1

Temat: Uzupełniony KRS

PN poniżej progów.
Wykonawca nie załączył do oferty KRS. Wezwałam do uzupełnienia i uzupełnił w tym że z datą wydruku po dniu składania ofert. W rubryce LIKWIDACJA brak wpisów. Czy taka ofertę należy odrzucić czy można uznac ze skoro w rubryce Likwidacja brak wpisów na dzień uzupełnienia dokumentu to te pare dni wcześniej był taki sam stan. Dodam jeszcze, że w przetargu wpłynęła tylko jedna oferta i nie mam już czasu na przeprowadzenie kolejnego przetargu.

2

Odp: Uzupełniony KRS

Można uznać.

3 (edytowany przez Marcel 2014-04-10 11:54:32)

Nie jest to jednak takie pewne, ale też bym uznał smile

4

Marcel napisał/a:

Nie jest to jednak takie pewne, ale też bym uznał smile

A ja mam wątpliwości i jestem raczej na NIE.

5

Dlaczego nina jest na nie?

6

Ja także jestem skłonny nie uznać - no chyba, że uzupełnił z historią zmian.

7

jak bipi i nina smile

8

Z KRS-ami i CEIDG-ami (innymi papierami pokroju zaśw. ZUS i US też) to jest JEDNA WIELKA ŻENADA.
Dostępne elektronicznie, w 3 sekundy, bez opłat, bez rejestracji, a zamawiający zmuszani są do żądania tych śmieci. XXI wiek, niech wykonawcy latają jak frajerzy za bezsensownymi świstkami.
Najgorsza twarz biurokracji.

9

Niech wezwie do wyjaśnień czy były dokonywane zmiany w okresie od-do i tyle, po co tak od razu wykluczać, ratujmy ofertę jak jest możliwość.

10

Psz - od kiedy takie liberalne spojrzenie na przepisy u Ciebie wink

11

Jak bipi #6

12

psz napisał/a:

Z KRS-ami i CEIDG-ami (innymi papierami pokroju zaśw. ZUS i US też) to jest JEDNA WIELKA ŻENADA.
Dostępne elektronicznie, w 3 sekundy, bez opłat, bez rejestracji, a zamawiający zmuszani są do żądania tych śmieci. XXI wiek, niech wykonawcy latają jak frajerzy za bezsensownymi świstkami.
Najgorsza twarz biurokracji.

Nie - z US i ZUS to się nie zgodzę - smile

13 (edytowany przez psz 2014-04-11 07:53:37)

Darku, zrzucę to na karb zboczenia zawodowego.
PRZEPŁYW INFORMACJI, ot cały sekret. Zamawiający sami powinni sprawdzać czy ktoś zalega w US i ZUS.
Tak w ogóle to dawno powinny być w pełni elektroniczne zamówienia. Zalegasz z US czy ZUS, a może pracownikom? Nie ma cie w postępowaniu. Z automatu. Ba, nawet nie możesz złożyć oferty bo system cię blokuje.
Ile osób w tych urzędach (w skali kraju) zajmuje się tymi zaświadczeniami?
Wystarczy jedna lista. Czarna. Nawet taki pomysł ma wejść w życie: http://www.polskieradio.pl/9/29/Artykul/1078273,Czarna-lista-podatnikow
Analogicznie do KRS-u i CEIDG pewnie nie będzie to narzędzie dla zamawiających.

Bipi - od zawsze, po prostu na forum trzymam się litery prawa smile

14

Psz - to tak jak ja big_smile

15

A jak byście postąpili np. oświadczenie o przynależności do GK, uzupełnione z datą bieżącą, nie z datą w TSO co wydaje się być logiczne?

16

"Przepisy ust. 3 i 4 stosuje się"
Ale spełnianie jakiego warunku potwierdza oświadczenie o GK?

Czy jest jakiś przepis w ustawie, który wyłącza obowiązek złożenia oświadczenia o przynależności do GK?

"Wykonawca, wraz z wnioskiem lub ofertą, składa listę podmiotów należących
do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 2 pkt 5, albo informację o tym, że nie należy do grupy kapitałowej"

17

A więc, jeżeli z treści samego oświadczenia które uzupełnił wykonawca nie wynika że na dzień TSO nie należał do grupy kapitałowej, podlega wykluczeniu z postępowania, jako że nie spełnia warunków udziału w postępowaniu.

18

psz napisał/a:

Darku, zrzucę to na karb zboczenia zawodowego.
PRZEPŁYW INFORMACJI, ot cały sekret. Zamawiający sami powinni sprawdzać czy ktoś zalega w US i ZUS.
Tak w ogóle to dawno powinny być w pełni elektroniczne zamówienia. Zalegasz z US czy ZUS, a może pracownikom? Nie ma cie w postępowaniu. Z automatu. Ba, nawet nie możesz złożyć oferty bo system cię blokuje.
Ile osób w tych urzędach (w skali kraju) zajmuje się tymi zaświadczeniami?
Wystarczy jedna lista. Czarna. Nawet taki pomysł ma wejść w życie: http://www.polskieradio.pl/9/29/Artykul/1078273,Czarna-lista-podatnikow
Analogicznie do KRS-u i CEIDG pewnie nie będzie to narzędzie dla zamawiających.

Bipi - od zawsze, po prostu na forum trzymam się litery prawa smile

I co jeszcze powinniśmy robić ??np. to

Kolejne nowelizacje Pzp ? a w tym - Według Konfederacji Lewiatan, NSZZ ?Solidarność", OPZZ i PIMG zamawiający badając ofertę powinni sprawdzać, czy wykonawca zapewnia swoim pracownikom - w ramach umowy o pracę - wynagrodzenia na poziomie co najmniej płacy minimalnej oraz bezpieczne i higieniczne warunki pracy

19

Moim zdaniem nie. Są specjalne służby, które zajmują się tylko tym (PIP), więc nie wiem czemu ja miałbym to robić...

20

psz napisał/a:

Moim zdaniem nie. Są specjalne służby, które zajmują się tylko tym (PIP), więc nie wiem czemu ja miałbym to robić...

Bo wydajesz publiczne pieniądze. ZUS i US - popieram., natomiast polisa - zbędna.

21

Co z tego czy publiczne czy prywatne? Napisałem czemu to nie jest moja rola. Są od tego służby. Nikt nie każe Ci pilnować np. elewacji budynku, która została zrobiona "przetargowo" bo od tego jest policja.

22

PN poniżej UE

Ja mam taki przypadek że wezwałem do uzupełniania CEIDG i nie uzupełnił i co teraz mam sobie sam sprawdzić ?

Wykluczyć z 24 ust. 2 pkt 4 ?

Mało tego to najkorzystniejsza oferta, i wydaj mi się że celowo nie załączono dokumentu, prawdopodobnie w zmowie z wykonawca który jest drugi, tak więc jak sobie sam sprawdzę i go wybiorę to i tak mi nie podpisze umowy.

23

Sam sprawdzić możesz, ale od wykluczenia wykonawcy nie uciekniesz.

24

no własnie

czy 24 ust 2 pkt 4 jest tu właściwy ?

dawno nie wykluczałem za brak rejestru, ZUS, US bo nie żądałem tych dokumentów ale teraz coś mnie podkusiło żeby zarządać  no i proszę

25

Tak. 24.2.4