1

Temat: oświadczenie bez poświadczenia

sprawdzam sobie właśnie ofertę i wykonawca zamiast poświadczenia na usługi złożył oświadczenie, które brzmi" oświadczamy, że nie możemy uzyskać poświadczenia z powodu zbyt krótkiego terminu na wzięcie udziału w przetargu. w firmach w których wykonywaliśmy usługi nie było osób upoważnionych do wystawienia takiego poświadczenia"
oczywiście z dokumentu nie wynika do jakiego warunku jest to oświadczenie - chociaż się można domyślić, a czas na przetarg (krajowy) było 12 dni więc bez przesady.
czy macie już jakieś info co  to mogą być za uzasadnione przyczyny o charakterze obiektywnym kiedy wykonawcę nie może uzyskać poświadczenia. chodzi o usługi transportu samochodami dostawczymi więc niezbyt skomplikowane.

2

Odp: oświadczenie bez poświadczenia

Mi tak jeden napisał w wyjaśnieniu (i jeszcze na KPA się powoływał wink ), to go wykluczyłem big_smile

3

jak dla mnie to trochę pokrętne te tłumaczenie. nie bardzo chce mi się wierzyć że nie było osób upoważnionych. ktoś przecież taką osobą zastępował.

4

A ja wymagam dowodów typu wniosek do zamawiającego (z datą wpływu), że o coś się starał a nie dostał.

5

Ja podobnie jak nina. Musi wykazać, że przynajmniej próbował.