1

Temat: Data uzupełnionego oświadczenia ?

Szybkie pytanie bo już głupieje.

TSO - 20 luty
wysłanie wezwać do uzupełnienia - 27 luty
termin złożenia - 6 marzec

1. W uzupełnił oświadczenie o posiadaniu przez osoby wymaganych uprawnień, Data oświadczenia 5 marzec.
Uznaję, bo z załączonych do oferty uprawnień wynika, że spełniali warunek udziału przed TSO, uzupełnieni oświadczenia było dopełnieniem formalności.

2. W uzupełnił oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia z datą 5 marzec.
Nie uznać ? być może na dzień 20 luty podlegał wykluczeniu a na dzień 5 marca już nie.
Wg mnie powinna być wystawiono jakby niejako wstecz, czyli z datą np oferty 19-20 luty.

Mam rację, że tego typu oświadczenia należy traktować inaczej?

2

Odp: Data uzupełnionego oświadczenia ?

2 x uznać -

3

dlatego polecam formułować oświadczenie w ten sposób - "Oświadczam/my, iż na dzień składania ofert nie podlegam/my wykluczeniu ....."

4

no ok. Ale jeśli oświadczenie brzmi: oświadczamy, że nie podlegamy wykluczeniu z ......itp. i na końcu data 5 marzec ( z w/w przykładu)?

5

No właśnie, czy warunek spełnia?, literalnie niestety nie!

6 (edytowany przez Arek1980 2014-03-13 06:48:30)

Stąd moja wątpliwość Marcel. Jeśli treść oświadczenia jest typowa, nie taka jak wspomniał Darek W to wg mnie w przypadku uzupełnienia dokumentów mogą być takie sytuacje:
1. ośw. o braku podstaw do wykluczenia - musi być z datą przed TSO
2. ośw. o spełnianiu warunków udziału - musi być z datą przed TSO
3. wykaz robót - nie musi być przed TSO,  z wykazu będzie wynikać czy spełniał przed TSO
4. wykaz osób - to samo co dla 3.
5. ośw. o posiadaniu przez osoby wymaganych uprawnień - jeśli dał dodatkowo kopie uprawnień to wg mnie można uznać z datą po TSO, jeśli nie dał (bo przecież nie musi dawać) to tutaj nie wiem, skoro dana osoba spełniałaby wg wykazu osób warunek udziału (np. 2 lata dośw. na samodzielnych funkcjach technicznych w budownictwie) tzn. że uprawnienia posiada od dawna, a nie że zrobiła je pomiędzy TSO a datą uzupełnienia, więc chyba uznać, ale nie jestem pewien
6. lista podmiotów z tej samej GK lub inf o braku - musi być z datą przed TSO

To mogą się wydawać niektórym łatwe sprawy, ale naprawdę Wykonawcy maja różne praktyki. Jedni zawsze uzupełniają z taką samą data jak w ofercie, dla drugich to jest wystawianie oświadczenia wstecz więc jakby nieprawidłowe i wydaja je z data uzupełnienia.

Jakie jest wasze zdanie ?

7

Dokładnie jak piszesz, zgadzam się.

8

Dzięki Marcel.
Pewnie przy następnym przetargu, któryś Wykonawca wymyśli coś nowego smile

9

Ja stosuję koncepcję Darka. Standardowy zapis przewidujący możliwość składanie oświadczeń z ofertą i w wyniku uzupełnienia we wszystkich wzorach określonych przez zamawiającego które mogą zostać uzupełnione.
W tych sprawach trzeba liczyć się z tym że wykonawcy raczej nie będą kombinowali  i nie złożą oświadczenia ze wcześniejszą datą.

10

Patrząc na moje postępowania większość składa z datą taką jak w ofercie, czyli niejako wstecz.

11

Jeżeli jest to data złożenia oświadczenia to wpisując datę otwarcia ofert pisze nieprawdę.

12

A może oświadczenie było wcześniej wypisane, tylko się zapodziało i nie zostało załączone do oferty, czy dalej wykonawca pisze nieprawdę?

13

Najczęściej pisze takie oświadczenie na biurku u zamawiającego i pyta jaką datę wstawić wink

14

I prawidłowo big_smile