26

Odp: Uzupełnione pełnomocnictwo

psz napisał/a:

(...)no właśnie, pytanie czy w KIO to rozumieją?(...)

Oooo, to ja przepraszam Panie Wszechwiedzący - ja jednak wolę bazować na KIO wink
KIO2319, 2330/11: (...)Wobec zarówno braku wskazania jako mocodawcy Polimex Mostostal, jak i wskazania jakiekolwiek czynności, która przez Stanisława B. miałaby być zdziałana przez Stanisława B., to należy stwierdzić w tym zakresie brak pełnomocnictwa, a nie przekroczenie jego zakresu. Wobec takiej konstatacji, Izba uznała, że zgodnie ze zdaniem 2 art. 104 kc w związku z art. 14 ustawy dopuszczalne było konwalidowanie czynności poprzez jej potwierdzenie przez mocodawcę tj. odpowiednie zastosowanie art. 103 §1 kc w związku z art. 14 ustawy. Jednakże w ocenie Izby do takiego potwierdzenia nie doszło. W art. 103 § 1 kc ustawodawca wyraźnie określił podmiot, który ma dokonać potwierdzenia i jest to "osoba, w której imieniu umowa została zawarta", a na gruncie czynności jednostronnej jaką jest udzielenie pełnomocnictwa należałoby powiedzieć, że podmiotem potwierdzającym czynność rzekomego pełnomocnika, jest osoba w imieniu, której czynność została dokonana.(...)
Z mojej strony tyle w tym temacie...

27

"To przeczytaj sobie cały wyrok - dotyczył pełnomocnictwa do złożenia oferty a nie umowy, więc nie rozumiem", a KIO o umowie.

Znowu wklejasz nieadekwatny kawałek. Napisałem kilka razy, nasz zamawiający nie zgodził się na działanie bez umocowania, więc 104 zdanie 2 odpada.
"Wobec takiej konstatacji, Izba uznała, że zgodnie ze zdaniem 2 art. 104 kc w związku z art. 14 ustawy dopuszczalne było konwalidowanie czynności poprzez jej potwierdzenie przez mocodawcę tj. odpowiednie zastosowanie art. 103 §1 kc w związku z art. 14 ustawy. Jednakże w ocenie Izby do takiego potwierdzenia nie doszło. W art. 103 § 1 kc ustawodawca wyraźnie określił podmiot, który ma dokonać potwierdzenia i jest to "osoba, w której imieniu umowa została zawarta""
A tu dalej o umowie- naprawdę dla Ciebie nie ma różnicy, że jesteśmy na etapie ofert, a 103 mówi wyłącznie o ZAWARTEJ umowie? Można bazować na KIO, można też zapoznać się z przepisami:)

28 (edytowany przez Marcel 2014-04-14 12:45:13)

Chłopaki się rozkręcili, ale jazda, ale urwał wink

29 (edytowany przez psz 2014-04-14 12:48:18)

Marcel napisał/a:

Chłopaki się rozkręcili, ale jazda, ale urwał wink

To KIO się rozkręca w fantasy law

Bipi, tak w ogóle to bym wolał, żeby to pełnomocnictwo było do przyjęcia, ale patrzę w księgi i... I nie widzę...

30

No nie da się ukryć że nie jest do przyjęcia.

31

Ciekawa dyskusja. No rozkręciliście się jak nigdy smile

32

Już wcześniej były z tymi pełnomocnictwami problemy

http://noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=9326