Temat: wezwanie do podpisania umowy
Czy w informacji, w której wzywacie do podpisania umowy -wpisujecie, ze jeżeli sie nie stawi danego dnia o danej godz. to będzie to traktowane jako odmowa podpisania umowy
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → wezwanie do podpisania umowy
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy w informacji, w której wzywacie do podpisania umowy -wpisujecie, ze jeżeli sie nie stawi danego dnia o danej godz. to będzie to traktowane jako odmowa podpisania umowy
Tak - jako uchylenie się od zawarcia umowy.
czyli będzie to jednoznaczne ze jak się nie wstawi to robię ponowny wybór i wybieram drugiego w kolejności
Tak.
Może jednak ponowić wezwanie do zawarcia umowy - w sporze mogłoby być trudne do udowodnienia, że jednorazowe nie stawienie się przez Wykonawcę to już uchylanie.
Ja tam wzywam telefonicznie
Ja byłabym raczej bardzo ostrożna - zwłaszcza jeśli w grę wchodzi ewentualne zatrzymanie wadium (jeśli dojdzie do sporu sądowego, to Zamawiający nie jest w stanie wykazać przed sądem, że jednorazowe nie stawienie się Wykonawcy jest już uchylaniem.
ok
Pisma wysyłam wówczas kiedy umawiam się tel. a wykonawca olewa 1 termin.
jak Igulinka.
Może jednak ponowić wezwanie do zawarcia umowy - w sporze mogłoby być trudne do udowodnienia, że jednorazowe nie stawienie się przez Wykonawcę to już uchylanie.
A pewnie, że jest w stanie wykazać - pod 1 warunkiem, że termin był dostatecznie długi do stawienia, np. tydzień oraz, że wyk. otrzymał wezwanie - no .. 2 warunki.
odgrzewam temat ... czy koniecznie trzeba zatrzymać wadium jeśli oferent odmówi podpisania umowy?
Pytam ponieważ mamy taką sytuację z firmą z którą współpracowaliśmy wcześniej, złożyła teraz ofertę, która wygrała, lecz zdarzenia losowe uniemożliwają jej podpisanie umowy.
Rozumiemy ich ciężką sytuację i nie chcemy ich jeszcze bardziej dobijać.
odgrzewam temat ... czy koniecznie trzeba zatrzymać wadium jeśli oferent odmówi podpisania umowy?
Pytam ponieważ mamy taką sytuację z firmą z którą współpracowaliśmy wcześniej, złożyła teraz ofertę, która wygrała, lecz zdarzenia losowe uniemożliwają jej podpisanie umowy.
Rozumiemy ich ciężką sytuację i nie chcemy ich jeszcze bardziej dobijać.
Jak to kiedyś ktoś napisał - USTAWA Pzp nie przewiduje kierowania się ludzkimi odruchami. Zresztą jak każda ustawa.
pomijam ludzkie uczucia - chodzi stricte o zasadę - muszę czy mogę zatrzymać wadium i co mi grozi jeśli tego nie zrobię?
musisz zatrzymać wadium--art. 46 ust. 5. A co Ci grozi jak nie zatrzymasz? Naruszenie dyscypliny finansów publicznych za zaniechanie obowiązku dochodzenia roszczeń.
" ...Rozumiemy ich ciężką sytuację i nie chcemy ich jeszcze bardziej dobijać .." to jest ludzki odruch.
A w Pzp jest napisane - 5. Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca, którego oferta została wybrana:
1) odmówił podpisania umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych w ofercie;
czyli zatrzymujesz nie kierując się odruchami.
Jeżeli możesz to poczekaj na upłynięcie TZO.
Oczywiście jeżeli nie dokonano wyboru oferty
Jeżeli możesz to poczekaj na upłynięcie TZO.
Oczywiście jeżeli nie dokonano wyboru oferty
no i ... ?
Ale pamiętaj o jednym. Twoje miekkie serce może byc przedmiotem analizy nie tylko rzecznika dyscypliny finansów publicznych.
z tego wynika że lepiej ich odrzucić np za RNC i po sprawie ... różnica między naszym kosztorysem a ich ofertą to około 100 tysięcy złotych (kosztorys 800 tys a ich oferta 700 tys) mogło by się udać... czy nie przejdzie?
jarosław napisał/a:Jeżeli możesz to poczekaj na upłynięcie TZO.
Oczywiście jeżeli nie dokonano wyboru ofertyno i ... ?
No co? Po tym terminie wykonawca może wycofać się bez konsekwencji
z tego wynika że lepiej ich odrzucić np za RNC i po sprawie ... różnica między naszym kosztorysem a ich ofertą to około 100 tysięcy złotych (kosztorys 800 tys a ich oferta 700 tys) mogło by się udać... czy nie przejdzie?
a gdzie tu widzisz przesłankę rażąco niskiej ceny 30% =240 000-800 000=560 000 ja nie widzę
nie koniecznie musi być 30 % zamawiajćy może "stwierdzić" że mimo mniejszego odstępstwa niż 30% widzi niebezpieczeństwo RNC i wezwać
ale kiedyś spróbowałem i się nie opłaciło
Ta RNC to trochę naciągane. Pomijając te 30% to chyba 700000 nie jest taką ceną którą można byłoby uznać za RNC
nie koniecznie musi być 30 % zamawiajćy może "stwierdzić" że mimo mniejszego odstępstwa niż 30% widzi niebezpieczeństwo RNC i wezwać
ale kiedyś spróbowałem i się nie opłaciło
Stwierdzić? nie Zamawiający ma udowodnić ,że jest to rażąco niska cena przy uzasadnieniu odrzucenia z tego powodu
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → wezwanie do podpisania umowy
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc