1

Temat: Spółka cywilna i ośw. z o grupie kapitałowej

Witam.

Mam wieczny problem z s. cywilnymi ...

Ofertę złożyła Spółka cywilna XXXXX Jan Nowak, Paweł Kowalski dokumenty jakie złożyła :
A.  1 szt. oświadczenie o spełnianiu warunków art. 22 podpisane przez Nowaka
B.  2 szt. oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu art. 24 - jeden podpisany przez Nowaka, drugi przez Kowalskiego.
C.  2 szt. Wypisu z ceidg, dla każdego wspólnika, poświadczone przez Nowaka
D.  1 szt. oświadczenie  o braku przynależności do grupy kapitałowej podpisane tylko przez Nowaka. W oświadczeniu w nagłówku jest pieczątka spółki cywilnej.

W ofercie jest również pełnomocnictwo dla Nowaka, podpisane przez Nowaka i Kowalskiego oraz aneks do umowy spółki z którego wynika, iż każdy może reprezentować spółkę.

Według mnie A, B, C jest OK. Ale zastanawiam się odnośnie "D"

Dziękuję z góry za pomoc.

2

Odp: Spółka cywilna i ośw. z o grupie kapitałowej

Grupa kapitałowa raczej każdy oddzielnie

3

Oddzielnie.

4

Dzięki.

5

ponawiam temat,

odnośnie pkt D,  bo akurat mam taka aktualnie sytuację, to mimo pełnomocnictwa od Kowalskiego dla Nowaka, to musi i tak każdy z ich przedstawić:
-  Oświadczenie  o braku przynależności do grupy kapitałowej
- Oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu art. 24 ?

6

Każdy oddzielnie.

7

Jeżeli jest pełnomocnictwo do składania oświadczeń w imieniu Kowalskiego a w nagłówku jest pieczątka spółki to IMO jest OK. Musi po prostu wynikać, że składa to oświadczenie/informację w imieniu swoim i Kowalskiego.

8

bipi napisał/a:

Jeżeli jest pełnomocnictwo do składania oświadczeń w imieniu Kowalskiego

A jeżeli nie ma?

9

To też jest ok!

10

Apollo napisał/a:

A jeżeli nie ma?

W tym przypadku jest - jest to spółka cywilna a pełnomocnictwo jest ustawowe - ale to powinieneś wiedzieć Apollo. Z przyzwyczajenia rozszerzyłem problem na wszystkich wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia. Mea culpa - jeśli wprowadziłem kogoś w błąd...

11

Ale ja to wiem, dlatego się dziwię, że to ok - uzależniasz od jakiegoś dodatkowego pełnomocnictwa, skoro jak wiadomo w przypadku s.c., co do zasady mamy do czynienia z przedstawicielstwem ustawowym.

12

dziękuję za pomoc