1

Temat: rozstrzygnięcie protestu

W wyniku wprowadzonych do siwz modyfikacji opisu przedmiotu zamówienia (Zamawiający zmieniła właściwie całkowicie opis) firma wniosła  protest z żądaniem przywrócenia poprzedniej wersji siwz (tj. tegoż opisu ) i unieważnienia dokonanych modyfikacji. Zamawiający uwzględnił protest jako zasadny, ale w uzasadnieniu faktycznym i prawnym napisał że nie może przywrócić pierwotnej wersji siwz i dlatego unieważnia dany pakiet. Prawnicy chcą wnieść odwołanie .. ale wymyślili sobie że wniosą o unieważnienie postępowania .. a przecież nie o to wnoszono w proteście. O ile dobrze wiem argumenty z protestu muszą być jakoby powtórzone w odwołaniu (odwołujący może mieć oczywiście jakieś ukryte  argumenty na rozprawę).

Pytanie: o co wnosić na odwołaniu, i czy zamawiający miał prawo unieważnić cały pakiet przy założeniu że zgadza sie z argumentami protestującego, czy tez powinien przywrócić poprzednią wersje siwz. Wiem że od strony technicznej przywrócenie jest jak najbardziej możliwe i dodam że kryterium oceny ofert jest cena - czyli żaden parametr opisywanego urządzenia.

2

Odp: rozstrzygnięcie protestu

Do rozstzrygnięcia - dlaczego niby nie może przywrócić SIWZ do stanu pierwotnego. Jeśli uważacie że może (a raczej powinien) to odwołanie jest celowe - tego bym żądał w odwołaniu. Nie rozumiem co prawnicy mają na myśli mówiąc o unieważnieniu postępowania - czyżby chcieli uwalić pozostałe części (pakiety) również?

3

Marko to własnie oni sobie wymyslili .. uwalić całe postępowanie, bo podobno obecne przepisy tak nakazują (te dotyczące progów unijnych) .. tylko nie wiem które .. konsultowałam sie z arbitrem z którym kiedys pracowałam i nic takiego mi nie powiedział, a może Ty znasz taki zapisy ustawy ..

4

Jedyne przepisy jakie znam są zawarte w 38.5 - z tego co piszesz sytuacja nie ma zw. z tym przepisem. Unieważnienie wygląda na bezprawne....

5

no własnie ...tam wszystko jest jakies podejrzane .. chyba zamawiający sam sie pogubił w zeznaniach .. ale to już jego problem .. na ew. odwołaniu  - ważne tylko żeby nasza zaprzyjaźniona firma złożyła dobre odwołanie .. bo mają takich prawników że do protestu "zapomnieli " wpisać argumenty dotyczące jeszcze jednego urządzenia wskazujące na "ustawienie" pakietu pod konkretną firmę

pozdrówka