1

Temat: warunek udziału wykonawcy

W PN na roboty budowlane warunkiem udziału jest wykaz robót wykonanych. Chcę aby wykonawca wykazał sie wykonaniem robót  typu........ ale nie  wymagam by te roboty miały określoną wartość.
Czy tak mogę?

2

Odp: warunek udziału wykonawcy

Moim zdaniem samo wykonanie pracy jest mało precyzyjne, jeżeli nie chcesz określać wartości to przynajmniej radził bym określić wielkość np. kubatura, m2, km itp.

3

W moim przypadku robota jest dość oryginalna a mianowicie kostnica. Pracownik merytoryczny nie chciał wprowadzać wartości gdyż uważał że jeśli ktoś wykonał już kostnice to już wystarczy. I jakoś tak wydało mi się  to logiczne i nie określiłam tej wartości i co teraz? sad

4

A co jest takiego wyjątkowego w kostnicy, żeby wymagać takiego doświadczenia?

5

No bez przesady, nic w tym szczególnego nie ma, budynek jak budynek + lodówki.

6

A jak Wykonawca wybudował chłodnie to nie spełnia warunku?

Wartość powinna być wykazana choćby z uwagi na to, że warunki muszą być proporcjonalne do przedmiotu zamówienia. Ostatecznie popieram Marcela w kwestii określenia kubatury, powierzchni, liczby miejsc parkingowych smile

7

sebek napisał/a:

Wartość powinna być wykazana choćby z uwagi na to, że warunki muszą być proporcjonalne do przedmiotu zamówienia. Ostatecznie popieram Marcela w kwestii określenia kubatury, powierzchni, liczby miejsc parkingowych smile

W proporcjonalności chodzi o to, żeby zamawiający nie stawiał nadmiernych warunków.
Jak nie postawi w ogóle (bo przecież nie musi) to jest proporcjonalnie?

8

ponieważ po raz pierwszy dałam się namówić i  wskazałam taki warunek w przetargu mam trochę obaw.

Jednak czy tak sformułowany warunek jest to naruszeniem przepisów i powodem do zarzutów?

9

Spać można spokojnie, ale czy warto przepłacać? Czy warto ograniczać konkurencję w taki sposób?

10

ograniczenie konkurencji to chyba tu nie będzie. Rzekłabym że zamówienie otworzyliśmy maksymalnie smile

11

Nie wiem czy dobrze widzę. Postawienie warunku jak w poście #1 nazywasz maksymalnym otwarciem? Trollujesz?

12

chodzi mi o otwarcie w sensie wartości zrealizowanej inwestycji

13

Zamknęłaś drzwi (warunek), otworzyłaś okienko (wartość z warunku) i masz swoje maksymalne otwarcie.

14

psz napisał/a:
sebek napisał/a:

W proporcjonalności chodzi o to, żeby zamawiający nie stawiał nadmiernych warunków.
Jak nie postawi w ogóle (bo przecież nie musi) to jest proporcjonalnie?

Mowa jest o tym, że jednak warunek postawiony  będzie.
Oczywiście zgadzam się z Tobą w kwestii definicji proporcjonalności, ale nie należy zapominać, że drugim współistniejącym elementem warunku udziału w postępowaniu jest jego związek z opisem przedmiotu zamówienia.
rak wskazania jakichkolwiek wymagań w zakresie chociażby wymiarów budynku itp. prowadziłby do tego, że jeden Wykonawca może wykazać się doświadczeniem w budowie kostnicy na 2 trupki, a drugi Wykonawca na 100 trupków. I co? Jeden i drugi spełnia warunek? Jak ich porównać? Który bardziej godny umowy?
Warunek powinien być określony ściśle i nie może prowadzić do dysproporcji w ocenie ofert.

Myślę, że wartość roboty budowlanej wymaganej na potwierdzenie warunku należy podać  w odniesieniu do rodzaju dokumentu, jaki będzie wymagany na potwierdzenie warunku tj. "wykaz robót budowlanych wykonanych w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie, wraz z podaniem ich rodzaju i WARTOŚCI, daty i miejsca wykonania..."

15

Psz ma rację. Warunek jest dobry. Pytanie ilu wykonawców go spełni?

16

Zakładając racjonalność zamawiającego (Ady) założyłem, że kostnica ma być mała.
Skoro sami robimy kostnicę np. na dwa ciała, to może wystartować i taki z takim doświadczeniem. Ten co zrobił na 100 ciał też jest mile widziany.

Skoro zamawiający wie, że nie buduje się mniejszych kostnic niż np. na dwa ciała, a sam taką chce to jest dobrze zabezpieczony jeśli chodzi o warunek doświadczenia. Oczywiście może iść w ilość zrealizowanych kostnic czy zastosowanych rozwiązań to jednak nie popełnia błędu stawiając taki warunek jak w poście #1.

