1

Temat: Co zrobić z ofertą? - odrzucić?

Witam.

Mam taki problem. Ogłosiliśmy przetarg na organizację wyjazdu. W formularzu ofertowym zawarliśmy oświadczenie, ze wykonawca zobowiązuje się wykonać zamówienie w wymaganym terminie i podaliśmy daty.
Po ogłoszeniu przetargu musieliśmy dokonać zmiany SIWZ w zakresie zmiany terminu realizacji usługi - ogłosiliśmy te zmiany w BZP i na naszej stronie zamieszczając m.in. formularz ofertowy ze zmienioną częścią dotyczącą terminu realizacji.

Po otwarciu ofert okazało się, że jeden z wykonawców złożył ofertę na starym (nieaktualnym) formularzu ofertowym z nieaktualnym terminem realizacji.

Zastanawiam się co mogę w takiej sytuacji zrobić z tą ofertą? Czy można mu to poprawić jako oczywistą omyłkę po ewentualnych wyjaśnieniach z jego strony? Czy nie będzie to już niedopuszczalna zmiana treści oferty?
Skłaniam sie raczej do niezgodności z SIWZ i odrzuceniem oferty.

Czekam na wasze pomysły.

Pozdrawiam

2

Odp: Co zrobić z ofertą? - odrzucić?

Ja raczej poprawiłbym z 87.2.3.

3

Do odrzucenia - bez możliwości poprawy.

4

Do poprawienia raczej się nie nadaje sad

5

Mimo wszystko jeśli oferta byłaby najkorzystniejszą próbowałbym bronić poprawiając w oparciu o 87.2.3

6

bipi napisał/a:

Mimo wszystko jeśli oferta byłaby najkorzystniejszą próbowałbym bronić poprawiając w oparciu o 87.2.3

Ja też, sprawdź np. czy są zapisy odnośnie terminów w projekcie umowy jak są to następnym krokiem jest sprawdzenie czy we formularzu ofertowym jest zapis  np. "akceptuję warunki umowy". Jak jest to do poprawienia.