1

Temat: Sposób wykorzystania zasobów podmiotu trzeciego

Witam.
Wykonawca w ofercie załączył zobowiązania podmiotów trzecich.
Dopytałem go z 26.4 jaki będzie Sposób wykorzystania tych zasobów (jeśli udział byłby faktyczny to wezwałbym z 26.3 do uzupełnienia dok. z rozporządzenia).

Otrzymałem wyjaśnienia:
a) co do wiedzy i doświadczenia - zasoby będą wykorzystane poprzez korzystanie z wiedzy tech., konsultacje, doradztwo

b) co do osób - poprzez zatrudnienie tych osób na umowę zlecenie.

Na końcu zdanie, że podmioty udostępniające nie będą brały udziału w realizacji zamówienia.

I wszystko jasne, dokumentów nie żądam i temat zamknięty.

Ale w innej ofercie dopytałem o Sposób wykorzystania zasobów dot. syt finansowej (zdolność kredytowa podmiotu trzeciego).

Jak tu zdecydować kiedy podmiot udostępniający "kasę" bierze udział w realizacji a kiedy nie?

2

Odp: Sposób wykorzystania zasobów podmiotu trzeciego

Bierze wtedy kiedy finansuje wykonawcę smile

3

Świetnie Marcel.
Ale skąd ja, czy nawet W na etapie złożenia oferty ma wiedzieć czy weźmie kasę czy nie? A w związku z tym czy będzie udział czy nie? a co za tym idzie czy żądać dok. od podmiotu trzeciego czy nie ?
Jak bierze ludzi to wiem, że nie ma własnych.
Jak bierze referencje i nie ma podwykonawcy to wiem ze pożyczył kartkę papieru żeby spełnić warunki a nie żeby podmiot trzeci wykonywał zamówienie.
A jak daje zobowiązanie do pożyczenia kasy to nie wiem czy skorzysta czy nie. smile

4

Wezwiesz do uzupełnienia to będziesz miał papier na wypadek "W" jeśli nie wezwiesz a on weźmie kasę - lipa sad

5

Ale tu nie można robić nic na wszelki wypadek.
Wezwiesz do uzupełnienia a W ci odpowie ze ci nie da bo podmiot trzeci nie będzie brał w realizacji zamówienia. I ciekawe co wtedy zrobisz? uznasz, zabierzesz wadium?:)

6

Skierowałabym takie pytanie do osób, które tworzyły ten nad wyraz jasny i precyzyjny przepis:D

7

Zapytaj wykonawcy na czym będzie polegał udział podmiotu 3 w realizacji zamówienia.

8

jarosław masz rację. To najlepsze rozwiązanie. Tylko, że zazwyczaj zanim zapytam zastanawiam się jakie mogą być odpowiedzi, żeby przez przypadek nie zrobić sobie kuku.
No i w przypadku zdolności finansowej ciężko mi coś wymyślić. A odpowiedz typu: zobowiązanie to dot. sytuacji, w której konieczne będzie wsparcie finansowe Wykonawcy przez podmiot trzeci to już w ogóle nie wiedziałbym co dalej z tym zrobić smile

9

Jeszcze jeden problem.
W załączył ogólnikowe zobowiązanie podmiotu trzeciego nie wskazał czego dotyczy) i załączył dokumenty podmiotu trzeciego.
Wezwany do uzupełnienia zobowiązania o zakres (czy dot, wiedzy i dośw. czy osób, czy finansów) odpisał, że zobowiązanie dołączono pomyłkowo, gdyż nie korzystają z zasobów podmiotu trzeciego.

Uznać i zostawić ?

10

Nie korzysta?, tzn., podpiera się np. doświadczeniem, ale pomiot użyczający udziału brał nie będzie?

11

Nie Marcel.

W wykazie robót wykazali swoje roboty i do tego referencje.
W wykazie osób wykazali osoby , część na umowę o pracę część na umowę zlecenie.
Kasę mieli swoją.
Dołączyli ogólnikowe zobowiązanie podmiotu trzeciego + jego papiery.
Więc wezwałem do uzupełnienia o prawidłowe zobowiązanie (czego dotyczy). Domyślałem się, że chodzi o którąś z osób.
Jednak otrzymałem odpowiedź, że zobowiązanie i papiery podmiotu X zostały załączone omyłkowo, gdyż W sam spełnia warunki udziału i nie będzie korzystać z zasobów podmiotu trzeciego.

Uznać, zostawić i zapomnieć o bezmyślności Wykonawcy ?

12

Uznać, zostawić i zapomnieć o bezmyślności Wykonawcy.

13

Dzięki smile

14

Arek1980 napisał/a:

jarosław masz rację. To najlepsze rozwiązanie. Tylko, że zazwyczaj zanim zapytam zastanawiam się jakie mogą być odpowiedzi, żeby przez przypadek nie zrobić sobie kuku.
No i w przypadku zdolności finansowej ciężko mi coś wymyślić. A odpowiedz typu: zobowiązanie to dot. sytuacji, w której konieczne będzie wsparcie finansowe Wykonawcy przez podmiot trzeci to już w ogóle nie wiedziałbym co dalej z tym zrobić smile

Pytać do samego końca, można to robić wielokrotnie. Lakoniczne wyjaśnienia zawarte w zobowiązaniu są podstawą do zakwestionowania takiego zobowiązania a co za tym idzie do możliwości wykluczenia wykonawcy.

15

Podłączę się.

Wykonawca w zakresie wykazania warunku dot. wiedzy i doświadczenia podpiera się doświadczeniem innego podmiotu. Dołączył zobowiązanie tego podmiotu o oddaniu swoich zasobów do dyspozycji (wiedzy i doświadczeni) na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia.
W treści tego zobowiązania czytam:
oświadczam, iż oddaje do dyspozycji Wykonawcy niezbędne zasoby w zakr. wiedzy i doświadczenia na okres korzystania z nich przy wykonywaniu niniejszego zamówienia w następującym zakresie: referencji.

Co mam z tym zrobić? wezwać do wyjaśnień? Chyba nie może oddać jedynie referencji, bo niby jak z nich będzie korzystał wykonawca przy WYKONYWANIU zamówienia?

Mam rację czy nie?

16

edelka napisał/a:

Podłączę się.

Wykonawca w zakresie wykazania warunku dot. wiedzy i doświadczenia podpiera się doświadczeniem innego podmiotu. Dołączył zobowiązanie tego podmiotu o oddaniu swoich zasobów do dyspozycji (wiedzy i doświadczeni) na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia.
W treści tego zobowiązania czytam:
oświadczam, iż oddaje do dyspozycji Wykonawcy niezbędne zasoby w zakr. wiedzy i doświadczenia na okres korzystania z nich przy wykonywaniu niniejszego zamówienia w następującym zakresie: referencji.

Co mam z tym zrobić? wezwać do wyjaśnień? Chyba nie może oddać jedynie referencji, bo niby jak z nich będzie korzystał wykonawca przy WYKONYWANIU zamówienia?

Mam rację czy nie?

Wezwałam do wyjaśnień i uzyskałam odpowiedź od Wykonawcy, że podmiot, na którego wiedze i doświadczenie się powołuje, udostępni swoje zasoby przez konsultacje, przeszkolenie kadry itp.
Wszystko niby ok, ale czy to nie ten podmiot powinien złożyć takie oświadczenie?
Na razie to tylko wyjaśnienia Wykonawcy.

Wezwać do uzupełnienia oświadczenia, gdyż został złożony nieprawidłowy dokument (oświadczenie podmiotu trzeciego)?

Pomóżcie bo się już gubię...

17

Dla mnie Wykonawca do wykluczenia. To Ty masz ocenić czy dokumenty złożone przez Wykonawcę przekonały Cię w 100%, że udostępnienie wiedzy i doświadczenia będzie realne.
Wczoraj na forum była o tym mowa. Poczytaj
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2907
od str. 35 do 44, tam masz kilka przykładów dot. podmiotów trzecich i udostępniania zasobów.
Znalazłam tylko jedną uchwałę KIO, o której jest mowa na str. 39 - KIO/KD 113/13. Znajdź ją sobie na podanej poniżej stronie:
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2743

W tej uchwale przywołują kilka wyroków KIO mówiących o obowiązku udowodnienia przez wykonawcę, że udostępnienie musi być realne

18

Wykonawca powołując się na doświadczenie innego podmiotu załącza jego zobowiązanie o lakonicznej treści, tj. "do oddania na rzecz wykonawcy do dyspozycji zasobów wiedzy i doświadczenia przy realiazacji zamówienia na czas jego trwania". Pożyczona robota jest ujęta w wykazie i poparta referencjami dla podmiotu trzeciego. Jednocześnie z oferty wynika,że wykonawca NIE będzie korzystał z podwykonawców.
Jak teraz właściwie postąpić?
1. Wezwać do złożenia wyjaśnień co do sposobu wykozrystania zasobów podmiotu trzeciego, a potem do uzupełnienia zobowiązania o prawidłowej treści?
2. Od razu wezwać do uzupełnienia zobowiązania?
Zaznaczam, że w siwz nie żądano dokumentów potwierdzających brak podstaw do wykluczenia dot. podmiotów biorących udział w realizacji zamówienia, nie było też żądania dokumentów z par. 1 ust. 6 pkt. 2 rozporządzenia w sprawie dokumentów.

19

Pomoże ktoś?

20

Ja nie miałam takiej sytuacji, ale z pewnością przed wykluczeniem (bo chyba rozbije się to o niespełnianie warunków) wezwałabym Wykonawcę do wyjaśnień 2 kwestii:
1. złożenia wyjaśnień w trybie 26.4 dot. zobowiązania podmiotu trzeciego
poczytaj na stronie:
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2743
4 sytuacja licząc od góry, coś tam w Gdańsku.
2. złożenia wyjaśnień w trybie 87.1 jak ma zamiar realizować bez podwykonawców skoro nie ma w tej kwestii  doświadczenia?

21

lzmiuw napisał/a:

Wykonawca powołując się na doświadczenie innego podmiotu załącza jego zobowiązanie o lakonicznej treści, tj. "do oddania na rzecz wykonawcy do dyspozycji zasobów wiedzy i doświadczenia przy realiazacji zamówienia na czas jego trwania". Pożyczona robota jest ujęta w wykazie i poparta referencjami dla podmiotu trzeciego. Jednocześnie z oferty wynika,że wykonawca NIE będzie korzystał z podwykonawców.
Jak teraz właściwie postąpić?
1. Wezwać do złożenia wyjaśnień co do sposobu wykozrystania zasobów podmiotu trzeciego, a potem do uzupełnienia zobowiązania o prawidłowej treści?
2. Od razu wezwać do uzupełnienia zobowiązania?
Zaznaczam, że w siwz nie żądano dokumentów potwierdzających brak podstaw do wykluczenia dot. podmiotów biorących udział w realizacji zamówienia, nie było też żądania dokumentów z par. 1 ust. 6 pkt. 2 rozporządzenia w sprawie dokumentów.

Wezwać do uzupełnienia tu nie ma co wyjaśniać. Napisać w piśmie o co wam chodzi można go troszkę nakierować. Ze zobowiązania ma wynikać w jaki sposób będzie podmiot uczestniczył w wykonaniu zamówienia itd. A z tego nic nie wiadomo.