1

Temat: kopia gwarancji wadialnej załączona do oferty, brak oryginału

Mam taki przypadek
Wykonawca złożył ofertę , do której załączył kopię gwarancji wadialnej,  natomiast nie dostarczył oryginału gwarancji (w SIWZ wymagaliśmy kopie do oferty, oryginał w oddzielnej kopercie).
Z badania oferty wynika, że Wykonawca będzie wezwany do uzupełnienia dokumentów (kilku)
I tu pojawia się problem.
Co będzie w sytuacji gdy nie odpowie na wezwanie i nie uzupełni dokumentów?
Raczej na podstawie kopii gwarancji trudno będzie mi zatrzymać wadium.

Wykluczyć za niewniesione wadium w terminie?????  raczej nie skoro z kopii wynika, że prawdopodobnie wniósł.
Wezwać do uzupełnienia oryginału gwarancji???? niby na jakiej podstawie:/

Proszę o pomysły

2

Odp: kopia gwarancji wadialnej załączona do oferty, brak oryginału

Wszystko zależy od treści gwarancji...

3

Jaka to gwarancja, ubezpieczeniowa czy bankowa?

4

Poprawne jest złożenie kopii gwarancji ubezpieczeniowej, pod warunkiem, że nie ma w niej uregulowań sprzecznych z przepisami ustawy Pzp
Wyrok KIO z 6 kwietnia 2011 r. (sygn. akt KIO 628/11): ?W ocenie Izby Odwołujący prawidłowo wniósł wadium i udokumentował ten fakt. Wadium zostało wniesione w formie gwarancji ubezpieczeniowej, a dowodem jego wniesienia przed upływem terminu składania ofert była poświadczona za zgodność przez wykonawcę kopia tej gwarancji, załączona do oferty (...)
Wyrok KIO z 5 grudnia 2008 r. (sygn. akt KIOP/UZP 1376/08), stwierdza się, że ?załączenie kopii gwarancji do oferty, nie może stanowić przesłanki do wykluczenia wykonawcy na podstawie art. 24 ust. 2 ustawy Pzp, gdyż w chwili składania oferty była ona zabezpieczona wadium?

5

No właśnie, z bankową już tak nie jest.

6

Marcel napisał/a:

No właśnie, z bankową już tak nie jest.

Ale tego niestety nie wiemy ...

7

No właśnie, więc ciężko cokolwiek doradzić.

8

JESTEM:)
JEST TO GWARANCJA UBEZPIECZENIOWA
z jej treści wynika, iż gwarant zobowiązuje się nieodwołalnie i bezwarunkowo na zasadach przewidzianych w gwarancji do zapłacenia na pierwsze pisemne żądanie kwoty wadium.
Gwarant wypłaci należna kwotę w terminie 30 dni od daty doręczenia pisemnego wezwania do zapłaty.

w treści gwarancji nie ma nic o wymogu przedstawienia oryginału gwarancji

9

dodam, że postępowanie w piątek  unieważniłam, ale wiedza przyda mi się na przyszłość;)

i jeszcze jedno co ze zwrotem wadium - mam zwracać tą kopię????