę?
tak, jesli wykonawca samodzielnie spełniał warunki udziału w postępowaniu i o ile w danej części postępowania nie została wyłączona dopuszczalnośc podwykonawstwa
Można, j.w.
dalszy podwykonawca to podmiot, z którym umowę zawiera podwykonawca, czyli wynagrodzenie dalszemu podwykonawcy płaci podwykonawca.
w umowie o roboty budowlane należy ująć kary umowne z tytułu zapłaty lub nieterminowej zapłaty wynagrodzenia należnego podwykonawcom lub dalszym podwykonawcom.
umowę zamawiający podpisuje z wykonawcą.
jeżeli podwykonawca nie zapłaci dalszemu podwykonawcy, to kto nalicza kary umowne?
zamawiający przecież nie ma podpisanej umowy z dalszym podwykonawcą.
czy zamawiający może zapłacić wykonawcy wynagrodzenie dopiero wtedy, gdy przedstawi wykonawca dowody, że zapłacił on podwykonawcy oraz dowody, że podwykonawca zapłacić dalszemu podwykonawcy?
załóżmy, że wykonawca zapłacił podwykonawcy a nie sprawdził czy podwykonawca zapłacił dalszemu podwykonawcy, to jak ma postąpić zamawiający?
byłbym wdzięczny za rozjaśnienie tematu.
jeżeli w siwz nie określam wymagań dotyczących umowy o podwykonawstwo, to jak wykonawca przedłoży mi projekt umowy, to tak faktycznie mogę mieć zgodnie z art. 143b.3 zastrzeżenia tylko do terminu zapłaty wynagrodzenia podwykonawcy lub dalszemu podwykonawcy.
zgadza się?
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → podwykonawstwo po nowemu
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc