1 (edytowany przez jo 2014-04-09 11:43:12)

Temat: warunek

czy taki warunek: dysponują odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia, a w szczególności:
1.3.1. dysponują sprzętem fotograficznym, na który składają się co najmniej pełnoklatkowy aparat fotograficzny (lustrzanka) o zmiennej optyce typu Canon 5D Mark III lub Nikon D800 lub równoważny pod względem jakościowym oraz technicznym, umożliwiający wykonanie dokumentacji fotograficznej różnymi technikami wraz ze sprzętem uzupełniającym, tj. obiektywy o różnym zakresie ogniskowych, światło 2,8, statywy, itp.
może spowodoć zarzut ograniczenia konkurencyjności

2 (edytowany przez lisvitalis 2014-04-09 12:07:48)

Odp: warunek

Ja bym to oprotestował. Podane modele aparatów są stosunkowo drogie nie każdy takowe posiada a  takie same zdjęcia zrobić można o połowę tańszym aparatem- wszystko zależy od zastosowanej optyki-obiektywu. A co to dla laika za różnica czy zdjęcia robione są modelem Canon 5D czy Canon 60D?  Wymagania co najmniej dziwne.

3

zdecydowanie zrezygnuj z tak sformułowanego zapisu.

4

Albo jeżeli już się upierasz, że zdjęcia mają być robione aparatem za co najmniej 20 tys. to zapisz, że wymagasz aparatu o matrycy pełnoklatkowej- a co to będzie za model to nie ma żadnego znaczenia

5

raczej opisz, co chcesz uzyskać, jaki format zdjęcia, rozdzielczość itp., ale to w opisie przedmiotu zamówienia.
Określenie, że pełnoklatkowy nie wyeliminuje tanich aparatów. Ale to naprawdę nie ma znaczenia.
...
Jak rozumiem Twoje zamówienie obejmuje m. in. zrobienie zdjęć. Oczywistym jest to, że wykonawca MUSI posiadać aparat. Nie musisz się gimnastykować opisując ten aparat, a tym samym zastanawiać się, czy nie zarzucą Ci naruszenia art. 7 ust. 1, opisz dokładnie produkt końcowy i tyle.

6

Określenie pełnoklatkowości wyeliminuje tanie aparaty bo takich nie ma (jak znasz to podeślij linka). Ja znam takie za min. 7 tys, to już chyba nie jest w tanich.

Określenie formatu, rozdzielczości nie wyeliminuje tanich aparatów bo z wielką rozdzielczością są, co przekłada się na format.

Nie da się zorganizować jakiegoś konkursu? Z PN będzie ciężko.