17

nasza projektowana  kostnica jest mała na 3 ciała....to adaptacja budynku. Stąd nasz warunek...

18

sebek napisał/a:

Wartość powinna być wykazana choćby z uwagi na to, że warunki muszą być proporcjonalne do przedmiotu zamówienia.

A w życiu się z Tobą nie zgodzę - zakres, zakres i jeszcze raz zakres. Moim zdaniem można wskazać rodzaj wykonanych obiektów byle nie zawężać do jednego. Poza tym, jeśli w tej kostnicy planujecie robić np. sekcje itp., to moim zdaniem można bardziej zaostrzyć warunek.

19

1.  Na pewnym szkoleniu prowadzonym przez jednego z bardziej znanych specjalistów od uzp powiedział, że dużo osób wpisuje do warunków np długość w metrach, kubaturę w m3, itp. A w rozporządzeniu przy RB nie ma o tym mowy (mowa jest o rodzaju, wartości, dacie i miejscu wykonania), więc od tego czasu ustalam ten warunek wartością a nie zakresem.

2. Co do kontroli, nie identyczny przypadek, ale chyba podobny: dostałem 5% kary bo żądałem polisy ubezpieczeniowej a nie podałem wartości. Zrobiłem to celowo, wystarczyło mi że W jest ubezpieczony niezależnie do wartości tego ubezpieczenia, gdyż wybrany Wykonawca i tak musiał zawsze ubezpieczenie OC na wartość kontraktową.
Na nic zdała się moja argumentacja (nawet z wyroków KIO), stwierdzili, że skoro nie określiłem kwoty to dokument był w ogóle niepotrzebny i naruszyłem art. 25.1 (z czym zgodzić się nie mogłem bo nie żądając dokumentu mogliby złożyć ofertę W, którzy w ogóle nie są ubezpieczeni).

20

bipi napisał/a:
sebek napisał/a:

Wartość powinna być wykazana choćby z uwagi na to, że warunki muszą być proporcjonalne do przedmiotu zamówienia.

A w życiu się z Tobą nie zgodzę - zakres, zakres i jeszcze raz zakres. Moim zdaniem można wskazać rodzaj wykonanych obiektów byle nie zawężać do jednego. Poza tym, jeśli w tej kostnicy planujecie robić np. sekcje itp., to moim zdaniem można bardziej zaostrzyć warunek.

No pewnie, że istotny jest zakres;)  Ale wartość wymaganej roboty budowlanej jest takim wskaźnikiem, który jednocześnie daje Wykonawcom mniej więcej wiedzę, jak duże jest to zamówienie i pozwala oszacować potencjał techniczny niezbędny do wykonania zamówienia. Co nie oznacza, że musi być ta wartość wskazana, jednakże we wcześniejszym swoim poście wskazałem na dokument, który będzie zgodnie z rozporządzeniem żądany na potwierdzenie spełnienia warunku wiedzy i doświadczenia i tam jest mowa o wykazaniu wartości.

Jest jeszcze możliwość, że odrębne przepisy omawiają szerzej minimalne parametry techniczne kostnicy i okaże się, że ta pożądana przez Zamawiającego jest najmniejszą możliwą. Wtedy to nawet postawienie warunku nie ma większego sensu.

A czasem nie jest tak, że przedmiot zamówienia polega na adaptacji budynku i nie obejmuje wyposażenia (lodówek i pozostałej kupy sprzętu). Wówczas, moim zdaniem, nie może być wymagana od Wykonawcy realizacja budowy kostnicy, a zwykła adaptacja (przebudowa) budynku do szczególnych wymagań sanitarnych. Warunek taki spełniałyby również firmy, które realizowały modernizację zakładów przetwórstwa spożywczego albo budowały chłodnię vel. kostnicę dla kurczaków

21

no i sobie ulepszyłam  sad  jakie mam teraz wyjście ?

wartość zrealizowanych inwestycji W. pokażą w wykazie robót ale minimalnej wartości nie określiłam

22

Ada napisał/a:

no i sobie ulepszyłam  sad  jakie mam teraz wyjście ?

wartość zrealizowanych inwestycji W. pokażą w wykazie robót ale minimalnej wartości nie określiłam

Wszystko jest w porządku - nie musisz wcale wskazywać wartości - ja staram się tego nie robić (z drobnymi wyjątkami). Przecież wartość inwestycji wykonanej 3 lata temu bardzo często ma się nijak do wartości inwestycji zrealizowanej w tym roku. Parę lat temu właśnie takim warunkiem strzeliłem sobie w stopę - wymagałem wartości porównywalnej z wartością szacunkową; wykonawca wykazał mi inwestycję, która swoim zakresem dwukrotnie przewyższała moją ale okazało się, że wartość była niższa od mojej...

23

Dokładnie, wartość nie odzwierciedla stanu faktycznego, metry, kubatura, km to jak najbardziej.