1

Temat: obsługa bankowa

Wartość obsługi bankowej na podstawie ubiegłorocznej umowy wynosi 0zł. W celu oszacowania wartości zamówienia wystąpiłam do banków żeby podały mi koszty obsługi. Na zapytanie odpowiedziały 2 banki wskazując że koszt wynosi 0 zł.   A więc wartość szacunkowa wynosi 0 zł i nie przekracza 14000 euro rozumiem, że żadnego postępowania rbić nie muszę, ale czytam jakieś dziwne opinie ściągnięte z internetu. Ze z tą ceną ) zł to nie jest tak do końca bo bank zarabia na nas w inny sposób. Eksperci piszą, że banki obracając środkami zgromadzonymi na rachunku bankowym otrzymują korzyść majątkową (różnica między przychodem z zainwestowanych środków zamawiającego a odsetkami wypłacanymi zamawiającemu.  Zastanawiam się jak to zrobić jakie ustalić kryteria oceny, jak oszacować wartość zamówienia.

2 (edytowany przez covec 2014-01-29 08:13:19)

Odp: obsługa bankowa

art. 34 ust 4 Wartością zamówienia w takim przypadku są opłaty, prowizje odsetki itp. PKO (nie pamiętam które) złożyło ofertę ZUS-owi za "kilka groszy" i było dobrze.
Wygląda na to, że jest możliwa tak niska wartość zamówienia.
Chodzi o to ile Ty musisz dać bankowi za obracanie Twoja kasą. Ile bank zarobi sam dla siebie z kasy którą jemu powierzasz to nie jest istotne od strony pzp.

3

Mam kontrolę RIO. Mam wyjaśnić dlaczego na obsługę bankową budżetu nie zrobiliśmy przetargu.

Szacunek wyszedł poniżej 14.000 więc podpisaliśmy umowę bez stosowania ustawy Pzp.

W sumie tak na rok koszty dla całego powiatu wynoszą ok. 5000 zł więć przez 4 lata to ok. 20 tys.

Mają się czego czepiać?

4

A macie szacunek?, skoro ustaliliście wartość zamówienia z należytą starannością to o co im chodzi?!

5

szad napisał/a:

Mam kontrolę RIO. Mam wyjaśnić dlaczego na obsługę bankową budżetu nie zrobiliśmy przetargu.

Szacunek wyszedł poniżej 14.000 więc podpisaliśmy umowę bez stosowania ustawy Pzp.

W sumie tak na rok koszty dla całego powiatu wynoszą ok. 5000 zł więć przez 4 lata to ok. 20 tys.

Mają się czego czepiać?

ciekawe, napisz jak sie sprawa zakonczy
jak wyglada ta kontrola wertuja teczki przetargowe mocno?

6

Zawsze wertują, na chama trzeba coś znaleźć.

7

Zamawiający jest zobowiązany do stosowania ustawy Prawo zamówień publicznych, jeśli wartość szacunkowa zamówienia jest większa niż wyrażona w złotych kwota 14.000 euro lub jeśli bankowa obsługa jednostki nie jest realizowana przez Bank Gospodarstwa Krajowego.
Usługi bankowe, jako czynności bankowe ujęte w art. 5 ustawy Prawo bankowe, nie są wyłączone spod stosowania ustawy Pzp. Jeśli wartość szacunkowa Twojego zamówienia nie była większa niż wyrażona w złotych kwota 14.000 euro lub jeśli bankowa obsługa Twojej jednostki nie jest realizowana przez Bank Gospodarstwa Krajowego, to nie należy/nie musisz stosować ustawy Pzp.
Wartością szacunkową w przypadku Twojego zamówienia będą prowizje, odsetki itp. opłaty związane z usługami bankowymi. Usługi te należy oszacować na podstawie na przykład analizy rynku produktów bankowych. W gestii zamawiającego leży wybór trybu postępowania. Jeśli więc wartość Twojego zamówienia nie zobowiązywała Cię do zastosowania przepisów ustawy Pzp, niech Cię cmokną wink

8

wyjaśnienie przyjęte, a co napiszą w protokole to się okaże.

9

Pewnie nic, chyba że są tak słabi w zamówieniach i nie wiedzą jak bardzo się ośmieszają.

10

Podepną się pod temat obsługi bankowej.
Moja skarbniczka za każdym razem żąda ode mnie przeprowadzenia PN pomimo iż wartość obsługi  nie przekracza progu , w tym przypadku30.000.
Odznaczam wtedy w ogłoszeniu "nieobowiązkowe"  i robię PN. Mam jednak wątpliwość czy w ogóle tak mogę? Przecież ustawa i tak nie ma tu zastosowania. Co wy na to?

do Szad - jak skończyła się Twoja kontrola obsługi bankowej?

