Temat: Podanie nazw podwykonawców
Czy w obecnym stanie prawnym mogę żądać wskazanie w ofercie , oprócz Podanie przez Wykonawcę części zamówienia również nazwę podwykonawcy, któremu zamierza tę daną cześć zamówienia powierzyć Wykonawca?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → Podanie nazw podwykonawców
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy w obecnym stanie prawnym mogę żądać wskazanie w ofercie , oprócz Podanie przez Wykonawcę części zamówienia również nazwę podwykonawcy, któremu zamierza tę daną cześć zamówienia powierzyć Wykonawca?
Kiedyś tak zrobiłem. Nieopatrznie zamieściłem w SIWZ tabelkę, z której wynikało, ze W powinni podać podwykonawcę na etapie składania oferty. Efekt - 13 tyś korekty i musiałem oddać. I nie liczyło się to że nikt z oferentów nie korzystał z podwykonawców. Więc ja bym nie ryzykował. A poza tym co Ci to da. Przecież na etapie składania ofert W może nie wiedzieć kto będzie podwykonawcą.
Art. 36b. 1. Zamawiający może żądać wskazania przez wykonawcę części zamówienia, której wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcy, lub podania przez wykonawcę nazw (firm) podwykonawców, na których zasoby wykonawca powołuje się na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b, w celu wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1.
Nazwę podwykonawcy jeżeli wykonawca powołuje się na zasoby z 26 2b.
Kiedyś tak zrobiłem. Nieopatrznie zamieściłem w SIWZ tabelkę, z której wynikało, ze W powinni podać podwykonawcę na etapie składania oferty. Efekt - 13 tyś korekty i musiałem oddać. I nie liczyło się to że nikt z oferentów nie korzystał z podwykonawców. Więc ja bym nie ryzykował. A poza tym co Ci to da. Przecież na etapie składania ofert W może nie wiedzieć kto będzie podwykonawcą.
a kto ci korekte nałożył?
Art. 36b. 1. Zamawiający może żądać wskazania przez wykonawcę części zamówienia, której wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcy, lub podania przez wykonawcę nazw (firm) podwykonawców, na których zasoby wykonawca powołuje się na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b, w celu wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1.
i właśnie to jest dla mnie skomplikowane tzn. zgubiłam się.. z jednej stron podwykonawca z drugiej podmiot, na zasoby którego W się powołuje
Czy w obecnym stanie prawnym mogę żądać wskazanie w ofercie , oprócz podanie przez Wykonawcę części zamówienia również nazwę podwykonawcy, któremu zamierza tę daną cześć zamówienia powierzyć Wykonawca?
Tylko w przypadku polegania na zasobach w innym przypadku nie.
lisvitalis napisał/a:Kiedyś tak zrobiłem. Nieopatrznie zamieściłem w SIWZ tabelkę, z której wynikało, ze W powinni podać podwykonawcę na etapie składania oferty. Efekt - 13 tyś korekty i musiałem oddać. I nie liczyło się to że nikt z oferentów nie korzystał z podwykonawców. Więc ja bym nie ryzykował. A poza tym co Ci to da. Przecież na etapie składania ofert W może nie wiedzieć kto będzie podwykonawcą.
Za to jest 5%
dziękuję za pomoc
Urząd Marszałkowski- zamówienie finansowane ze środków UE. Może to było 5% nie pamiętam.
Do 5%.
Do 5%.
W jej wypadku będzie 5%
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → Podanie nazw podwykonawców
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc