1 (edytowany przez Ona75 2014-03-13 08:31:18)

Temat: niewłaściwe formularze

Wykonawca nie dostosował się do modyfikacji SIWZ i złożył ofertę na niewłaściwym formularzu cenowym i ofertowym. Zamawiający udzielając wyjaśnień siwz dokonał zmiany formularzy (o czym poinformował na stronie internetowej)

Według mnie wykonawca jest zobligowany do śledzenia zmian treści SIWZ i uwzględnienia ich w swojej ofercie.
Może ma ktoś wyrok odnośnie mego problemu

2

Odp: niewłaściwe formularze

Ale przedstaw najpierw swój problem smile

Z Twojego opisu żaden nie wynika, sytuacja jest jasna.

3

Problem polega na tym czy  ofertę,  w której wykonawca dokonuje własnych modyfikacji poprzez dodanie zapisów jak i poprzez niezastosowanie wprowadzonych nowych zapisów przez Zamawiającego należy odrzucić czy może jeszcze łaskawie wyjaśniać i poprawiać?

Mi tez wydaje się oczywiste że nie zastosowanie się do wprowadzonych zmian skutkuje jednym.

4 (edytowany przez psz 2014-03-13 08:40:09)

Wciąż nic nie napisałaś. Jeśli oferta jest niezgodna z SIWZ to do odrzucenia. Jeśli są tam błędy, które można poprawić na podst. art. 87 to poprawiasz. nie mamy pojęcia jakie zmiany zostały wprowadzone...

Naprawdę sądzisz, że jesteśmy jasnowidzami i widzimy te dokumenty?
To byłby duży komplement smile

5

Tak:)

a więc jaśniej:
1. Wykonawca  złożył ofertę na formularzu ofertowym gdzie brakuje w jednym pkt. wprowadzonej zmiany (dot. terminu ważności oferowanych wyrobów)
2. Wykonawca złożył ofertę na formularzach cenowych nie zawierających wprowadzonym zmian w ich  treści a  dokonał modyfikacji ich treści poprzez dodanie dodatkowej tabelki z wyceną
mam nadzieję ze trochę rozjaśniłam;)

6

Konia z rzędem temu komu to rozjaśnienie wystarczy do dokładnej oceny. Ja się poddaję smile

7

1 można by było poprawić jako inna omyłka mając na uwadze to że źródłem zamieszania jest zamawiający
2 pytanie na ile wprowadzone przez wykonawcę zmiany odbiegają od pierwotnej wersji SIWZ i czy w ogóle mozna byłoby poprawić ten formularz nawet jeżeli wykonawca nie wprowadziłby swoich zmian.
Jednym słowem profesor psz ma rację bo znów nie napisałaś czym się różni 1 wersja formularza od 2 wersji

8

psz napisał/a:

Konia z rzędem temu komu to rozjaśnienie wystarczy do dokładnej oceny. Ja się poddaję smile

Ja myślę że to tajne postępowanie więc wiele więcej się nie dowiemy big_smile:D:D

9

Szczegóły są ważne, być może da się to poprawić jak piszą poprzednicy.

10

nie jestem w stanie tego opisać szczegółowo a kopiować dokumentów nie będę
myślałam że może dysponujecie wyrokami w obszarze tej tematyki
no nic może i rzeczywiście pisze niezrozumiale;) wszak wiosna idzie:)

11

Zasada jest taka, że poprawiamy to co się da poprawić w oparciu o art. 87. Więc jeśli uznasz, że masz przesłanki, to poprawiaj.
A jeśli chodzi o formularze - to jeśli ze wszystkich dokumentów złożonych w ofercie możesz pozyskać informacje, których wymagałaś, to uznaj, tzn. popraw, np poprzez przeniesienie informacji z formularza wykonawcy do wymaganego przez Ciebie, a wykreśl te, które usunęłaś zmieniając SIWZ.
Trochę po omacku tłumaczę, ale mam nadzieję, że to jasne jest.