1

Temat: budowa a przebudowa

Witam
w PN na roboty żądane było wykazanie wykonania co najmniej 1 roboty polegającej na budowie parkingu z kostki brukowej z odwodnieniem. Wykonawca przedstawił wykaz na zadanie "Przebudowa parkingu przy ul. .....". Z załączonych referencji wynika, że układał kostkę brukową razem z podbudową. Ja bym uznała taką robotę, ale przewodnicący komisji twierdzi, że nie bo my chcieliśmy "budowę" a wykonawca dał "przebudowę". Czy mam rację, żeby to uznać?

2

Odp: budowa a przebudowa

I błąd jest w postawionym warunku, powinno być budowa, przebudowa...., dlatego też macie kłopot.

3

Tak jak Marcel - przebudowa nie jest budową!

4

"zonk"

5

jednak przebudowa mieści się w zakresie budowy w wręcz czasem zawiera szerszy zakres (np. rezebranie i budowanie w tym samym miejscu). Jednak bym uznał. Nie bądźmy tacy jak pranicy czytający wszystko literalnie. Potem się wściekamy jak kontrolujący robi podobnie

6

Oczywiście, że trzeba patrzeć na zakres, ale... w tym przypadku, IMO, cbud mylisz się - jeśli nie doszło do zmiany granic pasa drogowego jest to tylko przebudowa.

7

bipi napisał/a:

Oczywiście, że trzeba patrzeć na zakres, ale... w tym przypadku, IMO, cbud mylisz się - jeśli nie doszło do zmiany granic pasa drogowego jest to tylko przebudowa.

NIANIA się zgadza s BIPI skoro czegoś wymagamy to należy to oceniać czytając literalnie a nie to co nam się wydaje.

8

nina napisał/a:

NIANIA się zgadza

Ups big_smile

9

heheh wiem, że to Twoja sprawka smile

10 (edytowany przez Ona75 2014-04-02 05:10:08)

mam pytanie czy waszym zdaniem  jak mamy przetarg na  przebudowę z rozbudową to w wykazie wykonanych robót  wystarczy  określić, że  wymagamy wykonania min dwóch robót budowlanych stanowiących przedmiot zamówienia? Czy może bardziej szczegółowo  opisać jakie elementy mają się znależć?

11

Bardziej szczegółowo, nie można ograniczać się tylko do warunku robót stanowiących przedmiot zamówienia.

12

rozumiem
też jestem zdania żeby określić zakres robót
dziekuje

13

Mały OT - NINA nie gniewaj się za NIANIĘ - ale wprost nie mogłem się oprzeć cudnemu (w dobrym tego słowa znaczeniu) "odkryciu" jarosława.

14

bipi napisał/a:

Mały OT - NINA nie gniewaj się za NIANIĘ - ale wprost nie mogłem się oprzeć cudnemu (w dobrym tego słowa znaczeniu) "odkryciu" jarosława.

Popieram Pipi big_smile