1

Temat: Wykaz robót a referencje

Sytuacja jest taka - PN kwota poniżej art. 11 ust. 8. Żądałem dostarczenia Wykazu dostaw (min. 2) wraz z referencjami. Wykonawca przesłał Wykaz, który zawiera 7 robót. Do tego dołączył 2 referencje i 5 protokołów odbioru robót.
Do tej pory taktowałem taką sytuację jako do uzupełnienia z art. 26 ust. 3. W rozporządzeniu w spr. rodzaju dokumentów jest mowa, że należy dostarczyć Wykaz głównych dostaw wraz z załączeniem dowodów, że zostały wykonane należycie. Zaś w art. 2 tego rozporządzenia zapisano, że dokumentem takim jest poświadczenie (referencje). Czyli w Wykazie 7 robót i do tego 7 referencji.
Ale teraz już nie jestem taki pewien.
Wzywać do uzupełnienia?

2

Odp: Wykaz robót a referencje

Skoro żądałeś wykazania dwóch dostaw to tyle wystarczy.

3

Zdroworozsądkowo - to się zgadzam, ale PZP niewiele ma wspólnego ze zdrowym rozsądkiem. Wobec czego skoro Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia wykazu wraz z potwierdzeniem ich należytego wymagania, to nie powinien w takim razie złożyć brakujących referencji lub złożyć poprawionego wykazu robót (czyt. ograniczonego do dwóch pozycji)?
Zaraz po podpisaniu umowy wysyłam przetarg do Urzędu Marszałkowskiego i nie mam ochoty tłumaczyć się z zaniechania wykonania czynności.

4

To z innej strony - jeśli go wezwiesz, a on nie złoży, to co wtedy zrobisz?

5

bipi - leżę i kwiczę. Zgodnie ze sposobem postępowania - art. 46 ust 4a (zatrzymuję wadium), a potem art. 24 ust 2 pkt 4. Chociaż faktycznie - te 2 referencje potwierdzają, że spełnia warunek. Teraz to już kompletnie się zakręciłem. Po jaką cholerę umieszczał w tym wykazie tyle robót?
No dobra wykluczyć nie mogę, odrzucić nie mogę, uznać też nieszczególnie. No to najmniejszym złem będzie uznanie tych dwóch referencji za wystarczające, a potem oczekiwanie na możliwie najmniejszy wymiar kary z UM ?

6

Po prostu uznaj dwie, które spełniają - jak wykluczysz i zabierzesz wadium, to tak jakbyś sobie w czoło strzelił. Właśnie uznać możesz a nawet musisz!

7

Dokładnie, obowiązkowo jest to do uznania.

8

Powiem tak - kimkolwiek jesteś robisz ze mną co zechcesz smile Coś nie jestem przekonany, chociaż Twoje rozumowanie jest słuszne. Chcę żyć, więc nie będę strzelał sobie w głowę. Uznaję, że oferta jest prawidłowa i zobaczymy co dalej nastąpi.

9

Przem napisał/a:

Powiem tak - kimkolwiek jesteś robisz ze mną co zechcesz smile Coś nie jestem przekonany, chociaż Twoje rozumowanie jest słuszne. Chcę żyć, więc nie będę strzelał sobie w głowę. Uznaję, że oferta jest prawidłowa i zobaczymy co dalej nastąpi.

.... a szkoda.... mój avatar mówi sam za siebie... brakuje tylko kosy big_smile big_smile tongue

10

Nie wiem jakie tabletki biorę, ale ja tu widzę siedzącego czarnego kota na białym tle smile
Dzięki za pomoc.

11

Wiem, że to nie ten wątek, ale może ktoś zwróci uwagę.
W SIWZ zapisałem
"Przyjętą przez zamawiającego formą porozumiewania się z wykonawcami oraz przekazywania oświadczeń, wniosków, zawiadomień oraz informacji przez strony jest forma pisemna, faks lub droga elektroniczna."
Wezwałem wykonawcę do uzupełnienia referencji. Wykonawca zrobił skan dokumentów potwierdzonych za zgodność i przesłał do mnie. Uznałem, że ok. Teraz zostałem zbesztany, że nie wymagałem dodatkowo przesłania wersji papierowej pocztą.
Musi przesłać po skanie jeszcze wersję papierową pocztą? A jeżeli tak, to która data się liczy - skanu czy poczty?

12

Ma być kopia za zgodność lub oryginał, skan takiej formy nie posiada i musi zostać przesłany/uzupełniony pocztą.

13

Wielkie dzięki. Coś wyszedłem z formy, albo zawsze byłem słaby sad

14

Bo w Pzp jest tak jak u sportowców: raz forma jest raz jej nie ma big_smile