1

Temat: wykaz oświadczeń i dokumentów

robię przetarg powyżej progu unijnego i mój szef upiera sie żeby w wykazie oświadczen i dokumentów nie umieszczać wiekszości wymaganych dokumentów zgodnie z Rozp. Rady Min. powułąc sie na to, że tam jest zapis, że zamawiający może żądać... więc wcale nie musi. Człowiek jest ciężki do współpracy, nie moge go przekonać, że to na naszą korzyść. Czy Wy zawsze żadacie wszystkich dokumentów?

2

Odp: wykaz oświadczeń i dokumentów

Te z § 1. 1. Rozporządzenia obowiązkowo. Pozostałe stosownie do warunków.

3

własnie rzecz w tym, że tam zapis jest "zamawiający może żądać nastepujących dokumentów:"

4

Jeśli tam oznacza ustawe to czytamy ją bardzo wybiórczo wink

5

W rozporzadzeniu faktycznie jest "może" ale w ustawie jest "żąda" a ustawa jest ważniejsza.

6

Piotrek napisał/a:

W rozporzadzeniu faktycznie jest "może" ale w ustawie jest "żąda" a ustawa jest ważniejsza.

słusznie, dzięki

7

chejże!  w ustawie pisze wyraźnie że może żądać (w twoim przypadku) i Twój szef ma absolutną słuszność żądasz dokumentów gdy jest to niezbędne i poza tym jeżeli żądasz dokumentów to na potwierdzenie konkretnych warunków (stawiałaś jakieś?)

8

danaug napisał/a:

chejże!  w ustawie pisze wyraźnie że może żądać (w twoim przypadku) i Twój szef ma absolutną słuszność żądasz dokumentów gdy jest to niezbędne i poza tym jeżeli żądasz dokumentów to na potwierdzenie konkretnych warunków (stawiałaś jakieś?)

A 26.1 to widziałam ? Dokumentów potwierdzających że wykonawcy mają uprawnienia i nie podlegają wykluczeniu musi żądać. Co innego z doświadczeniem i zdolnością finansową - nie stawia warunków nie wymaga dokumentów.

9

że nie podlegają wykluczeniu musi żądać - chyba żartujesz, a niby z czego to wynika

10

Nie chce mi sie tłumaczyć... wiec pójde na łatwizne:
http://stare-www.uzp.gov.pl/prawo/opinie_new/opinie_PZP_2.html  - nr 43
Wiem, że sie rozporządzenie zmieniło, wiem że sie progi zmieniły ale to nie wnosi nic do sprawy. Co zaś do żartowania...

11

nie moge sie dzisiaj obudzic ale w art 26,1 jest napisane ZĄDA a nie moze zadac smile

i o co tu wam chodzi? smile i mysle ze zadanie dokumentow na potw warunkow z art 22 wystarczy.
no tak ale nie ma tu stwierdzenia ze nalezy zadac wszystkch... choc ja zadam z ust 1.1.

musze Wam powiedziec ze kawa nie budzi smile a wrecz przeciwnie.

12

może drugą kawę bo art. 26.1 mówi "żąda" ale nie dotyczy to zadań o wart. poniżej progów unijnych patrz 26.2
Marko - w tym temacie nic się nie zmieniło, zawsze tak było (dla porównywalnego progu)

13

To teraz Dana wróc do pierwszego postu i wszystko jasne smile

Maarta napisał/a:

robię przetarg powyżej progu unijnego

14

o kurcze - muszę włożyc okulary - cały czas traktuję to zamówieniae jako do

przepraszam za zamieszanie

15

danaug a TY nie pij kawy smile pozdr