1

Temat: Umowa o roboty budowlane - art. 143d

Witam.
PN, rb, UE

Sprawdzam czy wypełniłem obowiązki wynikające z PZP dotyczące zapisów we wzosze umowy.

1. art143d.1.6) - zasady zawierania umów o podwykonawstwo z dalszymi podwykonawcami - czy wypełniłem ten obowiązek jeśli w umowie mam wszytskie zapisy art.143b, m.in. dot. przedkładania wzorów umów, składaniu zastrzeżeń, terminów na przedłożenie tych umów ?

2. art.36 ust.2 pkt 11)a - wymagania dot. umów o podwykonawstwo, JEŻELI Zamawiające określa takie wymogi - rozumiem, że nie muszę precyzować takich wymogów (mamy jedynie, że termin zapłaty nie dłuższy niż 30 dni), jest to zgodne z ustawą, jedynie nie będę mógł składać zastrzeżeń do wzorów umów o podwykonawstwo ?

2

Odp: Umowa o roboty budowlane - art. 143d

Ktoś podpowie?

3

1. Jak jest wszystko z 143b to jest ok
2. Wymogów precyzować nie musisz, jednak warto wpisać np.zakres prac, termin realizacji itp.

4

Dzięki Marcel.
Wiem, że warto, ale analizowałem różne możliwe sytuacje i stwierdziłem, że umieszczenie pewnych zapisów zamknęło by mi pewne drogi rozwiązań.
Nie byłem również pewien co do zasadności pewnych rozwiązań, np.: kwota między W i P nie może być wyższa niż w umowie między Z i W (może być, gdy W kończy się termin, bierze podwykonawcę, nawet kosztem straty, byleby nie płacić dużych kar na rzecz Z, to samo tyczy się terminu, itp).

Czyli minimalne zasady zawierania umów to te zawarte w art.143b
A wymagania dot. umów to już zapisy umowne, które Z może wskazać ale nie musi i jest to zgodne z ustawą bez narażania się nieprawidłowości w postępowaniu ?