1

Temat: ZP-403 ceny jednostkowe i II.1.5) Całkowita końcowa wartość zamówienia

witam serdecznie
1. właśnie wypełniam druk ZP-403 po przetargu gdzie mam ceny jednostkowe. Czy w sekcji V podaję sumę netto wszystkich cen jednostkowych?
2. Całkowita końcowa wartość zamówienia wpisywana w ZP 403
podajęcie tutaj że należy wpisywać wartość najniższej wybranej oferty. natomiast w aktualnym numerze przetargi publiczne -str. 63- tamtejsi spece podają:
"w pkt II.1.5)  ZP403 wpisujemy oszacowaną przez zamawiającego wartość zamówienia netto w zł. albo euro, ...." nie wpisujemy wiec ceny udzielonego (po podpisaniu umowy zamówienia), tylko naszą szacowaną wartość.

2

Odp: ZP-403 ceny jednostkowe i II.1.5) Całkowita końcowa wartość zamówienia

Zgadza się w sekcji II wpisujesz szacunkową wartość a w sekcji V ceny ofert
a dlaczego mówisz o cenach jednostkowych - nie oszacowałaś wielkości zamówienia?

3

Chyba jednak tu chodzi o wartość umowy.
Ogłoszenia UZP są skróconą wersją ogłoszeń unijnych, np. ZP 403 to przerobiony FS 3. Informator UZP podaje, ze w odpowiedniej rubryce sekcji II chodzi o wartosc umowy (oferty), a nie proceduralna wartosc zamówienia. Ponadto przemawia za tym słowo "końcowa".

4

Witam
zamówienie składa się z 40 pozycji na które wykonawca odpowiedział 40 cenami jednostkowymi. i teraz nie wiem czy w V.4) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O NIEPODLEGAJĄCYCH ODRZUCENIU OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ (bez VAT) wpisać wartość netto-sumę tych wszystkich pozycji (cena oferty) czy limit środków finansowych (umowa) która zamierzamy przeznaczyć na sfinansowanie tego zamówienia. gdyż ustalono wynagrodzenie ryczałtowo ilościowe

5

patrycjap napisał/a:

ustalono wynagrodzenie ryczałtowo ilościowe

na czym to polega?

6

mam kwote np 200 000 zł. limitu (jest to kwota jaka zamawiający zamierza przeznaczyc na sfinanowanie zamówienia)-podana w umowie. wykonawca wystawia fv za zrealizowane uslugi - w zależności od potrzeb - po tych cenach jednostkowych i limit jest umniejszany o wartość tych faktur az do jego wyczerpania.
i teraz nie wiem co podać  w V.4) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O NIEPODLEGAJĄCYCH ODRZUCENIU OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ (bez VAT)bo z przetargu mam 40 cen jednostkjowych podanych przez wykonawce (czy sumę ich wartości netto) czy wartość umowy te 200 000 a to nie jest cena oferty zapropopnowana przez wykonawce w przetargu

7

Patrycjo szacując wartość zamówienia na pewno przyjęłaś jakąś ilość tych art. w pkt siwz "sposób obliczenia ceny oferty" powinnaś napisać " dla celów obliczenia ceny oferty należy przyjąć: żarów szt. 3 x cena jedn = wartość + śrubokręt szt 10 x itd dałoby to ci cenę oferty i nie miałabyś kłopotu bo tak naprawdę to cena jednostowa nie powinna być ceną oferty

8

ale to jest w ten sposób zrobione.
usluga nr 1   - ilość  jednoskowa [szt. mb, m2] x cena jednostkowa = wartość netto
.
.
usługa nr 40- ilość  jednoskowa [szt. mb, m2] x cena jednostkowa = wartość netto
-----------------------------------------------------------------------------------------------
wartość netto tych usług 1-40   ......... zł.

czyli mam cenę tej oferty dla każdej usługi osobno i ich sumę. i tu moje pytanie co podaje w ZP 403 jako cenę oferty najwyższej i najniższej

9

no to masz ceny ofert, nie wpisujesz cen jednostowych ani waszej szacunkowej tylko ceny ofet (a to że nie może przekroczyć waszej ... kwoty, to inna sprawa zapewne regulują to odpowiednie zapisy projektu umowy)

10

Czyżby całkowita wartość wybranej oferty była większa niż limit środków finansowych które zamierzacie przeznaczyc na sfinansowanie zamówienia?
Jeśli tak, to sprawa nie wygląda zbyt różowo...

