1

Temat: dostawy nabiału - produkty równoważne

Postępowanie na 12 m-cy. Jak wiadomo rynek ma bardzo szeroką ofertę jeśli chodzi o produkty nabiałowe. Czy zetknęliście się z sytuacją, że wykonawca oferuje w jednej cenie 2 produkty równoważne i rzeczywiście w okresie trwania umowy dostarcza raz jeden, raz drugi? Dodam, że obydwa spełniają wymagania równoważności.
Jak uniknąć takiej sytuacji? Wystarczy na sztywno określić, że zamawiający żąda zaoferowania tylko jednego produktu spełniającego wymagania równoważności, który będzie dostarczany w okresie trwania umowy?

2

Odp: dostawy nabiału - produkty równoważne

Ja byłbym ostrożny, bo może dojść do złożenia dwóch ofert albo do negocjacji treści oferty.

3

Może dostarczać obydwa produkty. Skoro spełniają wymagania zamawiającego to zamawiającemu obojętne jest, który produkt będzie dostarczany.

4

Wg mnie zależy od postanowień SIWZ - jeśli Zamawiacz wymagał wskazania konkretnego produktu i nie przewidywał żadnych odstępstw, to ja miałbym problem i prawdopodobnie uznałbym jako dwie oferty...

5

Nie widzę podstaw, aby robić z tego problem. Na pewno nie będą to dwie oferty. Wykonawca może część zlecenia wypełnić jednym produktem, a kolejną innym.

6

A ja widzę - to tak jakby zaoferować komputer HP a w trakcie realizacji zmienić na równoważnego składaka - coś chyba jest nie tak wink

7

Czemu?

8

Według mnie też jest ok.

9

Bo oferujesz konkretny produkt - to jest właśnie OFERTA - nie można go zmienić ot tak sobie, ponieważ stanowi to złożenie drugiej oferty (no chyba, że zamawiający taką możliwość dopuścił w SIWZ). Ale co do zasady IMO jest to niedopuszczalne.

10

Ale co chce zamawiający? Produkt o określonej charakterystyce, a nie marce czy nazwie. To właśnie jest sól oferty - produkt, który spełnia wymagania zamawiającego. Oczywiście zamawiający żąda podania nazwy produktu, żeby ustalić czy oferowany produkt spełnia wymagania.

11

Nie zgadzam się z Tobą (co do zasady). smile

12

Faktycznie wygląda to trochę dziwnie, dostarczam jogurt A następnie B o tych samych parametrach, wszystko zależy co przewidywała SIWZ w tym zakresie.

13 (edytowany przez Katiqq 2014-02-26 07:51:13)

bipi napisał/a:

A ja widzę - to tak jakby zaoferować komputer HP a w trakcie realizacji zmienić na równoważnego składaka - coś chyba jest nie tak wink

Bipi to nie do końca jest tak. Na etapie składania ofert zamiast serka o nazwie X lub równoważnego o parametrach..... oferują serek Y producenta ... i serek Z producenta ...., a na etapie realizacji umowy dostarczają raz serek Y, raz Z. I co ważniejsze parametry równoważności są zachowane...

14

Wg was można wpisać w rubryce przeznaczonej na wskazanie oferowanego produktu (jeżeli SIWZ przewiduje taką rubrykę) dowolną ilość produktów które spełniają parametry określone w OPZ?

15

Tak, jeśli robi to Tobie różnicę to znaczy, że źle opisałeś przedmiot zamówienia.
Co Cię obchodzi czy serek jest X czy Y skoro obydwa spełniają wymagania zamawiającego?

16

Katiqq napisał/a:

Bipi to nie do końca jest tak. Na etapie składania ofert zamiast serka o nazwie X lub równoważnego o parametrach..... oferują serek Y producenta ... i serek Z producenta ...., a na etapie realizacji umowy dostarczają raz serek Y, raz Z. I co ważniejsze parametry równoważności są zachowane...

Wg mnie jest to nieprawidłowe chyba, że wykonawca napisze konkretne ilości poszczególnych serków - wtedy jest OK.

17

Ja uważam że możliwość określenia w ofercie różnych produktów w ramach jednej rubryki powinno wynikać z SIWZ.
I być może w SIWZ Katiqq tak było. Ona ma jednak problem z realizacją umowy. W tym wypadku umowa powinna byc realizowana zgodnie z trescia oferty. Było xy - musi byc xy

18

Rozumiem, że takie samo podejście macie do owoców?

za przykład weźmy serek grani. Takie cudo ma w składzie twaróg, śmietankę i sól (chyba niczego nie pominąłem).
Co za różnicę robi fakt, że wykonawca dostarczy nam grani bydgoski, a nie toruński?
Czy wg Was zamawiający ma sprawdzać, że producent bananów, jabłek itp. jest cały czas ten sam?
Podobnie jest chociażby z paliwem. Powinno być przez cały okres realizowania umowy z tej samej rafinerii?
Co zrobić jeśli producent zmieni nazwę naszego serka grani?
Można też rozszerzyć problem. Czy jeśli wykonawca np. w wykazie sprzętu poda konkretne ciężarówki może do przewozu piasku używać innych? Czemu?

19

Mieszasz warunki z przedmiotem zamówienia - to dwie różne rzeczy wink

20

To wyłącz te warunki i odpowiedz na resztę.

Pomieszałem to świadomie ("Można też rozszerzyć problem").

21

No chłopaki, to jaką macie koncepcję na te owoce?

22

Niech będą od kogo chcą, byle by parametry zostały zachowane smile

23

Banan to banan. Jaki by nie był skąd nie pochodził to dalej banan.
Ale jak wykonawca wpisze mi w ofercie w rubryce - długopis marki Zenit to na jakiej podstawie mam przyjąć Parkera?
Wpisze Fiata a przyjedzie Audi to jak to odebrać?

24

No nie tutaj mamy już konkretny produkt danej marki, inaczej serek grani firmy X i serek grani firmy Y.

25

Największy problem mam z tym, że osoby opisujące przedmiot zamówienia nie chcąc się narazić na faworyzowanie produktów konkretnej firmy określają parametry na zasadzie "nie mniej niż", "nie więcej niż". Zasada, którą wbijałam przez lata, że opis przedmiotu nie może wskazywać na konkretny produkt odbija mi się czkawką w momencie gdy oferowane są 2 produkty równoważne, które idealnie wpasowują się w opis i spełniają wymagania równoważności. Wykonawcy skrzętnie korzystają z okazji i w momencie dostawy sprzedają nam ten, który akurat jest tańszy na rynku.
I nie wiem nadal czy dla zachowania jednolitości dostaw (sanatorium) nie lepiej byłoby dla mnie zawrzeć zastrzeżenie, że dla określonego produktu wykonawca może zaoferować TYLKO JEDEN spełniający wymagania równoważności. Nie dwa, nie trzy, a jeden. Przecież ustawa mi tego nie zabrania.