Temat: grupa kapitałowa a spółka cywilna
Jaka jest podstawa żądania informacji o spółce kapitałowej od każdego z wspólników w przypadku spółki cywilnej?
Gdzieś czytałam opinię, a teraz potrzebuję pilnie ...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → grupa kapitałowa a spółka cywilna
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jaka jest podstawa żądania informacji o spółce kapitałowej od każdego z wspólników w przypadku spółki cywilnej?
Gdzieś czytałam opinię, a teraz potrzebuję pilnie ...
Co do zasady s.c. jest traktowana jako konsorcjum, dlatego od każdego wspólnika.
No tak, ale pewne dokumenty składają wspólnie, a pewne odrębnie, więc raczej to nie jest tak do końca...
Wiem, że UZP twierdzi, że jeśli chodzi o doświadczenie to razem, ale dlaczego ta lista odrębnie, chciałam jakieś konkrety
Przez umowę spółki cywilnej wspólnicy zobowiązują się dążyć do osiągnięcia wspólnego celu gospodarczego przez działanie w sposób oznaczony, w szczególności przez wniesienie wkładów (art. 860 §1 kodeksu cywilnego). Wspólnikami spółki cywilnej mogą być zarówno osoby fizyczne i prawne. Udział spółki cywilnej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego jest traktowany jako wspólne ubieganie się o udzielenie zamówienia publicznego (np. wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 6 lipca 2011 roku, sygn. akt KIO 1313/11). Mając na uwadze, że przepisy dotyczące wykonawcy stosuje się odpowiednio do wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia, każdy ze wspólników spółki cywilnej winien złożyć listę podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 2 pkt 5 ustawy Pzp, albo informację o tym, że nie należy do grupy kapitałowej.
Dzięki!
spółka cywilna - 2 osoby.
1 daje upoważnienie 2 do podpisania wszystkich dokumentów w przetargu.
informację o GK złożył 1 (ten mający upoważnienie).
czy ten 2 musi też złożyć info o GK?
Jeśli z dokumentu wynika, że jest złożone w imieniu obu to do uznania.
jest złożone w imieniu całej spółki.
na informacji w nagłówku pieczątka spółki, a poniżej podpis upoważnionego członka spółki.
Myślę, że jest OK.
jest to najtańsza oferta więc stąd moje dylematy.
wiadomo, że najkorzystniejsza oferta musi być bez skazy.
jeszcze jeden dylemat.
wymagałem aby kierownik budowy miał odbytą co najmniej 2-letnią praktykę zawodową na budowie przy zabytkach nieruchomych wpisanych do rejestru zabytków (wymóg konserwatora)
w wykazie osób w doświadczeniu zawodowym wykonawca podał: 10 lat.
jest to więcej niż te 2 lata, ale nie wynika czy to 1 lat praktyki przy zabytkach czy ogólnej praktyki.
powinienem wezwać do wyjaśnień czy od razu do uzupełnienia wykazu?
spółka cywilna - 2 osoby.
1 daje upoważnienie 2 do podpisania wszystkich dokumentów w przetargu.informację o GK złożył 1 (ten mający upoważnienie).
czy ten 2 musi też złożyć info o GK?
a jeśli dwie spółki cywilne (a właściwie ich wspólnicy) są uczestnikami konsorcjum, pełnomocnictwo dla lidera do podpisania wszystkich dokumentów, informację o GK podpisuje lider, w nagłówku pieczątki obu spółek (na pieczątkach są tylko nazwy spółek, bez wymienienia wspólników). Uznać, że złożył w imieniu wszystkich wspólników?
w wykazie osób w doświadczeniu zawodowym wykonawca podał: 10 lat.
jest to więcej niż te 2 lata, ale nie wynika czy to 1 lat praktyki przy zabytkach czy ogólnej praktyki.
Ja w takich przypadkach wzywam do wyjaśnienia. Proszę o dokładne rozpisanie dat - i liczę co do dnia. Niektórzy piszą w ofertach że ma doświadczenie wynikające z pełnienia nadzoru w latach np 2013-2014 ale przecież może to być nie dwa lata a dwa miesiące (grudzień-styczeń)
a jeżeli z innych dokumentów, nie wymaganych w siwz, a dołączonych dodatkowo przez wykonawcę wynika, że odbył 2-letnią praktykę, to jest sens wyjaśniać?
wykonawca dołączył kopię zaświadczenia konserwatora zabytków, że pan X posiada kwalifikacje w zakresie wykonywania prac w obiektach zabytkowych. z tego zaświadczenia nie wynika, że ma 2 letnią praktykę ale jeżeli by nie miał tej praktyki, to konserwator nie wydałby tego zaświadczenia.
szad napisał/a:spółka cywilna - 2 osoby.
1 daje upoważnienie 2 do podpisania wszystkich dokumentów w przetargu.informację o GK złożył 1 (ten mający upoważnienie).
czy ten 2 musi też złożyć info o GK?a jeśli dwie spółki cywilne (a właściwie ich wspólnicy) są uczestnikami konsorcjum, pełnomocnictwo dla lidera do podpisania wszystkich dokumentów, informację o GK podpisuje lider, w nagłówku pieczątki obu spółek (na pieczątkach są tylko nazwy spółek, bez wymienienia wspólników). Uznać, że złożył w imieniu wszystkich wspólników?
Mógłby mi ktoś odpowiedzieć???
Igulinka2014 napisał/a:szad napisał/a:spółka cywilna - 2 osoby.
czy ten 2 musi też złożyć info o GK?a jeśli dwie spółki cywilne (a właściwie ich wspólnicy) są uczestnikami konsorcjum, pełnomocnictwo dla lidera do podpisania wszystkich dokumentów, informację o GK podpisuje lider, w nagłówku pieczątki obu spółek (na pieczątkach są tylko nazwy spółek, bez wymienienia wspólników). Uznać, że złożył w imieniu wszystkich wspólników?
Mógłby mi ktoś odpowiedzieć???
Jest ok, zasada jest tak jak w jednej s.c. Tu tylko dochodzi kolejny poziom, jeśli wszystko wynika z pełnomocnictwa to jest dobrze.
Wielkie dzięki.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → grupa kapitałowa a spółka cywilna
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc