1

Temat: art 38 ust. 2

"Treść zapytań wraz z wyjaśnieniami zamawiający przekazuje wykonawcom, którym przekazał siwz, bez ujawniania źródła zapytania, a jeżeli specyfikacja jest udostępniona na stronie internetowej, zamieszcza na tej stronie".

- Zamawiający nie przekazał żadnemu wykonawcy siwz
- Wpłynęły od Wykonawców zapytania do treści siwz

pytanie -  Czy na zadane pytania należy udzielić odpowiedzi tylko na stronie internetowej, czy również udzielić bezpośrednio odpowiedzi wykonawcom, którzy je zadali?

2

Odp: art 38 ust. 2

Ja wysyłam odpowiedz dla Wykonawcy i na stronę internetową.

3

Na stronie internetowej wystarczy i broń Boże nie wysyłaj do nich pisma z odpowiedzią.

4

Darek W. napisał/a:

Na stronie internetowej wystarczy i broń Boże nie wysyłaj do nich pisma z odpowiedzią.

Jak się nudzą, to niech wysyłają - chyba, że któryś z wykonawców później się wkurzy i zarzuci nierówne traktowanie wink

5

hektor napisał/a:

Czy na zadane pytania należy udzielić odpowiedzi tylko na stronie internetowej, czy również udzielić bezpośrednio odpowiedzi wykonawcom, którzy je zadali?

Możesz (nie musisz) przekazać także pytającemu. Ja tak praktykuje, nigdy by mi do głowy nie przyszło, że w ten sposób może mi ktoś zarzucić nierówne traktowanie.

6

czyli jednak bezpieczniej jest tylko zamieszczać na stronie?

7

Podpisuje się pod Apollo!

8

Apollo napisał/a:
hektor napisał/a:

Czy na zadane pytania należy udzielić odpowiedzi tylko na stronie internetowej, czy również udzielić bezpośrednio odpowiedzi wykonawcom, którzy je zadali?

Możesz (nie musisz) przekazać także pytającemu. Ja tak praktykuje, nigdy by mi do głowy nie przyszło, że w ten sposób może mi ktoś zarzucić nierówne traktowanie.

Zdziwiłbyś się - może ...

9

A ja się podpisuję pod Darkiem - słyszałem o takim przypadku (ale nie znam finału sprawy) - trochę racji w sumie jest wink

10

Zawsze zamieszczam na stronie i wysyłam bezpośrednio do wszystkich wykonawców, którzy w ten (zadanie pytania) czy inny (udział w wizji lokalnej) sposób wyrazili zainteresowanie przetargiem.

11

Ja teraz tylko na stronie, wcześniej na piśmie szło do pytającego.

12 (edytowany przez hektor 2014-05-09 09:47:55)

tak też zawsze robiłam (odpowiedz dla pytającego i na stronę), ale po zwróceniu uwagi mam duże wątpliwości czy tak jest prawidłowo

13

Kiedyś sam tak robiłem, ale teraz nie mam czasu na głupoty i zamieszczam tylko na stronie (czyste lenistwo wink ). Nie przejmowałbym się też tak tym nierównym traktowaniem, bo w sumie też tak kiedyś robiłem a postępowania były kontrolowane przez wszystkie możliwe kontrole i nikt się do tego nie czepiał. Jak do tej pory tylko raz słyszałem o takim przypadku, że niezadowolony Wykonawca zarzuca Zamawiaczowi nierówne traktowanie - sprawa do KIO nie trafiła, rozeszło się po kościach. Ciekawe co by było jakby sprawa trafiła do KIO? wink
PS. Chociaż raz moje lenistwo sprawiło, że działam zgodnie z Pzp big_smile

14

U mnie jest dokładnie tak samo. Wysyłałem odpowiedzi zadającym pytania, a teraz już tylko wrzucam je na stronę. W nierównym traktowaniu jest moim zdaniem tylko odrobina prawdy.

15

ja tez tak robiłam do czasu kontroli z WWPE, gdzie zwrócono nam uwagę że brak potwierdzenia wysłania wykonawcom odpowiedzi na pytania, zgodnie z art. 38 ust. 1 ustawy jest uchybieniem formalnym... zaznaczę że SIWZ Zamawiający nikomu nie przekazywał... i tak teraz mam oblig od kierownika zamawiającego wysyłania odpowiedzi do zadających pytanie.