11

Nie wiem po co słuchasz skarbniczki big_smile

12

ona ma siłę a ja chyba byłam za miękka sad  ale teraz chcę uzbroić się na argumenty

13

Wystarczy przeczytać 4.8 ustawy nic więcej, to jest tak jak się za bardzo chce rządzić, poza tym gdzie jest kierownik zamawiającego?

14

dokładnie....

ale inaczej, po co w formularzu ogłoszenia w BZP jest opcja: "nieobowiązkowe"?

15

Ada napisał/a:

do Szad - jak skończyła się Twoja kontrola obsługi bankowej?

dobrze. nie było zastrzeżeń w tym temacie, mimo, że nasz szacunek był bardzo blisko progu 14000 euro.

16

to super smile

17

ktoś wie, dlaczego w formularzu ogłoszenia o zamówieniu w BZP jest opcja"    nieobowiązkowe" ?? smile

18

Ponieważ jak chcesz, to możesz sobie ogłosić postępowanie podprogowe w BZP.

19

Ada napisał/a:

ona ma siłę a ja chyba byłam za miękka sad  ale teraz chcę uzbroić się na argumenty

Ustawy nie stosuje się w przypadku 4.8 jak ogłosisz postępowanie to i tak postanowienia siwz jak m.in  dotyczące odwołania nie przysługują. Przykład w jednej z wiejskich gmin uparty Skarbnik chciał przetarg pomimo wartości szacunkowej zamówienia 46 000 netto.  W postępowaniu jedną ofertę odrzucono, wykonawca się odwołał  do KIO. A co na to Kijanki na początku poproszono o dokumentację wraz z protokołem gdzie widniał szacunek. Następnie poproszono o wyjaśnienia dlaczego wszczęto postępowanie jako obowiązkowe pomimo wartości poniżej 14 tys euro. Zamawiacz w odpowiedzi "bo tak" a KIO to niech Zamawiający się zacznie szkolić w zakresie stosowania ustawy i odwołanie zostało oddalone z pouczeniem, że tu ma zastosowanie KC oraz regulamin wewnętrzny jeśli go Zamawiający ma.

20

bipi napisał/a:

Ponieważ jak chcesz, to możesz sobie ogłosić postępowanie podprogowe w BZP.

niby tak, a jednak jak wiele racji ma nina.
Przecież  i tak ustawa nie będzie miała zastosowania a nawet KIO potem kpi. Jak dla mnie w ogóle tekiej opcji w ogłoszeniu nie powinno być bo potem taki skarbnik sobie wymyśla, że Ona chce i już.

21 (edytowany przez bipi 2014-04-29 05:34:07)

Ada napisał/a:

niby tak, a jednak jak wiele racji ma nina.
Przecież  i tak ustawa nie będzie miała zastosowania a nawet KIO potem kpi. Jak dla mnie w ogóle tekiej opcji w ogłoszeniu nie powinno być bo potem taki skarbnik sobie wymyśla, że Ona chce i już.

Ale czy ja gdzieś napisałem, że Niania nie ma racji? Oczywiście, że ma. Ja tylko odpowiedziałem na Twoje pytanie. Niania poruszyła kwestię "robienia" postępowania wedle przepisów Pzp w przypadku kiedy Pzp nie stosujemy (przynajmniej tak mnie się wydaje), a to już dwie różna rzeczy wink
PS. Jeśli nie stosuję Pzp, to traktuję sobie BZP jak inny publikator (darmowy!) i wcale nie uważam, że nie powinno być opcji "nieobowiązkowe". Sam używam w ten sposób BZP, żeby np. dotrzeć do szerszej "rzeszy" wykonawców wink

22

tak, chodziło o prowadzenie postępowania wedle przepisów pzp, umieszczenie ogłoszenia  w BZP z opcja "nieobowiązkowe" a co bipi miał na myśli pisząc "o dwóch rożnych rzeczach"?  smile

23

A czy wg Ciebie ogłoszenie w BZP z opcją "nieobowiązkowe" oznacza, że stosuję Pzp??? Prawdę mówiąc (pisząc) nie rozumiem... Przeczytaj jeszcze raz dokładnie mojego posta... wink

24

nie nie, chyba się nie zrozumieliśmy smile opcja "nieobowiązkowe" oznacza, że nie stosujemy ustawy a tu się raczej zgadzamy smile  Mój problem, który to poruszam to wymagania mojej Pani Skarbnik, by pomimo braku obowiązku stosowania ustawy pzp na obsługę bankową  ogłosić dla niej PN.
Robiłam to poprzez publikacje ogłoszenia w BZP ale z opcją "nieobowiązkowe"...ale oczywiście uważam że PO CO ? i stąd mój post.

25

Zwróć się do Burmistrza, Wójta niech ustawi skarbniczkę na odpowiedni tor.