1 (edytowany przez Arek1980 2014-03-03 13:07:46)

Temat: art.26 2b - brak dokumentów

Witam. Zgodnie z par.3 ust.4 Rozporządzenia zażądałem w przypadku polegania przez W na zasoby innego podmiotu, następujących dokumentów : oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia, krs, zus, us, krk.

Wykonawca załączył tylko pisemne zobowiązanie podmiotu do użyczenia wiedzy i doświadczenia na potrzeby złożenia oferty (udostępnienie referencji).

Normalnie bym wezwał do uzupełnienia ale zastanawia mnie dziwny zapis w Rozporządzeniu:
"....polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art.26 ust.2b, A PODMIOTY TE BĘDĄ BRAŁY UDZIAŁ W REALIZACJI CZĘŚCI ZAMÓWIENIA, Zamawiający może żądać......"

Nie dość, że nie ma sposobu aby przymusić W do faktycznego korzystania z udostępnionych mu zasobów ( a nie tylko referencje na papierze), to jeszcze ustawodawca sam zasugerował , że użyczenie nie musi się wiązać z faktycznym udziałem w realizacji zamówienia.

I teraz co, wzywać do uzupełnienia czy głupio pytać czy podmiot który użycza referencji będzie brał udział w realizacji. Jeśli tak to wtedy wezwać do uzupełnienia.

Pomijam fakt głupoty tych co dopuścili użyczanie, bo dostałem ofertę, w której W użycza sobie i referencji i ludzi i zdolności. RB na kilka mln.

2

Odp: art.26 2b - brak dokumentów

Jak podwykonawców nie wskazał to teraz trudno egzekwować krs, czy zus od tych podmiotów.

3

Hmm.
Czyli przechodzimy do porządku dziennego z tym, że W nie mając doświadczenia pożycza referencje a podmiot który ich użycza nie będzie brał udziału w realizacji ?
A po drugie, podmiot użyczający może być w likwidacji, nie płacić składek, być karany i ja tego nie mogę teraz wyegzekwować ? A przecież dzięki niemu Wykonawca spełnia warunki udziału i być może wygra przetarg...

i przy okazji bo akurat sprawdzam kolejne oferty: W nie dał oświadczenia, że wskazane osoby posiadają wymagane prawem uprawnienia, ale za to dołączył kopie uprawnień i przynależności do Izby. Rozumiem, że wezwać do uzupełnienia pomimo że widzę że spełniają wymagania ?

4

No niestety, zgodnie z rozporządzeniem skoro wymagano oświadczenia o uprawnieniach to wezwać trzeba, to jest chore!

5

Twoim obowiązkiem jako zamawiającego jest w tym przypadku ustalenie w jaki sposób zostanie to zobowiązanie podmiotu 3 zrealizowane. Powinno wynikać to już ze złożonych  przez wykonawcę dokumentów ale skoro ich brak to możesz wezwać wykonawcę do wyjaśnień. Na tej podstawie ustalisz czy podmmiot 3 będzie brał udział w realizacji zamówienia czy nie. W pierwszym wypadku istnieje obowiązek przedłożenia dokumentów dotyczących podm. 3. W drugim przypadku takiego obowiązku nie ma.

6

Zobowiązanie ma taka treść:

"firma X zobowiązuje się do oddania do dyspozycji firmie Y niezbędnych zasobów tj. wiedzy i doświadczenia na potrzeby złożenia oferty i udziału w postępowaniu pn. ........., na cały okres jego wykonywania.
Tym samym firma Y podczas realizacji zamówienia może polegać na naszej wiedzy i doświadczeniu.
W związku z powyższym zgadzamy się na udostępnienie dokumentów w postaci referencji naszej firmy."

Nie wiem czy teraz mogę o to dopytywać ponieważ nie skorzystałem z możliwości żądania dokumentów o których mowa w par 1 ust 6 Rozporządzenia.

Przy okazji inne pytanie:
W trakcie realizacji W nie daje rady wykonać zamówienia, nie zdąży, itp. Jakie mam możliwości aby zażądać od podmiotu użyczającego np wiedzę i doświadczenie uczestnictwa w realizacji? Czy ten podmiot jest odpowiedzialny również za realizację zamówienia?

do Marcela: nawet jeśli wskazałby że jakąś część zamówienia podzleci to nie wiedziałbym czy to podmiot użyczający będzie podwykonawcą czy kto inny i nadal nie wiedziałbym czy mogę żądać tych dokumentów.

7

Raczej nie masz możliwości zmuszenia do realizacji (pomocy w realizacji) podmiotu użyczającego referencje, wykonawcy w tym problem żeby się wyrobić w umownym terminie.

8 (edytowany przez Arek1980 2014-03-04 08:56:19)

Czyli art. 26 2b, chociażby w zakresie wiedzy i doświadczenia (bo przy finansach i osobach jest łatwiej) może funkcjonować tylko na papierze?
Firma która zrobiła samodzielnie 1 km sieci w ciągu 5 lat, pożycza papier z referencjami na 9 km żeby spełnić warunki udziału w postępowaniu, po czym sama zabiera się do robienia 10 km ? fuck

i znowu pytanko takie przy okazji: z krs wynika ze w zarządzie są 3 osoby, 2 wystarcza do reprezentacji spółki. No i załączyli KRK tylko dla tych dwóch które podpisują ofertę.
Rozumiem, że wezwać do złożenia KRK dla tej 3 osoby ? Jakoś nie miałem jeszcze takiego przypadku więc pytam. smile

9

Tak, dla tej trzeciej osoby też jest KRK potrzebne.

10

Dlatego to zamawiający na podstawie dokumentów określonych w par 1.6 rozporządzenia (lub innym) musi ocenić czy uznać zobowiązanie czy nie. Tych dokumentów z 1.6 możesz żądać również wtedy kiedy nie wymienione są w SIWZ.

11 (edytowany przez Arek1980 2014-03-04 10:49:33)

Hmm. Mówisz, że zobowiązania można nie uznać?
Przecież nie jest nigdzie napisane, że podmiot użyczający musi uczestniczyć w realizacji (oczywiście wg mnie powinien), więc jak miałoby wyglądać działanie na podstawie 1.6 z rozporządzenia. Jak miałoby wyglądać wyjaśnienie W dot. sposobu wykorzystania zasobów innego podmiotu przy wykonywaniu zamówienia w przypadku użyczania referencji?

W takim razie czy da się zrobić coś z ofertą w której W nie ma nic: referencji udziela mu firma A, kasy firma B, a ludzi firma C ?

I kolejna oferta, ehh:
zobowiązanie do użyczenia osoby w charakterze kierownika robót, więc na pewno będzie brać udział w realizacji.
A nie złożył dokumentów , których żądaliśmy (krs, zus, us, krk, oświadczenie).
Rozumiem, że użyczenie osoby przez firmę oznacza jej udział w realizacji zamówienia ?