Temat: art.26 2b - brak dokumentów
Witam. Zgodnie z par.3 ust.4 Rozporządzenia zażądałem w przypadku polegania przez W na zasoby innego podmiotu, następujących dokumentów : oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia, krs, zus, us, krk.
Wykonawca załączył tylko pisemne zobowiązanie podmiotu do użyczenia wiedzy i doświadczenia na potrzeby złożenia oferty (udostępnienie referencji).
Normalnie bym wezwał do uzupełnienia ale zastanawia mnie dziwny zapis w Rozporządzeniu:
"....polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art.26 ust.2b, A PODMIOTY TE BĘDĄ BRAŁY UDZIAŁ W REALIZACJI CZĘŚCI ZAMÓWIENIA, Zamawiający może żądać......"
Nie dość, że nie ma sposobu aby przymusić W do faktycznego korzystania z udostępnionych mu zasobów ( a nie tylko referencje na papierze), to jeszcze ustawodawca sam zasugerował , że użyczenie nie musi się wiązać z faktycznym udziałem w realizacji zamówienia.
I teraz co, wzywać do uzupełnienia czy głupio pytać czy podmiot który użycza referencji będzie brał udział w realizacji. Jeśli tak to wtedy wezwać do uzupełnienia.
Pomijam fakt głupoty tych co dopuścili użyczanie, bo dostałem ofertę, w której W użycza sobie i referencji i ludzi i zdolności. RB na kilka mln.