11

nie ceny oferty (czyli suma cen jednostkowych-40 pozycji) wacha się około 12 000 zł.
natomiast kwota na sfinansowanie to są w setkach 000 000,00

12

wiec w zp403 wpisuje sume wszystkich cen jednostkowych?

13

nie rozumię - czemu nie napiszesz jasno o co chodzi?
jaka suma cen jednostkowych ????? - to sie do nieczego nie ma

14

Coś tu nie tak.

patrycjap napisał/a:

nie ceny oferty (czyli suma cen jednostkowych-40 pozycji) wacha się około 12 000 zł.

Cena oferty to suma wartości poszczególnych towarów/usług plus VAT. Czyli dla każdego towaru/usługi mnożymy cene jednostkową przez liczbę jednostek, sumujemy otrzymane wartości i dodajemy do tego VAT. To jest cena oferty.

patrycjap napisał/a:

natomiast kwota na sfinansowanie to są w setkach 000 000,00

w setkach milionów???

15

kwota na sfinansowanie -w setkach tysięcy.
piszę "suma cen jednosktowych" bo dla każdej pozycji przedmiotu zamówienia ilość wynosi 1 (mb m2 itp) wieć wartość netto będzie = cenie jednostkowej. ale mowimy o tym samym

16

W takim razie ja tu widze wiekszy problem niż wypełnienie ogłoszenia.
Rozumiem, że zakres zamówienia nie był określony w SIWZ, tzn. nie podaliście maksymalnej liczby mb ani m2 dla poszczególnych pozycji.
Rozumiem też, że oferty porównywano na podstawie sumy cen jednostkowych.
Mam rację?

17

Jeśli były ceny jednostkowe to w umowie powinna się pojawić maksymalna wartośc zobowiązania i tą wartość ja wpisuje w poz. całkowita końcowa wartość zamówienia

18

Soniu cały czas obchodzisz temat - czuję że Piotrek ma rację
Jeżeli mamy Ci coś sensownego poradzić (na przyszłość)  to podaj np jak kazałaś (w jaki sposób) wykonawcom obliczyć cenę oferty?
jak był cena oferty Nr 1 i np. Nr 2

19

II.1.5) Całkowita końcowa wartość zamówienia (bez VAT) obejmująca wszystkie zamówienia i części

Tu należy podać wartość całego zamówienia z umowy/ów (bez VAT) uwzględniającą wszystkie zamówienia i części.

To jest cytat z oficjalnej strony Portal UZP "Pytania i odpowiedzi..."

Odnośnie prowadzonej dyskusji myślę że nastąpił błąd juz na etapie wyceny, nie określono limitów ilościowych, tylko wartości jednostkowe i limit ogólny, którego nie można przekroczyć. W zwiazku z powyższym nie można obliczyć wartości zamówienia.

20

To ja się przyłączę, bo problem mam też z ZP 403 i cenami jednostkowymi.

Ogłosiliśmy przetarg na zimowe utzymanie dróg. Oszacowaliśmy wartość zamówienia. Zabezpieczyliśmy środki: w 2007 roku przeznaczamy na ten cel np. 100.000 zł a w 2008 - 200.000 zł. Wypłata wynagrodzenia będzie następować po wykonaniu usługi (do wyczerpania środków). Oferta zawiera ceny jednostkowe pracy sprzętu i ilości używanej soli i piasku itd.
Zgadzam się, że w sekcji II.1.5 wpisujemy wartość z umowy. Co mam wisać jak nie wiem na razie jaka będzie to wartość (zależy przecież jaka będzie zima). Sumowanie cen jednostkowych nie wchodzi w grę, bo wyjdzie około 500 zł (jak wszystko pododaję).

Proszę więc o Waszą opinię, bo dzięki Wam nauczyłęm się więcej niż na szkoleniach.