1

Temat: konsorcjum?

mam pytanie , oferte złozyła firma x ( przetard nieograniczony wartosc 3 600 000,00 zł roboty budowlane) wymagałam wykazu 3 robót o tym samym zakresie ( rekultywacja) w tym jednej roboty o wartości 3 000 000,00 zł. oraz dokumentów potwierdzających nalezyte wykonanie. Firma x wykonała w konsorcjum z firmą y robotę o wart. 4,5 mln.
Z tym że firma y to firma która przygotowywała dokumentację i kosztorys do tego przetargu. Czy ma to jakieś znaczenie? czy jest to czyn nieuczciwej konkurencji( nadmienię- wiem o tym z innego postepowania-  że prezez firmy x jest wspólnikiem firmy y , więc firma x mogła posiadać informacje dotyczące postępowania)czy mogę wybrać ofertę x , czy lepiej wezwać o wyjaśnienie za jaki zakres finansowy odpowiadała i wykluczyć jesli nie ma 3mln( wyroki arbitrów są tu różne)

2

Odp: konsorcjum?

nie absolutnie. Jeżeli dobrze rozumię to startuje sama firma X a tylko wcześniej łącznie z Y wykonała tą robotę, to że Y przygotowywała to Twoje postępowanie nie ma związku z tamtą robotą - chyba że źle odczytałam Twoje wyjaśnienia
A co do części którą wykonała X to nawet jeżeli nie ma konsorcjum to często firmy realizują roboty poprzez podwykonawców i nie odliczamy im tych części , zadanie traktuje się jako całość

3

czyli rozumię że interpretując art.24 uczestnictwo w postepowaniu musi mieć charakter bezpośredni. Dzięki

4 (edytowany przez lolilap 2007-09-25 08:37:04)

art 24 ust 2,1
wykluczasz wykonawce w przypadku gdy korzystal do przygotowania oferty z osob uczestniczacych w przygotowaniu post....
jakkolwiek sprawa nie jest chyba do konca czysta......... ale TY pewnie wiesz wiecej.

tak dla pomocy http://stare-www.uzp.gov.pl/prawo/opinie_new/opinie_PZP_2.html

5

punkt 59

6

masz rację nie  wszystko jest  "klarowne",wiem że firma to krzyżak, tylko nie bardzo mam możliwość o coś zachaczyć żeby ich wykluczyć. dokumenty sa w porzadku to co wiem to wiem zkąd inąd i nawet jak wezwę do wyjaśnień to nic mi to nie da . musiałabynm udowodnić to" posługiwania się innymi osobami..." a to nie taki łatwe -bo z tego przetargu to nie wynika
Wyroki sa rozbierzne .co bym nie zrobiła będzie źle, ale chyba nie wykluczę. Co Ty na to?

7